galéria megtekintése

Hol itt a fair play hazája?

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 23. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika, London
Népszabadság

Több meglepő eredmény született az angol labdarúgó Premier Liga 26. fordulójában, kiélezve az évad még hátralévő harmadát. Az elsőség szempontjából a Chelsea–Burnley találkozó 1-1-e volt a leginkább figyelemre méltó, hiszen mindenki fölényes hazai győzelemre számított.

A meccset eleve beárnyékolta a Chelsea szurkolóinak a PSG elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés előtti botrányos incidense, amelynek során az úgynevezett drukkerek – fajgyűlölő skandálás közepette – megakadályozták egy fekete férfi beszállását a metróba. A klub a lehető leghatározottabb fellépéssel határolta el magát a történtektől, a rasszizmustól, és máris több érintett ultrát tiltott ki a Stamford Bridge-ről. A brit sajtó azonban képmutatással vádolja a nyugat-londoniakat, hiszen azok teljes mellszélességgel kiálltak John Terry mellett 2011-ben, amikor „a csapatkapitány, vezér és élő legenda” a Queens Park Rangers elleni mérkőzésen nyomdafestéket nem tűrő, idegengyűlölő megjegyzéssel illette Anton Ferdinandot, az ellenfél hátvédjét.

Shelvey (Swansea): győztes gól a Manchester United ellen (2-1)
Shelvey (Swansea): győztes gól a Manchester United ellen (2-1)
Rebecca Naden / Reuters

A nyomott hangulat ellenére az újabb hazai diadal és – legalábbis a Manchester City–Newcastle mérkőzés végéig – a hétpontos előny biztosnak tűnt Ivanovics gólja után. Ám aztán Atkinson katasztrofális játékvezetése és Matics lélekjelenlétének elvesztése meghökkentő pályára terelte a találkozót. A mérkőzés szemüvegre szoruló bírája az első félidőben két „ordító” tizenegyest mulasztott el megadni a Chelsea javára, és nem büntette meg a Burnley Barnesát, amikor az térddel beleszállt Ivanovicsba.

 

Majd a 69. percben az irgalmatlan Barnes lábtörésveszélyes közbelépéssel állította meg Maticsot, aki ezt a második durvaságot úgy torolta meg, hogy a földbe döngölte ellenfelét. Atkinson nyomban leküldte a pályáról a szerb válogatott játékost, míg Barnesnak sárga lapot sem utalt ki. A létszámfölénybe kerülő Burnley a 81. percben Ben Mee fejesével kiegyenlített, ám – a Chelsea-vel szembeni sérelmek felemlegetése ellenére – José Mourinho igyekezett óvatosan fogalmazni, hogy ne keveredjék újabb konfliktusba a labdarúgó-szövetséggel.

Kevés szenzációs teljesítményének egyikével rukkolt ki a Manchester City, amely kedden a Barcelonát fogadja. A Newcastle elleni gólfesztivál (5-0) már a második percben megkezdődött Sergio Agüero tizenegyesével, és 53 percen belül be is fejeződött Nasri, Dzeko, valamint a kettőző David Silva jóvoltából.

Manchester városa így sem lehetett felhőtlenül boldog, miután a United – ebben az évadban már másodszor – kikapott a Swanseatól. Előzőleg a Manchester Evening News közvélemény-kutatása 81 százalékos támogatottságot állapított meg Louis van Gaal edző iránt... A „vörös ördögök” Ander Herrera révén vezetést szereztek, de a walesi gárda két percen belül Ki Sung Yeung góljával kiegyenlített, majd Shelvey lövése megpattant a klubtárs Gomis fején, és menthetetlenül De Gea hálójába került (2-1). A fájdalmat csak súlyosbította, hogy Van Persie, aki árnyéka volt korábbi énjének, látszatra komoly sérülést szenvedett. Eközben a holland csatár korábbi csapata, az Arsenal idegenben 2-1-re nyert a Crystal Palace ellen, és megelőzte a Manchester Unitedet.

A Tottenham–West Ham londoni derbin a vendégek az utolsó pillanatokban vesztettek el két pontot. Sam Allardyce csapata a 81. percig tartotta 2-0-ás vezetését (gól: Kouyaté, Sakho), ám akkor Rose visszahozta a képbe a házigazdákat (1-2). Aztán a 96. percben (!) Harry Kane tizenegyesét Adrian kivédte, de a kipattanó labdát az angol futball új sztárja a helyére küldte (2-2).

Az évad meglepetéscsapata, a Southampton nem ismételte meg a Tottenham bravúrját: a Liverpool ellen nem tudta kiegyenlíteni 2-0-ás hátrányát. A magukra találó vörösök a brazil Philippe Coutinho csaknem harmincméteres lövésével és Sterling góljával folytatták a felzárkózást az élmezőnyhöz. A vendéglátó „szentek” kifogytak az ötletekből, igaz, nem csekély mentségükre szolgál három (!) meg nem adott büntető...

Az élmezőny: 1. Chelsea 60 pont, 2. Manchester City 55, 3. Arsenal 48, 4. Manchester United 47.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.