galéria megtekintése

Horizont: latin táncok

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 28. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Jó lenne tudni, miben reménykedik a rengeteg mezárus: vajon kinek adja el Minas Gerais állam fővárosában az „extra large” mennyiségű brazil dresszt? Elvégre a két és fél milliós – az agglomerációs körzetekkel együtt dupla ekkora népességű – településen szinte már mindenki a nemzeti együttes szerelésében feszít, és fogadok rá, hogy az is, aki még nem vette fel a sárga trikót, őriz belőle néhányat otthon, ha tán nem is annyit, amennyit Eddy Merckx, az extraklasszis belga kerékpáros gyűjtött össze hajdanán.

Ide figyeljenek, emberek! Alexis Sanchez trükközik a chileiek tréningjén
Ide figyeljenek, emberek! Alexis Sanchez trükközik a chileiek tréningjén
Leonhard Foeger / Reuters

A repülőtér földi személyzete egyenesen munkaruhaként viseli a mezt, jelezve – ha valaki nem tudná –, hogy szombat délután egytől (magyar idő szerint hattól), a nyolcaddöntők nyitányán itt lép fel a selecao.

Nyilván nem hökkentek meg senkit sem azzal, hogy ez a hétvége fő eseménye Brazíliában, bár meglehet, délelőtt tíztől is tartanak tömegrendezvényt Belo Horizontéban, mert folyik a küzdelem a helyi elöljárók, valamint a demonstrálni kívánók képviselői között, hogy lehet-e protestálni a vb irdatlan költségei és az azokhoz hasonló méretű korrupció ellen a meccs napján.

 

Ha igen, akkor órákon belül kétszer áll meg az élet a „gyönyörű horizonton”, bár nem tudom, honnan a város elnevezése, mert a cityt a modern és erősen kikezdett felhőkarcolók uralják.

"Chile most nagyon jó."

Magam a világbajnokság mellett tüntetnék, mert a torna egészen remek. A csoportmérkőzések során egymást követték az elsöprő tempójú és végletekig kiélezett találkozók, melyek az első szakasz finisében már-már a háttérbe szorították, hogy a címvédő spanyolok 5-1-re is kikaptak, és nagyon hamar hazautaztak.

Távozásukban ugyanúgy főszerepet játszottak a brazilok egyenes kieséses ellenfelei, a chileiek, mint a hollandok, és Alexis Sanchez, a vendég dél-amerikaiak legnevesebb labdarúgóinak egyike, a Barcelonában Brazília szeme fényével, a virtuóz Neymarral együtt futballozó csatár nem is mulasztotta el megemlíteni: „Megvertük az előző világbajnokot. A határ tehát számunkra a csillagos ég. Ha valami aggaszt, az kizárólag a játékvezetés.” Abból a szempontból is érdekes, amit mond, hogy a mérkőzés bírája a 2010-es vb-döntő dirigense, az angol Webb lesz...

Ám e nyilatkozat – akárcsak a szintén Barcelonába tartó Claudio Bravo kapusé: „nem félünk, a negyeddöntőbe akarunk kerülni” – hűen tükrözi, hogy a chileiek nem törődnek a múlttal, és hallatlan önbizalommal várják a knock-out találkozót.

Az egymás elleni örök mérlegről tudomást sem vesznek, amire azért is jó okuk van, mert az eddigi hetven mérkőzésből csak hetet nyertek meg és ötvenet elvesztettek, ráadásul Brazíliában soha nem múlták felül meggyőző fölényben lévő riválisukat.

A mindmáig utolsó chilei siker (3-0) sem mostanában, hanem még 2000-ben született Santiagóban, azóta tízszer nyertek a sárga mezesek, kétszer volt döntetlen, a tizenkét meccs összesített gólkülönbsége 36-7... De – fogóddzanak meg! – a brazilok bizonytalanabbak náluk. Noha a Mineirao stadion akkor is megtelne, ha annyi szurkoló férne be, amenynyi 1997-ben, a helyi nézőcsúcsot (132 834) produkáló Cruzeiro–Villa Nova állami döntőn, nem találkoztam olyan brazil emberrel, aki ne azzal kezdte volna: „Chile most nagyon jó.”

