galéria megtekintése

Jön a Farkas

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 27. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Hétfőn negyedszázada, hogy elhunyt Farkas János. Tegnap volt negyvenhét esztendeje, hogy Farkas három magyar gólból hármat ért el az NDK válogatottja elleni Eb-selejtezőn (3-1). És ma van  a negyvennyolcadik évfordulója annak, hogy az extraklasszis angyalföldi csatár négyből négyet vágott be a magyar–francia találkozón (4-2).

Az „aranylabdás” France Football címlapfotóján ezzel az aláírással szerepelt: Monsieur But (Gól úr). A Paris Jour azt írta: „Kár, hogy Farkas a pályán volt.” A Le Parisien Libéré meg azt: „Az ellenállhatatlan Farkas döntötte romba a francia csapat reményeit.”

KK-döntő, 1970. Farkas a második Vasasgólt fejeli Majthényi kapus keze mellett a pozsonyi Inter ellen (4-1)
KK-döntő, 1970. Farkas a második Vasasgólt fejeli Majthényi kapus keze mellett a pozsonyi Inter ellen (4-1)
Szebellédy Géza / MTI

Semmi kétség, így történt. Előbb Varga Zoltán balról középre küldött labdáját lőtte kapásból a kapuba, majd Albert Flórián két finom passzát juttatta a hálóba tökéletes biztonsággal, végül Molnár Dezső visszagurítását zúdította a léc alá. Szegény Georges Carnus kapus csak nézett, mint a moziban, de nem akkor, amikor az abban az évben bemutatott filmet tekintette meg, merthogy a Liz Taylor és Richard Burton főszereplésével készült Edward Albee-adaptációnak az volt a címe: Nem félünk a farkastól...

 

A Népsportot nem hatotta meg a szenzációs négyes. A lapban másnap azt lehetett olvasni: „Farkas ezúttal nem nagyon vette ki a részét a mezőnymunkából.” Igaz, a tudósító hozzátette: „Annál határozottabb, célratörőbb volt a kapu előtt. Nagyszerű ütemben érkezett a beadásokra, négy gólja önmagáért beszél.”

Egy hónappal később, amikor háromból hárommal lepte meg az osztrákokat (is), már valamelyest megenyhült a sportújság. A 3-1-es diadal után így írt róla az igényes orgánum: „Gyors megugrásaira nagy szükség volt, mert jobbára csak az ő megmozdulásai jelentettek gólveszélyt.” E mesterhármast egy héttel az után érte el, hogy a Vasas 4-1-re legyőzte az Újpestet, és három fordulóval az NB I-es évad befejezése előtt matematikailag is biztossá tette: megvédi bajnoki címét. Nem mellesleg a piros-kék együttes veretlenül szerezte meg az elsőséget, a gólkirályi címet pedig Farkas János nyerte el. A koronás csatárnak egészen jó esztendeje volt, hiszen hatvanhat júliusában Liverpoolban a vb – ha nem minden vb – legnagyobb gólját rúgta fenomenális mozdulattal Gilmar hálójába (Magyarország–Brazília 3-1), hogy aztán hatvanhét februárjában megelőzze Pelét is a Hexagonal Kupa góllistáján. A Chilében rendezett hatos torna hatalmas trófeáját a Vasas úgy nyerte el – megint csak veretlenül – a Santos előtt, hogy 20-9-es gólkülönbséget produkált, azaz meccsenként átlagban négy gólt szerzett. (Farkas a húszból hetet vállalt. Ugyanannyit, mint egy évvel később – szintén Santiagóban – az Octogonal Kupán.)

