galéria megtekintése

Jégbe zárt kör

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 05. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

„Sok mindent megtud magáról ilyenkor az ember” – mondja Lykovcán Ágota, miközben felhúzza a korcsolyáját. Babonából egyszer belefúj a lábra öntött, egyedi lábbelibe, amelyet zokni nélkül visel. Amikor aztán beledugja a lábát, meztelen bokáján megfeszülnek az izmok. A korcsolya jéghideg.

Odakint süvít a szél, a hőmérséklet fagypont körül mozog. Az éjjeli eső vékony rétegben a pálya körüli rekortánra fagyott. A termosz és a meleg takaró alapfelszerelés. A korcsolyázónő hajnal óta talpon van, de a nyüzsgő folyosón a szerencsésebbek közé tartozik: a tatabányai versenyzők öt órakor keltek, a szombathelyiek még ennél is jóval korábban. A gyorskorcsolyázók országos összetett sprintbajnokságának futamai ugyanis reggel nyolckor kezdődnek.

A két győztes, Lykovcán Ágota és Nagy Konrád
A két győztes, Lykovcán Ágota és Nagy Konrád
A szerző felvétele

No, nem azért, mert ez az ideális időpont, hanem azért, mert a Városligeti Műjégpályán nagyüzem van. Ahelyett pedig, hogy attrakcióvá tennék az eseményt a pályára látogatók között, a tízórai nyitásra a versenyzőknek már hűlt – azaz fagyott – helye kell hogy legyen a jégen. Nehezen tudom leplezni a döbbenetet az arcomon, Lykovcán szerint azonban az effajta körülmények csak növelik az elszántságot. „Én tudom, miért vagyok itt, miért kelek fel minden hajnalban, miért küzdök.” Nem panaszkodik, pedig megjárt már ennél modernebb, fedett pályákat is, ahol nem sárgul be az ember lábujja a hidegtől az edzés végére. Most itt van, és a tizedik magyar bajnoki címéért küzd.

 

Arra, hogy itt már magának a megjelenésnek is sportértéke van, rögtön a legelején rá kell jönnöm. Az eseményre ugyanis nagyjából olyan könnyű bejutni, akár egy szabadkőműves-gyűlésre. Először is: sehol egy plakát vagy hirdetés, amelynek segítségével értesülhetnénk a versenyről. Akinek nincs a közvetlen környezetében gyorskorcsolyázó, az sohasem jut el egy hasonló viadalra, pedig ki tudja, a jégen bukdácsoló apróságok közül hányan szeretnének bele a sportágba, ha látnák a „nagyokat” száguldani?

Első reggel – többedmagammal – zárva találom a főbejáratot. Odabent csend és sötét. Kopogunk, integetünk, csengetünk, míg végül egy biztonsági őr elfordítja a kulcsot a zárban. Legalább a versenyzőket beengedték, nevetünk kínosan. Sebaj, gondolom, majd a vasárnapi futamok előtt gördülékenyebben mennek a dolgok. Ám a változás csak annyi: valaki az ajtó túloldalán már jó előre integet, hogy ne is próbáljak itt bejutni, keressem meg az oldalsó bejáratot. A síkos járda persze nincs felszórva, így bemutatok egy tripla leszúrt Rittbergert, mire a pályához botorkálok.

A versenyzők a két nap alatt két 500-as és két 1000 méteres futamot teljesítenek, ezek eredményei nyomán alakul ki a sorrend. A férfiaknál a remek múlt évet produkáló debreceni Nagy Konrád (500 m: 39,40, 1000 m: 1:15,98), a nőknél Lykovcán Ágota (500 m: 42,62, 1000 m: 1:25,56) dominál; igaz, ő – Nagy kivételével – a komplett férfimezőnyt is kenterbe veri.

Körítés nincs. A hangosbemondó sorolja ugyan a neveket és az eredményeket, de ehhez viszonyítva egy megyei harmadosztályú futballmérkőzés szinte a Super Bowl. A sportolói elszántság maximumához a szervezői erőfeszítések minimuma társul. Dobogó sincs, így a helyezettek – miközben a hátuk mögött már rajzanak a gyerekek az időközben kinyitott műjégpályára – a lépcső kőkockáinak egyikére állnak fel az eredményhirdetéskor.

Igaz, mindez valóságos professzionalizmus egy néhány esztendővel korábbi esethez képest. Akkor a szervezőknek a futamok alatt jutott az eszükbe, hogy se érmekről, se kupáról nem gondoskodtak. Abban az évben teljesítményük elismeréseként az ország legjobb gyorskorcsolyázói egy-egy sebtében vásárolt csokit kaptak.

A végeredmény. Nők: 1. Lykovcán Ágota, 2. Orosz, 3. Válóczi. Férfiak: 1. Nagy Konrád, 2. Dékány, 3. Varjasi.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.