galéria megtekintése

A legsötétebb nyomorból jutott a dobogóra a riói menekült

9 komment


Karafiáth Luca

Mélyből jutott magasra Rafaela Silva, a játékok első brazil aranyérmét szerző cselgáncsos, aki a legsötétebb nyomorban nőtt fel a játékok helyszínén, Rio de Janeiróban.

Az olimpia első brazil aranyát nyerő, 57 kilós cselgáncsozó Rafaela Silva a 2012-es játékokon a végül ötödik Karakas Hedvigtől kapott ki a legjobb tizenhat között. Most a negyeddöntőben visszavágott a hetedik helyet megszerző magyar sportolónak.

A győztes Rio de Janeiro legveszélyesebb szegénynegyedeinek egyikéből, a hírhedt Cidade de Deus (Isten Városa) favelából jutott el az ötkarikás dobogó felső fokáig.

 
Lenn volt, fenn van
Lenn volt, fenn van
Kai Pfaffenbach / Reuters

A verekedős Rafaelát édesanyja ötévesen íratta be dzsúdóedzésre. A kislányra Geraldo Bernardes, a brazil válogatott korábbi edzője figyelt fel. Erre az időre így emlékezett az olimpiai bajnok édesanyja, Zenilda Lopes da Silva: – Nem igazán lehet háznak nevezni a helyet, ahol laktunk. Az omladozó tető folyamatosan beázott, és újságpapírokon kellett aludnunk.

Rafaela gyerekként sokáig szórakozásnak tekintette a cselgáncsot. Akkor kezdte el komolyabban érdekelni a sportág, amikor látta, hogy szintén dzsúdós nővére a versenyeknek köszönhetően mennyit utazik. A szórakozás szépen lassan hivatássá vált. Bangkokban a 2008-as junior-világbajnokságon első helyezést ért el. Kezdeti sikerei nyomán a fiatal sportoló szinte „családfővé" lépett elő, gondoskodott szülei és nővére megélhetéséről is, s a família végre elköltözhetett a veszedelmes szegénynegyedből.

A legnagyobb megrázkódtatás Rafaela életében azonban nem a nehéz gyermekkorához kötődik. A mélypontot az jelentette számára, amikor rasszista támadások áldozatává vált a 2012-es londoni olimpián a Karakastól a nyolcaddöntőben elszenvedett vereség után. Szabálytalan fogásért csaknem három perccel a vége előtt leléptették Silvát, aki nagyon elkeseredett, a tatamira vetette magát, hangosan zokogott. Elkeseredettségében internetes rajongói körében keresett vigaszt, de támogató üzenetek helyett durva sértéseket talált.

Rafaela Silva ünnepe
Rafaela Silva ünnepe
Kai Pfaffenbach / Reuters

– Másnak talán ostobaságnak tetszik, ám a lányom e miatt csaknem abbahagyta a sportolást – mondja a bajnok édesapja, Luiz Carlos do Rosario Silva. – Óriási erőfeszítéseket tett azért, hogy képviselje hazáját, erre az interneten majomnak nevezték.

Rafaela olyan hevesen reagált az őt érő sértésekre, hogy később nyilvánosan bocsánatot kellett kérnie, a brazil szövetségnek pedig pszichológusokat alkalmazott, hogy segítsenek a lobbanékony sportolónak feldolgozni az őt ért traumát. A visszatérés remekül sikerült, 2013-ban vb-aranyat nyert.

Az olimpiai diadal után a menekülteket is edző Bernardes azt nyilatkozta: „Ennek az éremnek társadalmi jelentősége is van. A menekültek nyílt háború elől mennek el hazájukból, Rafaela pedig olyan elhallgatott háború elől menekült, amelyben a favelákba született riói gyerekeknek kell felnőniük." Majd a tréner – az eufóriától megrészegülve – hozzátette:

„Most már akár meg is halhatok."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.