galéria megtekintése

Ilyen magasan még soha sem jegyezték a magyar válogatottat

3 komment


Hegyi Iván

A FIFA szerint Belgium labdarúgó-együttese a földkerekség jelenlegi legjobbja. Mögötte a sorrend: Argentína, Spanyolország, Németország, Chile, Brazília. A magyar együttest a 19. helyen jegyzik; a rangsor elkészítése óta először van ilyen „fenn" a csapat.

A FIFA-világranglista 1993-as bevezetése óta sosem volt olyan „magasan" a magyar labdarúgó-válogatott, mint amilyen „fenn" van most. Az idézőjel azért indokolt, mert az idehaza a múlt év csapatának megválasztott együttes a tizenkilencedik helyen áll. Ám ahhoz képest tényleg feltűnő az előmenetel, hogy húsz esztendővel ezelőtt nyolcvanhetedikként jegyezték a társaságot...
Ezzel a tizenkilencedik hellyel az Európa-bajnokság huszonnégyes mezőnyének a közepén helyezkedik el a gárda.

A Franciaországban fellépők sorrendje: 1. Belgium (1. a világranglistán), 2. Spanyolország (3.), 3. Németország (4.), 4. Portugália (7.), 5. Anglia (9.), 6. Ausztria (10.), 7. Svájc (12.), 8. Olaszország (15.), 9. Románia (16.), 10. Wales (17.), 11. Horvátország (18.), 12. Magyarország (19.), 13. Törökország (20.), 14. Oroszország (23.), 15. Franciaország (24.), 16–17. Csehország és Szlovákia (25–26.), 18. Ukrajna (27.), 19. Észak-Írország (29.), 20. Írország (30.), 21. Lengyelország (34.), 22. Svédország (35.), 23. Albánia (36.), 24. Izland (38.).

Ha a besorolást vesszük alapul, akkor a nyolcaddöntőt el kellene érnie a csapatnak az Eb-n, jóllehet két csoporttársa, a portugál és az osztrák válogatott egyaránt a ­FIFA-rangsor top 10-éhez tartozik. Izland együttese viszont – a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szerint – a kontinenstorna leggyöngébb szereplője.

 
Kleinheisler jó passzban
Földi Imre / Népszabadság

A legerősebb – a zürichi futballközpont számai alapján – Belgium válogatottja. A „vörös ördögök" immár sorozatos elsősége szinte felfoghatatlan meglepetés, még akkor is, ha az utóbbi két esztendőben igazán figyelemre méltó a mérlegük: 18 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség (2015-ben: 8, 0, 1). Ám nagy valószínűséggel nincs szervezet vagy személy a világon a FIFA-n és annak nem minden esetben feddhetetlen urain kívül – beleértve a belga szövetséget és szurkolótábort is –, amely Belgium legjobbjait hirdetné ki a földkerekség legkiválóbb alakulatának.

A legutóbbi két világbajnok közül a FIFA-listán pillanatnyilag a harmadik helyet elfoglaló Spanyolország kétéves statisztikája: 15, 0, 6 (2015-ben: 8, 0, 1). Németországé: 16, 5, 5 (5, 1, 3). Magyarországé pedig: 9, 5, 4 (5, 3, 1). Egyebek közt ez predesztinálja honfitársainkat a második tízbe.

Az Európán kívüli csapatok közül Argentínáé a második, Chiléé az ötödik, Brazíliáé a hatodik, Kolumbiáé a nyolcadik, Uruguayé a tizenegyedik, Ecuadoré a tizenharmadik helyre került, azaz a felső körökbe az „öreg kontinens" csak egy válogatottal delegál többet a dél-amerikai térségnél. Nem csoda, ha megoszlik majd a világ figyelme a nyáron az Európa-bajnokság (június 10.–július 10.) és a centenáriumi, kibővített, valamint az Egyesült Államokba telepített Copa America (június 3–26.) között.

Program és érdeklődés lesz szépen, az biztos... S – bár azon a (korosztályos) futball csak sokadlagos – augusztus 5-én Rióban megkezdődik az olimpia.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.