Halálának huszadik évfordulóján, 2009. szeptember 29-én a chilei Concepciónban felavatták a domborművét. Hogy ilyen nyomot hagyott a dél-amerikai országban, abban egy nem hivatalos Chile–Magyarország találkozó is szerepet játszott. Sérülése miatt csak negyvenkilenc percig volt a pályán, ám ez idő alatt is háromszor szomorította el a hálót aznap kevés sikerrel őrző Juan Olivarest. Előbb Mathesz Imre beívelését fejelte be, aztán éles szögből a „rövid” sarokba lőtt, szörnyen becsapva a Santiago Wanderers kapusát – aki épp úgy 33-szor volt válogatott, mint ő –, majd Bene Ferenc átadását küldte kapásból a bal felsőbe. A mérkőzés 5-4-es magyar győzelemmel zárult (honfitársaink további két gólját Dunai Antal és Bene szerezte), az 55 ezer néző tombolt, akár az athéni közönség a Rolling Stones 1967-es európai turnéjának zárókoncertjén a Panathinaikosz stadionjában. A zajos magyar siker értékét emelte, hogy a barátságos meccset chilei bírák dirigálták; a többes szám használata azért indokolt, mert Carlos Robles a hetvenkettedik percben megsérült, és a sántító sporttárs helyére Mario Gasc ugrott be a hajrára. Igaz, egyikük sem fújt „haza”, a Népsport értékelése szerint „mind a két játékvezető jól működött”. A chilei La Nación pedig két magyar labdarúgóról áradozott: „Varga új, de máris fényesen ragyogó csillag, Farkas továbbra is kiszámíthatatlan gólzsák.”

Tripla élvezet.Az angyalföldi extraklasszis a harmadik gólját lövi 1967 őszén az NDK hálójába (3-1)
Tripla élvezet.Az angyalföldi extraklasszis a harmadik gólját lövi 1967 őszén az NDK hálójába (3-1)
Kovács Gyula / MTI

Nála csak az volt kiszámíthatatlanabb, hogy mi a végeredmény, ha nem biceg le a pályáról a negyvenkilencedik percben...

A földi pályáról a negyvennyolcadik évében távozott. A temetésén Szepesi György felidézte a franciák elleni meccset meg azt, hogy Farkas János két gól után is azzal ölelte át az őt megjátszó Albertet: „Köszönöm, Flóri.” Majd a rádióriporterek riportere – elcsukló hangon –azzal zárta búcsúbeszédét: „Köszönöm, Jancsi.”

Fájdalmasan rövid életében valóban rengeteg örömöt szerzett az embereknek. Nem csupán megannyi különleges góljával, hanem szeretetre méltó, amilyen közvetlen, olyan csendes egyéniségével is. A megnyerő nyerőnek nem kellett lármát csapnia maga körül, harsogtak róla éppen eleget. A keletnémetek elleni triplája után például ekképpen méltatták: „Góljai élményszámba mentek. Sokáig emlékezetes lesz, ahogyan értékesítette Káposzta Benő és Varga átadásait.”

Bennem – a feledhetetlen „brazil” kapáslövésén kívül – a 2-0-ás magyar–szovjet mérkőzésen szerzett „dugója” maradt meg a leginkább. Nem azért, mert azt bámulatos sarkazással küldte – Rákosi Gyula átadásából – Anzor Kavazasvili hálójába. (Amúgy sokáig nem tudtam, jobb vagy bal lábas volt-e, mert mindkettővel ontotta a gólokat. Aztán egyszer Tamás Gyula, a diósgyőri, majd angyalföldi válogatott kapus, akivel sokszor kinn maradt az edzés után lődözni a Fáy utcában, letette a nagyesküt a balra. Pedig a leghíresebb Farkas-gól – a liverpooli –a „gyengébbik” jobbról vágódott oly elementáris erővel a bal sarokba.) Hej, az az Eb-negyeddöntő! Hatvannyolc májusát írtuk, a találkozó szombat délután ötkor kezdődött, és nekem négytől németórám volt a belvárosi Balassi Bálint utcában. Anyukám elkísért, nehogy eszembe jusson meccsre menni. Ám a tanárnő lakásában negyedórával később kikéredzkedtem a WC-re, majd az előszobában elfordítottam a zárban a kulcsot, és uzsgyi, kiszöktem a Népstadionba (80 000 néző). Mire hazaértem, a rútul magára hagyott hölgy már telefonon közölte a mamával: ki vagyok rúgva.

Na de a Jancsika berúgta, nem igaz?

ÖRÖK RANGADÓK

MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 4-2 (1-1)

1966. szeptember 28., Népstadion, 25 000 néző. Jv.: Vlachoiannis (osztrák).

Magyarország: Szentmihályi – Káposzta, Mátrai, Mészöly, Ihász –Mathesz (Bánkuti, 66.), Albert – Molnár, Varga, Farkas, Korsós.

Franciaország: Carnus – Djorkaeff, Bosquier, Budzinski, Chorda – Simon (Robin, 80.), Suaudeau – Lech, Gondet, Revelli, Hausser.

Gól: Farkas (12., 56., 81. és 87.), Gondet (25.), Revelli (57.).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.