galéria megtekintése

Szilveszterkor megkéselték, magyar bajnok lett

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 31. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

A húszéves Sávoly Gergő a hazai bokszélet legígéretesebb tehetségeinek egyike. Előmenetele azonban nem tekinthető szokványosnak, mert két éve egy szilveszteri bulin többször megszúrták. Ám a halál közelsége megacélozta. Lehet, hogy a riói olimpián is találkozhatunk vele.

Felnőtt magyar bajnok lett a húszéves Sávoly Gergő, az MTK nehézsúlyú bokszolója. Alig két évvel az után, hogy egy szigethalmi éjszakán nyolc késszúrással megsebesítették. A szilveszteri buliban négy szúrás érte a szívtájékát, egy pedig oly mélyen megült a vállában, hogy széles sugárban spriccelt a vére. Akkor úgy tűnt, derékba tört a sportolói pályafutása, de a nehéz sorsú családból érkező Sávolyt a halál közelsége – a jelek szerint – megerősítette. Néhány hónappal a sérülés és az operációk után újrakezdte az edzéseket, és fáradozása beérett. A jövő reménységeként tartják számon, megvan az esélye arra is, hogy 2016-ban Rióban címeres mezt húzzon magára.

„Ha kiállsz, a kínokat állnod kell, oda az álmod, ha lefekszel” – Sávoly friss magyar bajnokként
„Ha kiállsz, a kínokat állnod kell, oda az álmod, ha lefekszel” – Sávoly friss magyar bajnokként

Amúgy nem hőstípus. És nem is makulátlan. A véres kaland előtt neki is volt bűnügyi botlása, egy szórakozóhelyen egy másik fiatal vendégtől elvett ötezer forintot, s eljárást kezdeményeztek ellene. De az nem mondható el, hogy az éjszaka császáraként bukkant volna föl, tartotta magát ahhoz a szabályhoz, hogy a bokszoló fusson el, ha belekötnek. Szigethalmon ez nem sikerült.

 

Hogy mi történt azon a 2012 szilveszteri bulin, arról a fiatal sportoló csak annyit mondott, hogy többedmagával bezárkózott a mosdóba, az ajtót rájuk rúgva tört be egy fiatal fickó. A bokszoló barátja, Bozsányi Gergő birkózó sérülései súlyosabbak voltak, neki például abba kellett hagyni a sportolást. A szívet ért szúrás három milliméterre haladt el a szívburok mellett. A rendőrség dokumentumai szerint nem előzte meg a verekedést különös esemény, a Zsigmond sörözőben két társaság mulatott, a földszinti társaságnak nem tetszett, hogy bezárva találta a mosdóajtót. Az ügy folyománya, hogy Sávolyt fenyegették, ne merjen vallomást tenni, mert újra vér folyik majd, ezért rendőri védelmet kapott. Az ügy még nem zárult le, a tetteseket kézre kerítették.

– Tökölön nőttem föl – mondta a hallgatag fiú, amikor a kispesti edzőteremben szemügyre vehettük a szíve táján, az arcán és a vállán maradt szúrásnyomokat.

– Csak két éve élek Pesten. Két nővérem és egy öcsém, közgazdasági érettségim van. A szüleim kiköltöztek Németországba, a nővéremmel maradtam itthon.

Öt éve került az MTK-hoz. Azt megelőzően eltört a keze, és abbahagyta a bokszot. Amikor újrakezdte, ifjúsági bajnok lett, és Drexler Géza edző keze alatt készült tovább.

– Az orvosokat is meglepte, milyen gyorsan regenerálódott – emlékezett a tréner. – Talán még jól is jött neki a dolog. Addig kis maci volt, nem volt kellően agresszív, pedig az elengedhetetlen ebben a sportágban. Most már az edzésen is harapósabb, mint azelőtt, alig lehet leállítani.

Arra, hogy mit szeret a bokszban, Sávoly azt felelte: mindent. Jó érzés számára, amikor tisztességgel felkészül egy versenyre, és a végén fölemelik a kezét. KO-val többször nyert már, őt még egyszer sem ütötték le. Mike Tyson a példaképe, a tömzsi, rakkolós pofozógép stílusa közelebb áll hozzá, mint Klicskóék nagy ütésekre kihegyezett harcmodora. Felnőtt ellenfeleiről – a debreceni Nagy Bencéről, a nyolcszoros magyar bajnok, Eb-bronzérmes Darmos Józsefről vagy az óbudai Rüll Tamásról – nagy tisztelettel beszélt, őket győzte le a magyar bajnokságon december elején.

– Amikor a szilveszteri buli után néhány hónappal országos ifjúsági bajnok lett, az orvosok azt mondták, nem kell neki vigyáznia, teljesen rendben van a gyerek – idézte fel szívós és szerencsés tanítványa sikerét Drexler. – De én láttam, hogy bizonyos ütéseknél ösztönösen elhúzza a vállát vagy a mellkasát. Később aztán rájött, nincs baj abból, ha az érintett részen megütik.

Az edző szerint Sávoly esete nem egyedi, már abban az értelemben nem, hogy a fiatal versenyző mindenkit megvert a korcsoportváltásnál.

– Káté Gyula, aki ifivilágbajnok is volt, hasonlóképpen lépett a felnőttek mezőnyébe. Sávoly szintén minden váltásnál megnyert minden megnyerhetőt. Szegénysorból jött, de ha a klub garantálni tudja a felkészüléséhez a megfelelő hátteret, akkor még az olimpiára is kijuthat. Felfigyeltek rá, mi pedig figyelünk rá. Jövőre Debrecenben a Bocskai-emlékversenyen mutathatja meg oroszlánkörmeit, ott világszínvonalú versenyzők lépnek majd ringbe, az amatőr ökölvívás krémje jön hozzánk. Akkor dobjuk be a mély vízbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.