galéria megtekintése

Itt jön a mumus

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 17. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Brazília válogatottja ma este Fortalezában kettős mérkőzést vív: egyet a mexikói együttessel, egyet pedig önmagával. Egyiket sem lesz egyszerű megnyernie.

Jorge Silva / Reuters

A nyitányon a házigazda csapat nem tudott megküzdeni a hatalmas nyomással, játékosai nemegyszer a legszimplább passzokat is elrontották, és bizony nagy szükségük volt a velük négy éve Dél-Afrikában jóval kevésbé együttműködő Nisimura japán játékvezető segítségére.

Nem tudni, ha nincs az a „kamu” tizenegyes, a vendéglátók megnyerik-e a horvátok elleni meccset (3-1), az viszont biztos: a helyzetüket nagyban megkönnyítette a találkozó bírájának az ártatlan ellenfelet büntető döntése.

 

A lélektani szituáció Mexikóval szemben még annál is nehezebb lesz, mint amilyen az első mérkőzésen volt.

Így kezdődött... Neymar és a szurkolók öröme
Így kezdődött... Neymar és a szurkolók öröme
Damir Sagolj / Reuters

A világ hajlamos egyesélyesnek tekinteni a találkozót – még a mindent megfontoló fogadóirodák is tízszeres pénzt adnak a vendégek sikerére –, ám a brazilok tisztában vannak azzal, amiről a földkerekség nagy része nem tud: nevezetesen, hogy az utóbbi másfél évtized tizenhárom egymás elleni meccse közül a mexikóiak hetet, míg a brazilok csak négyet nyertek meg! Tavaly, a Konföderációs Kupán a sárga mezesek győztek 2-0-ra, de Jo a 93. percben érte el a házigazdákat megnyugtató második gólt...

Oscar sietett is leszögezni: „Nem szabadulhatunk a presszió alól a következő meccsen sem, hiszen Mexikó csapata sokszor bebizonyította, hogy képes nehéz perceket okozni nekünk.”

Nem javítja a brazilok hangulatát Hulk sérülése sem, bár a házigazdák még mindig jobban jártak, mintha Fred vagy Neymar fájlalná a combját.

"A futballban nincs lehetetlen küldetés".

Amióta Luiz Felipe Scolari másodszor átvette a selecao irányítását, a brazilok 62 gólt lőttek-fejeltek – miközben csak 15-öt kaptak –, és ezek közül a Neymar (16), Fred (10) páros 26-ot jegyzett.

A harmadik helyen Oscar áll 6, a negyediken Jo 5, az ötödiken-hatodikon Hulk és Paulinho csupán 3–3 góllal.

Scolari mérlege egyébként most jobb, mint első kapitánysága alkalmával – akkor 18 győzelmet, egy döntetlent és 5 vereséget számlált, jelenleg 16 győzelemnél, 4 döntetlennél és 2 vereségnél jár –, de a százszázalékos teljesítménnyel elnyert világbajnoki cím 2002-ben már megvolt, míg a 2014-es arany hol van még?

"A kameruniak elleni 1-0 alkalmával úgy éreztük magunkat, mintha az Azték stadionban játszanánk."

Ráadásul a mexikóiak azt emlegetik: „A futballban nincs lehetetlen küldetés.”

A másik szlogenjük pedig az, hogy csapatuk „mindent átvészel”. S tényleg: ezúttal épp hogy beesett a vb-re, de megint ott van a tornán, és már nyert egy mérkőzést.

Nem utolsósorban azért, mert szurkolói a selejtezők megpróbáltatásai ellenére sem távolodtak el az együttestől, és Brazíliába is 25-30 ezer mexikói drukker utazott el.

„A kameruniak elleni 1-0 alkalmával úgy éreztük magunkat, mintha az Azték stadionban játszanánk” – mondták a mexikói labdarúgók, de ma Fortalezában nem ez lesz a helyzet...

Nyilván ezért is jegyezte meg Miguel Herrera szövetségi kapitány: „Nagyon kell figyelnünk, mert Brazília nem Kamerun.”

Ám az csak ma este kilenctől derül ki, hogy a favorit ezúttal mennyire lesz „brazil”...

Ez lesz ma

A csoport: Brazília–Mexikó (Fortaleza, magyar idő szerint 21).

H csoport: Algéria–Belgium (Belo Horizonte, 18), Dél-Korea–Oroszország (Cuiaba, 24).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.