E vélekedést megerősítette a sokat kritizált, ám Rióban – kiváltképp a Fluminense szűknek nem mondható köreiben – egyenesen imádott Fred azzal, hogy leszögezte: „Ez fizikailag és lelkileg is a valaha volt legerősebb chilei csapatok egyike.” A házigazdák szorongására utal továbbá, hogy Luiz Felipe Scolari tűnődik az összeállításon, négy poszton is két jelöltje van. Pontosabban, azt talán már eldöntötte: Fernandinho kezd Paulinho helyett, és David Luizt is csak akkor váltja fel Dantével, ha az 50 millió fontért Londonból Párizsba szerződő védő hátfájása nem múlik.

A szakvezető további dilemmája, hogy Daniel Alves vagy Maicon legyen-e a jobbhátvéd, s hogy Hulk vagy Ramires játsszon-e a támadó hármas jobb oldalán. Ez utóbbi kétség igazolja a leginkább a kapitány gondjait, mert ki látott már olyan brazil válogatottat, amelyben egy védekező középpályás a jobbszélső? A válasz: mindenki. De csak ezen a vb-n. Amelyen Ramires szerepelt már – és korántsem tündökölt – ebben a szerepkörben...

Megannyi latin-amerikai tudósító nevezi kontinenstornának a vb-t

Nála sokkal jobban mozgott Scolari „találmányainak” egyike, a tavaly még fanyalogva fogadott, ám annál kiegyensúlyozottabban futballozó Luiz Gustavo, aki viszont azon merengett a nyolcaddöntő előtt: ilyen időpontban tétmeccsen még nem kellett szerepelnie. Bizony a brazilokat is foglalkoztatja, hogy Belo Horizontéban a napi átlaghőmérséklet 28 Celsius-fok lesz szombaton, és egy órakor nyilván nem csupán a hangulat miatt válik forró katlanná a Mineirao...

Az előadást főpróba nem előzte meg, mert a FIFA – a pázsit kímélése miatt – pénteken nem engedte a mérkőzésnek otthont adó stadionban edzeni a két csapatot. (Gondolták volna-e, hogy Brazília együttesét kitilthatják Brazília bármelyik szegletéből?) Ám Willian helyszíni tapasztalat híján is megjegyezte: „Hiába játszunk hazai pályán, alkalmazkodnunk kell a szinte déli kezdéshez, nehogy mindenkit a klinikán ápoljanak.”

Az semmi, tehetjük hozzá: a legtöbb beteg akkor lesz errefelé, ha kiesnek a brazilok... Harmincezren viszont ragyogóan éreznék magukat: ennyi chilei kémleli most innen a pompás látóhatárt. Csak a lakókocsijaik száma 1200... Jegyben azonban – bármennyire szeretnének is – nem mindannyian utaznak, sőt a többségük csupán a kivetítőkön nézheti majd a „Copa Americáért” zajló mérkőzést.

Megannyi latin-amerikai tudósító nevezi kontinenstornának a vb-t, miután a legjobb tizenhat közé öt dél-amerikai együttes jutott, és ott van még a CONCACAF-zóna három képviselője, Costa Rica, Mexikó, valamint az Egyesült Államok csapata.

A dél-amerikai folyam jegyében Rio de Janeiróban szombaton Kolumbia és Uruguay együttese találkozik, ám erre a mérkőzésre Brazília rá se hederít. Kétszázmillió ember szerint az édesanyához hasonlít a Belo Horizonte-i másfél (két?) óra. Mama is, meccs is csak egy van.

Ez lesz a hét végén

Nyolcaddöntők. Ma: Brazília–Chile (Belo Horizonte, magyar idő szerint 18), Kolumbia–Uruguay (Rio de Janeiro, 22).

Vasárnap: Hollandia–Mexikó (Fortaleza, 18), Costa Rica–Görögország (Recife, 22).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.