galéria megtekintése

Kanadában ebből botrány lesz

0 komment


Bodnár Zalán

Aligha növeli manapság a honfiúi büszkeséget Kanadában, ha a hoki­rajongók rápillantanak az NHL tabellájára: az észak-amerikai profi ­liga Keleti főcsoportjában az Ottawa Senators a 12., a Montreal Canadiens a 13., a Toronto Maple Leafs az utolsó, 16. helyen áll. Még drámaibb a helyzet Nyugaton, ahol a négy kanadai együttes – a Vancouver Canucks, a Winnipeg Jets, a Calgary Flames és az Edmonton Oilers – is ott van a főcsoport öt legrosszabb csapata között (csak az Arizona Coyotes ékelődik be közéjük, hátulról a negyedik helyre). Mivel főcsoportonként nyolc-nyolc csapat jut a bő egy hónap múlva kezdődő rájátszásba, könnyen előfordulhat, hogy a hét kanadai egylet mindegyike már áprilisban megkezd­heti a nyári szünetet.

Márpedig ez arrafelé botrány. Mindenki tudja, hogy Kanada a sportág őshazája. Az NHL ­bajnoki címét a legtöbbször az Egyesült Államoktól északabbra fekvő ország csapatai nyerték meg: a ­Montreal 24-szeres, a Toronto 13-szoros Stanley Kupa-győztes. E kettő sikertörténete mögött még a Detroit Red Wings 11, valamint a Boston Bruins és a Chicago Blackhawks hat-hat elsősége is csekélység. Hát még a többieké! Csakhogy a Montreal 1993-as diadala óta – vagyis lassan negyedszázada – egyetlenegyszer sem ünnepelhettek a bajnokság végén a juhar hazájában; döntőbe legutóbb 2011-ben jutott kanadai csapat, a Vancouver, amely viszont alulmaradt a Boston ellen.

Van dolga bőven: Ryan Miller
Van dolga bőven: Ryan Miller
Marie Sorvin / Reuters

 

Egy dolog azonban az, hogy nem kerül a vitrinbe az aranygyűrű, és megint más az, hogy egyetlen csapat sem képviseli az országot a playoffban. Ilyen legutóbb 1970-ben fordult elő, de akkor még csak két együttes (Montreal, Toronto) képviselte Kanadát. A két liga, az amerikai – de a Montrealt és a Torontót magában foglaló – NHL és a kanadai WHL 1979-es egyesülése óta viszont egyszer sem történt meg ez.

Milyen okai lehetnek a mostani vesszőfutásnak? Azzal nem lehet érvelni, hogy a kanadai csapatoknak szűkebbek az anyagi lehetőségeik, mert ez egyrészt nem igaz, másrészt – a többi észak-amerikai ligához hasonlóan – az NHL is franchise-rendszerben működik, azaz a bevételt elosztják egymás között a klubok, továbbá az erőviszonyok kiegyenlítését szolgálja a draftrendszer vagy a fizetési sapka, tehát nagyjából azonosak a körülmények és feltételek.

„Kulcsemberek – mint a mont­reali sztárkapus, Carey Price – kiesése, formahanyatlás, rossz üzletpolitika, pechszéria és szerencsétlen csillagállás – így magyarázza a rendkívüli helyzetet Spiller István, a több televíziós csatornán is felbukkanó szakkommentátor és korábbi kapus. – A Winnipeg, a Calgary, az Edmonton és a Toronto előzetesen sem tartozott a rájátszásba jutásra esélyes csapatok közé, még úgy sem, hogy a múlt nyáron a Maple Leafshez szerződött Mike Babcock, a legkiválóbb mesterek egyike, aki edzőként olimpiai bajnok és Stanley Kupa-győztes is. Kapott időt, kisöpörhette a padlást, a jövő együttesét kezdhette építeni. Hasonló a helyzet Edmontonban, ahol lassan már csapatnyi egy per egyes (a játékosbörzén elsőként választott fiatal – a szerk.) játékos van a keretben. Vancouverben pedig épp az a baj, hogy idősödő sztárokkal van tele a garnitúra, hamarosan ott is fiatalítani kell. Az Ottawa tavaly nagyszerű hajrával küzdötte be magát a rájátszásba, a Montreal pedig újévkor, a Boston elleni nyitott pályás meccs 5:1-es megnyerésekor még nagyon jól állt, és ha visszatér a kapuba Price, a csapat ismét a győzelmek útjára léphet. Tehát én még nem vennék mérget arra, hogy nélkülöznünk kell minden kanadai csapatot a rájátszásban.”

Amikor a kanadai hoki úgynevezett mélyrepüléséről beszélünk, ne felejtsük el, hogy a juharleveles válogatott az olimpiai és a világbajnoki cím védője is. S a sportág népszerűsége továbbra is töretlen: Spiller januárban két jegyet akart vásárolni az áprilisi Vancouver–Los Angeles meccsre, de már csak úgy sikerült neki, hogy nem ülhet a fia mellett. „Pedig a Vancouver a leg­gyengébbek egyike most a ligában – mondja. – Szóval azon a tájon ilyen a válság.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.