galéria megtekintése

Játszik a magyar csapat, és milyen jól!

2 komment


Csepelyi Adrienn

Negyvennégy éves kényszerszünet után a magyar válogatott veretlenül, csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe az Európa-bajnokságon. De vajon hogyan lesz a ­8-1-ből parádé Portugália ellen? Jonathan Wilson, a Guardian szakírója szerint egyszerű ez, mint a bot: kemény munkával.

Micsoda meccs! – lelkendezett a Magyarország–Portugália mérkőzés után Daniel Sturridge, a Liverpool futballistája. A 3-3-as összecsapást az Eb eddigi legjobb meccseként emlegetik, a nemzetközi sajtó új kedvence a magyar csapat.

De mégis, miként lehetséges mindössze néhány hónap alatt a teljes kilátástalanságból eljutni a fél évszázada nem látott sikerig?

Jonathan Wilson brit futballszakíró, a ­Guardian elemzője szerint nem olyan bonyolult ez: a következetes munkának megvan az eredménye. – A magyar válogatott védelme jól szervezett, Bernd Storck pedig nagyon okosan aknázza ki az ellenfél gyengéit – magyarázza a Futballforradalmak című alapmű szerzője. – Az egyik meccsen például pályára lép Szalai Ádám, a másikon viszont a gólja ellenére sem kerül be a kezdőcsapatba, mivel más felfogásban játszik az együttes.

 

Ez egyértelműen Storck érdeme: kiválóan analizálja a saját forrásait, és kidolgozza a legjobb és leghatékonyabb módját annak, hogy fejlessze azokat.

Ezzel egybecseng, amit Storck és segítője, Andreas Möller nyilatkozott a német 11 Freunde szakportálnak: az Eb csapatai közül – beleértve Albániát, Észak-Írországot és ­Wales együttesét is –

a magyar válogatott ­piaci értéke a legalacsonyabb, összesen 27 millió euró.

Cristiano Ronaldo például egymaga sokszor többet ér, mint a teljes magyar keret – Möller azonban hozzáteszi: a norvég meccs előtt egy teljes napon át elemezték az ellenfelet. Mint tudjuk: sikerrel.

Hajnal Tamás, a Ferencváros 59-szeres válogatott labdarúgója szerint – noha az eredmények nem jöttek azonnal – a siker alapjait már korábban lerakta a hazai szövetség. – Az utóbbi években az MLSZ elnöksége olyan bázist alakított ki, amely megfelel a nemzetközi labdarúgás profi viszonyainak – mondja a 35 esztendős középpályás. – Minden feltétel adott ahhoz, hogy a játékosok és az edzők a szakmai munkára koncentrálhassanak. Korábban, az én időmben is voltak már a reményre utaló jelek, de ekkora szakmai szervezettség még sosem volt.

Hajnal szerint be kellett látnunk: a magyar futball már rég nem arról szól, mint az ötvenes években, hogy rúghat akárhány gólt az ellenfél, mi akkor is többet szerzünk majd, hiszen tele vagyunk világklasszisokkal. – Dárdai Pál felismerte:

az elsődleges célunk az, hogy minél kellemetlenebb ellenfél legyünk, és kihasználjuk a másik hibáit.

Jonathan Wilsontól azt is megkérdeztük, szerinte mely játékosok emelkednek ki a magyar válogatottból. – A legképzettebb vitán felül Dzsudzsák Balázs – felelte a szakíró még Dzsudzsák Portugália elleni duplája előtt –, de az is nyilvánvaló, hogy mennyire fontos ­Kleinheisler László energiája és hajtóereje. Engem egyébként leginkább Nagy Ádám mélységi irányító játéka nyűgözött le.

