galéria megtekintése

Itt a piros, ott a zöld

1 komment

NOL

„Ellensúlyozzuk a korábbi évek pályarombolását
„Ellensúlyozzuk a korábbi évek pályarombolását"
Illyés Tibor / MTI

Az MLSZ pénteken tartott közgyűlésén zölddel jelenítették meg a kivetítőn a pozitívumokat, és pirossal a mögöttünk hagyott időszak kedvezőtlen fejleményeit, miközben Csányi Sándor, az ország leggazdagabb embere, a szövetség elnöke beszélt a pulpituson. Noha zöldellt a tábla, az elöljáró nem takarékoskodott a kritikával.

Legelőször is az újságírókat bírálta azért, mert „örömködnek", hogy alig akad néző az NB I-es meccseken. Szerinte a színvonal nem indokol ekkora érdektelenséget, s úgy véli: jobb marketingre van szükség mind az MLSZ-nél, mind a kluboknál. Megjegyezte egyúttal: „A lapok példányszáma is csökken, azaz a sajtóban szintén elkelne a javítás a terjesztés hatékonyságán, vagy egyszerűen sorcsere kell."

 

Az elnök nem csupán az újságokat marasztalta el: megkapta tőle az utánpótlás-nevelés is. Az akadémiákat annyiban megvédte ugyan, hogy „a legnagyobb baj a nyolc-tizennégy évesek képzésével van", azaz a labdarúgó-intézetek már-már hátrányos helyzetű gyerekekkel kezdenek foglalkozni, ám leszögezte azt is: „Korosztályos csapataink szinte semmit nem érnek el, főként azért nem, mert a válogatottakban alig mutatkoznak az első osztályban játszó fiatalok. Márpedig ha nincs elég ifjú játékos, akkor alkalmatlanok a tulajdonosok, a klubvezetők, az edzők." Vívmányként értékelte viszont a 43 milliárd forintos tavalyi taotámogatást, de megemlítette: „ennek árnyoldala is van, a felhasználás ellenőrzése során 740 milliónyi visszafizetési kötelezettséget állapítottunk meg". Hozzátette: „Van olyan érzésem, hogy egyes kluboknál sem szabályszerű az alkalmazás..." Márpedig – szögezte le – „a visszásságok veszélyeztetik a taoprogram társadalmi megítélését".

Szólt még a szurkolói kártyáról, melynek bevezetése „nem állta ki az idő próbáját", s e tekintetben kiemelte saját felelősségét. Kitért az NB I hajrájára, valamint annak tálalására, és az MLSZ nevében kikérte magának azt a feltételezést, hogy a szövetség igyekezett volna vagy megpróbálná benn tartani a Felcsútot.

A szigorú Csányi azért dicsért is: elismeréssel szólt az utcahosszal aranyérmes FTC-ről („gratulálok!"), a stadionprogramról („lassan ellensúlyozzuk a korábbi évek pályarombolását"), a szövetség sportdiplomáciai és gazdasági tevékenységéről („a múlt évi nyereségünk 316 millió forint"), és legfőképpen a válogatottról, amely negyvennégy esztendő után vehet részt ismét az Eb-n. „Örülök, hogy pótselejtezőn jutott tovább a világranglistán a tizennyolcadik helyre kapaszkodó csapat, mert azzal, hogy bravúros utolsó meccseket játszott az együttes, igazolta, hogy az Eb-n a helye. Ezzel együtt a kontinenstorna előtt óvnék mindenkit az óriási várakozásoktól, a zászlónk nem lobog még oly magasan..."

De végre egyszer nem kellett fél árbocra engedni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.