galéria megtekintése

Hihetetlen meccsen bukta el a Veszprém a BL-döntőt

10 komment

Munkatársunktól

Kilenc góllal is vezetett Kölnben a férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében a Veszprém, mégis a Kielce – hosszabbítás után, hétméteresekkel – szerezte meg a trófeát.

A magyar és a lengyel tábor szombaton még együtt szurkolt, vasárnap azonban már nem volt „két jó barát". A Veszprém és a Kielce is története első BL-trófeájáért küzdött; a bakonyi együttes kétszer már döntőt vívott, míg a Kielce először lett finalista. Az utóbbi csapat kispadján Dujshebajev ült; ő januárban, az Eb-n a kudarcot valló magyar válogatott szakvezetője volt –, pontosabban végig állt, gesztikulált, üvöltött, mutatta a figurákat. Nála amúgy is nyugodtabb kollégájának, Sabatének a meccs elején nem kellett idegeskednie, mert a Veszprém nagyszerűen kezdett, Nilsson góljával és Palmarsson duplájával 3:0-ra elhúzott.

A folytatásban Mikler bravúrosan védett, Nagy távolról bombázott a kapuba, ám a lengyelek is megmutatták, miért jutottak a döntőbe: létszámhátrányban Reichmann és Lijewski is a hálóba lőtt. Aztán, amikor az elődöntőben egyetlen percet sem játszó Lékai is gólt szerzett (10:7), Dujshebajev időt kért. Tudni kell: a szakvezető az Eb-keretbe nem hívta meg a Veszprém kézilabdázóját, ám az irányító ezúttal szenzációsan kézilabdázott, újabb két gólt szerzett, s a látványos támadások nyomán a szünetben megnyugtatónak tetsző előnnyel (17:13) mehetett az öltözőbe a magyar együttes.

Nagy László és a Veszprém a meccs nagy részében megállíthatatlan volt, de a végére elfogyott a lendület
MTI

 

A második félidőben sem hagyott alább a veszprémi lendület, Palmarsson továbbra is foghatatlan volt, s olyan labdákat varázsolt társai elé, amelyeket nem volt nehéz a kapuba juttatni. A fór a 38. percben hat (21:15), a 42. percben pedig – Ilics büntetőjével – már nyolc gól (25:17) volt, majd a gólparádénak Ugalde is aktív résztvevője lett, így tizennégy perccel a befejezés előtt 28:19-re vezetett a Veszprém.

Ám ez után... Senki sem értette, mi történhetett, de a Kielce egymás után érte el góljait, s amikor az 52. percben Sabate tréner Mikler helyére beküldte Alilovicot, már csak három gól volt az előny (28:25). Nem sokkal később Bielicki hétméteresével kiegyenlítettek a lengyelek (28:28)! Szmal remek védései miatt tizenkét hosszú perc után szerzett gólt a magyar csapat (Ilics, 29:28), s bár Alilovic megfogta Strlek hétméteresét, a lefújás előtt néhány pillanattal Lijewski egalizált (29:29).

Schuch Timuzsin (b) és Nagy László, az MVM Veszprém (j), valamint Krysztof Lijewski, a lengyel Kielce játékosa
MTI

A hosszabbítás első öt perc után újra veszprémi előnyt (33:32) mutatott az eredményjelző, ám a folytatásban fordított a Kielce. Tizenhárom másodperccel a vége előtt emberelőnybe került a Veszprém, s Nagy passzából Ugalde a kapuba lőtte a labdát (35:35).

Hétméteresek döntöttek. Ilics, Sliskovic, Palmarsson nem hibázott, Marguc és Terzic viszont rontott, s mert a lengyel csapat játékosai közül csak Cupic hagyta veszni a lehetőséget, a Veszprém harmadik BEK-, illetve BL-döntőjét bukta el.

Magyar átok – szoktuk mondani a nagy előnyből elveszített kézilabda-vereségekre. A Veszprém együttesében azonban túlnyomó többségben vannak a külföldiek, akik – a jelek szerint – ugyanúgy össze tudnak zuhanni, mint honfitársaink...

A bronzmeccsen a franciák 29:27-re nyertek, így a negyeddöntőben a címvédő Barcelonát kiejtő német csapat lett az utolsó az idei Final Fourban.

Lemondott a vereség után

Lemondott Kálomista Gábor, a veszprémi férfi kézilabdaklubot működtető gazdasági társaság vezérigazgatója azután, hogy a magyar csapat kilencgólos előnyről elveszítette a döntőt.

Ez volt

Elődöntő: Veszprém–Kiel 31:28 (hosszabbítás után), Kielce–PSG 28.26.

A harmadik helyért: PSG–Kiel 29:27.

Döntő: Kielce–Veszprém 35:35, hétméteresekkel 4:3.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.