Kádár Tamás, Kleinheisler László és Nagy Ádám. Az ellenkezőjét mutatják
Kádár Tamás, Kleinheisler László és Nagy Ádám. Az ellenkezőjét mutatják
Hegedüs Gábor / Népszabadság

Több „régi iskolás" hazai edző azonban még mindig az utóbbi harminc-negyven év bizonyítványát magyarázza. Kiss László például még a közelmúltban is azt ecsetelte a Wágner ikreknek – az edződuó mentette meg a futballtól eltanácsolt (!) Nagy Ádámot a magyar válogatott számára –, hogy a huszonegy esztendős futballista Storck nagy tévedése, sosem lesz belőle sztárjátékos. Most a többi közt a Chelsea, a Liverpool, a Benfica, a Freiburg, a Bologna és a Trabzonspor érdeklődik utána – jelenlegi klubja, a Ferencváros felkészült arra, hogy még a nyáron meg kell válnia üdvöskéjétől. Nuri Khan, a török Bursaspor játékosmegfigyelője úgy fogalmazott,

ötven éve dolgozik a labdarúgásban, de Nagyhoz hasonló tehetséget azóta nem látott.

Az ifjú irányító piaci értéke egy év alatt tizenötszörösére emelkedett: a Transfermarkt szerint jelenleg 1,5 millió eurót ér, a Benfica kétmilliót adna érte a Fradinak.

De az sem volt túl régen, amikor Kleinheislert a tartalékcsapathoz száműzte a Videoton, amiért nem írta alá a szerződését. Storck gyakorlatilag úgy hívta be a válogatottba, hogy még a harmadik csapatban sem játszhatott. Hajnal szerint tízből kilenc edző nem merte volna meglépni ezt, Storck azonban kockáztatott – és bejött neki. – Dárdai Pálról viszonylag keveset tudok, de Storck nagyon pragmatikusnak tűnik – mondja Jonathan Wilson.

– Tökéletesen hidegen hagyja, hogy kit bosszant fel vele, egyszerűen csak összeszedi a legmegfelelőbb játékosokat a célja megvalósításához.

Nem a művészi kivitelezésen vagy a látványos játékon gondolkodik, hanem azon, miként lehetetlenítse el az ellenfelet. Nem feltétlenül szép, de nyilvánvalóan hatékony módszer.

Apropó, Kleinheisler: a román Gazeta Sporturilor sportlap bloggere, Theo­dor Jumatate érzelmes bejegyzésben a magyar csapat teljesítménye után áhítozik, s a vörös hajú kazincbarcikait Gennaro Gattusóhoz hasonlítja – hozzátéve, hogy az olasz klasszis legfeljebb álmodhatott ilyen technikáról. A L'Equipe a csoportkör legjobb csapatába is beszavazta Kleinheislert. A Wilson által méltatott Dzsudzsák, aki mérhetetlen lenézéssel és rosszindulattal találkozott annak idején, amikor az Anzsi Mahacskalába igazolt, a csoportmeccsek után az Eb tizedik legjobb játékosa a Whoscored.com szakportál értékelése alapján.

A Premier League-ből idén kiesett Newcastle United szurkolói kis híján sokkot kaptak, amikor meglátták korábbi játékosukat, Kádár Tamást remekelni az Eb-n. „Most már biztosan helye lenne a kezdőben" – írta egyikük a Twitteren. Volt, aki szerint Kádár sokkal jobb, mint a Szarkák jelenlegi, francia korosztályos válogatott hátvédje, Massadio Haidara. De elég csak összehasonlítani Kádár három évvel ezelőtti és jelenlegi fotóit: a balhátvéd testfelépítése szinte teljesen átalakult. Lefogyott, jelentős izomtömeget szedett magára, s bár az angol szurkolók azon poénkodtak, hogy új frizurájával, tetoválásaival az IT Crowd című brit kultsorozat goth szereplőjéhez hasonlít, a lényeg nem ez: új fotói mellett Kádár a pályán is higgadt, magabiztos futballista benyomását kelti.

Bernd Storck. Meglépte, amit tízből kilenceb nem mernek
Bernd Storck. Meglépte, amit tízből kilencen nem mernek
Hegedüs Gábor / Népszabadság

Storck az 11 Freundénak adott interjújában hangsúlyozza: bár sokáig azt hallotta, hogy a magyar játékosok lomhák, fizikálisan nem versenyképesek az európai elittel, a mérések ennek az ellenkezőjét mutatják. Persze ahhoz, hogy erre rájöjjünk, nem árt lépést tartani a nemzetközi trendekkel, és használni a korszerű mérőműszereket, elemzőszoftvereket. Késedi Gábor videoelemző és csapata másodpercről másodpercre értékel minden egyes mérkőzést.

