galéria megtekintése

Itt a vörös, hol a vörös?

Három gólt ért el és három tizenegyest lőhetett a Liverpool a Manchester United vendégeként

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 17. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika, LONDON
Népszabadság

Hagyományosan az angol futballévad fénypontja a Manchester United–Liverpool találkozó, különösen azóta, hogy Sir Alex Ferguson annak idején életcéljaként jelölte meg a tizennyolcszoros bajnokcsapat letaszítását a piedesztálról. Arra viszont már régen volt példa, hogy a United tizenegy pontos hátránnyal várja az Old Trafford stadionba a vörösöket.

A két nagy múltú együttes helyzetét hűen tükrözi, hogy a „Poolnak” komoly esélye van a Bajnokok Ligája-szereplésre, míg a „vörös ördögöket” David Moyes irányításával – az idény vége előtt mindössze kilenc mérkőzéssel – az a veszély fenyegeti, hogy 1995 óta először nem mérheti össze erejét Európa elitjével.

Suarez hátán Skrtel, az MU fölött a Liverpool
Suarez hátán Skrtel, az MU fölött a Liverpool
Phil Noble / Reuters

Vasárnapi teljesítménye alapján a United nem érdemli meg a BL-részvételt (bár az idén még ott van a mezőnyben, igaz, az Olimpiakosz 2-0-ra vezet ellene). Az együttes öt év óta először kapott ki hazai pályán a Liverpooltól. Steven Gerrard, a látogatók csapatkapitánya közel állt ahhoz, hogy tizenegyesekből elért mesterhármassal bevonuljon a Premier Liga történetébe, ám harmadik büntetőjével a kapufát találta el. A manchesteriek fokozódó frusztráltsága nyilván hozzájárult a sorozatos tizenegyesekhez, melyeket Clattenburg játékvezető ítélt meg.

 

Gerrard félóra elteltével a hebehurgya Rafael kezezése, a szünet után Jones Allennel szemben elkövetett szabálytalansága, majd Vidics durva sága miatt jutott pontrúgó lehetőséghez. AzMU szerb csapatkapitánya piros lapot is kapott. Ez volt a negyedik, egyben utolsó kiállítása manchesteri színekben a Liverpool ellen, hiszen a következő évadot már a milánói Internél kezdi. A Liverpool harmadik gólját az elszántan küzdő Suarez szerezte, az épkézláb helyzetet alig teremtő United augusztus óta tartó agóniája láttán pedig változatlan a kérdés: meddig tűri még Moyes tehetetlenségét az amerikai tulajdonos Glazer család?

A szintén régóta rivalizáló Tottenham és Arsenal meccsén – az „ágyúsok” kiegyensúlyozott, a Spurs rapszodikus bajnoki szereplése ellenére – a White Hart Lane közönsége döbbenten fogadta, hogy az Arsenal Rosicky bombagóljával már a második percben vezetéshez jutott. Hiába küzdött a Hotspur a meccs további részében, az ellenfél védelmét nem sikerült megtörnie (0-1).

A további bajnokesélyesek közül a Manchester Citynek nagyobb szerencséje volt, mint a Chelsea-nek. A világoskékek hét nap alatt az FA Kupától és a BL-től is elbúcsúztak, majd alig tíz perc telt el a Hull elleni mérkőzésből, amikor Mason játékvezető leküldte a pályáról Kompany csapatkapitányt.

Ám három perccel később a City David Silva pazar góljával megszerezte a vezetést, majd a spanyol játékmester a 90. percben gólpasszt adott Dzekónak, így 0-2 lett a végeredmény. Kevesen gondolták volna, hogy a tizennégy mérkőzés óta veretlen Chelsea-nek éppen a botladozó Aston Villával szemben szakad meg a sorozata. A birminghamiek a 82. percben, tizenkét perccel az után jutottak előnyhöz, hogymásodik sárga lapja után Willian távozni kényszerült a pályáról. A brazil középpályás meggondolatlanságát „áldozata”, a ritkán eredményes Delph bosszulta meg a három pontot érő góllal (1-0).

A Chelsea sorsát a feszült hangulatú meccsen Ramires kiállítása pecsételte meg végképp. Foy a legutóbbi nyolc bíráskodása során hatszor osztott ki piros lapot Chelsea-játékosnak, s ezúttal améltatlankodóMourinhót is száműzte a pálya mellől.

Az élmezőny: 1. Chelsea 66 pont (30 mérkőzés), 2. Liverpool 62 (29), 3. Arsenal 62 (29), 4. Manchester City 60 (27)

Eurofutball

A spanyol labdarúgó-bajnokságban: Malaga–Real Madrid 0-1, Atletico Madrid–Espanyol 1-0, Barcelona–Osasuna 7-0. Az élmezőny: 1. Real Madrid 70 pont, 2. Atletico Madrid 67, 3. Barcelona 66.

A német Bundesligában: Bayern München–Leverkusen 2-1, Dortmund–Mönchengladbach 1-2, Augsburg–Schalke 1-2. Az élcsoport: 1. Bayern 71, 2. Dortmund 48, 3. Schalke 47.

Az olasz bajnokságban: Milan–Parma 2-4. A Genoa–Juventus találkozó lapzárta után ért véget, a Torino–Napoli és az AS Roma–Udinese mérkőzést ma játsszák. Az élmezőny: 1. Juventus 72 (27 meccs), 2. AS Roma 58 (26), 3. Napoli 55 (27).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.