Hajnal szerint azért fontos tudni: az erőnlétet nem a válogatottal töltött idő alatt szerzik meg a játékosok. – Olyan nincs, hogy valaki bemegy rossz állapotban az edzőtáborba és ott három hét alatt a topligák szintjére hozzák. Ha a hat-hét Fradi-játékos rossz állapotban érkezne az összetartásra, hiába is próbálkozna bármivel a stáb. És az erőnlét csupán egy dolog: ha nincs meg a taktikai fegyelem, és szétszakad a pálya, a hatalmas üres területeket a legjobb kondícióban lévő játékos sem képes befutni. Az, hogy miként mozgunk labda nélkül, hogy a támadók ugyanúgy visszazárnak, megcsináljuk a tolódásokat, a labdarúgás legalapvetőbb dolgai közé tartozik. Csak épp következetesen be is kell tartani.

És persze ott vannak a történetek, amelyek miatt a szerethető válogatott nem üres frázis többé – s a szurkolók a legboldogabbak, hogy végre van kiért rajongani.

Fiola Attila például annyira nem hitt a profi karrierben, hogy szakmát tanult: most aztán ő Felcsút második leghíresebb, de vitán felül legnépszerűbb gázszerelője.

A 37 esztendős Gera Zoltán élete első és vélhetően utolsó nagy tornáján az első két csoportmérkőzés után a teljes mezőny második legjobbja volt saját posztján a Whoscored.com szerint: csupán Toni Kroos tudta megelőzni, mögötte olyanok sorakoztak, mint Luka Modric. Gera káprázatos, portugálok elleni gólja után az egyébként meglehetősen visszafogott Storck világklasszisnak nevezte a Fradi játékosát.

Apropó, Storck: annak, aki látta Muhi András Pires ... még 50 perc ... című dokumentumfilmjét, nem kell magyarázni, miért hatottak Egervári Sándor bátortalan motyogásához képest Dárdai szónoklatai úgy az öltözőben, mint egy elektromos sokkoló, s miért képes a legidegőrlőbb pillanatban is idegnyugtatóként funkcionálni Storck elegáns, de határozott, mindig precíz és világos kommunikációja. A selejtezősorozat első, Észak-Írország elleni, vesztes mérkőzése után például ilyen magvas értékelést hallhattunk Pintér Attila akkori szövetségi kapitánytól: „Nekünk voltak helyzeteink 1-1-nél és akkor is, amikor hátrányba kerültünk. Ha nincs az emberhátrány, meg tudtuk volna szerezni a mérkőzés három pontját, de eggyel kevesebb játékossal ilyen mérkőzésen nem lehet játszani."

Évtizedek óta hallgatjuk, hogy mély volt a pálya talaja, sok a sérült, ellenünk fújt a bíró – és akkor jön Storck, és azt mondja az Izland elleni mérkőzés sokak szerint jogtalan büntetőjéről: „Unwichtig." Nem számít. Elhanyagolható.

Hajnal a Ferencvárosnál is német edzővel, a Nagy Ádámot felfedező, Storck által gyakran méltatott Thomas Doll-lal dolgozik. Korábban tizenhat évet töltött Németországban, pontosan tudja, mennyit számít a német mentalitás.

– Hogy mi a legfontosabb, amit a Bundesligában tanultam? Az, hogy az utolsó pillanatig hinnünk kell magunkban és mindent megtenni a sikerért. Hogy sosem szabad hátradőlni: minden évben igazolnak valakit a posztodra, minden edzésen bizonyítanod kell. Ez megkeményíti az embert.

A játékosok érezhetően kivirultak, a korábbi kínos nyilatkozatok helyett világos válaszokat, sőt poénokat kapunk. Amikor például Szabó Szilárd, a Kossuth rádió riportere azt kérdezte a szurkolók által szuperhőssé avatott Böde Dánieltől, számolgatnak-e már a csapatnál, a norvég ellenfelet a pótselejtezőn a gyepbe építő játékos azt felelte: a tyúkokat kell számolgatni este a baromfiudvaron.

Ők inkább csoportelsők lettek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.