galéria megtekintése

Házasság amerikai módra

1 komment


Bodnár Zalán

A Super Bowl „visszavágójával”, a Denver–Carolina meccsel péntekre virradóra megkezdődik az amerikaifutball-liga kilencvenhetedik évada.

Egy amerikai mondás szerint minden házasságban az első hat hónap a legnehezebb, mivel legkésőbb a hetedik hónapban rajtol az NFL, az profi amerikaifutball-liga. Még régebben tart a böjt a rájátszásba nem jutó csapatok szurkolóinak, akik december óta nem láthatták kedvenceiket. De vége a várakozásnak: magyar idő szerint péntek hajnali fél háromtól a februári Super Bowl, a Denver Broncos–Carolina Panthers meccs „visszavágójával” kezdődik Amerika kedvenc sportágában a 97. szezon.

Immár tizenkét éve nem volt címvédés a ligában, és a denveri együttesnek sem lesz könnyű megtörnie a trendet. A fizetési sapka ­miatt Trevathant, Malik Jacksont, Brutont, Mathist is elcsábították a riválisok, de a legnagyobb gond az, hogy visszavonult a sportág legendája, a kétszeres Super Bowl-győztes, ötször is az alapszakasz legjobbjának választott Peyton Manning. Noha legutóbb már nem ő jelentette a különbséget a meccseken, a pótlását egyelőre finoman szólva sem oldották meg: a tavalyi játékosbörzén csupán a 250. helyen kiválasztott újoncra, Trevor Siemianra hárul a nemes feladat.

Sokan esküsznek arra, hogy az Amerikai Főcsoport másik bástyája, a New England Patriots is összeomolhat, mivel az első négy meccsről – az alapszakasz negyedéről – hiányzik majd a másik korszakos ikon, Tom Brady. Őt – másfél évnyi cirkusz után – eltiltották, mert tudhatott arról, hogy tavaly januárban az előírtnál puhábbra fújt labdával nyert csapata a Colts elleni főcsoportdöntőben.

 

A nyár nagy sztorija Amerikában a Rams Los Angeles-i visszatérése volt: a filmipar csillogó fővárosa 1994 óta vár arra, hogy újra csapata legyen a legrangosabb ligában. Az így csapat nélkül maradó St. Louis lakóin kívül mindenki bízik benne, hogy ezúttal jobban sül el a történet, mint a korábbi kísérletek során, amelyek végén a Raiders és a Rams is szinte elmenekült a kaliforniai metropoliszból.

Kiváltképp az NFL bízik a sikerben, hiszen alig várta már, hogy visszatérhessen a második legnagyobb amerikai piacra. Az angyalok városában olyannyira szeretnének mindjárt jó benyomást kelteni, hogy a következő éveket is kockára tették az idei játékosbörze első választás jogának megszerzéséért és az egyetemi futball legnagyobb sztárirányítójának, Jared Goffnak a városban tartásáért.

Colin Kaepernick megosztja Amerikát
Colin Kaepernick megosztja Amerikát
Joe Camporeale / Reuters

A legnagyobb érdeklődéssel várt alapszakaszmeccs az idén – elnökválasztási esztendő lévén – nyilván az október 16-i Washington Redskins–Philadelphia Eagles találkozó lesz, 2004-ig ugyanis minden évben a hivatalban lévő elnök pártja győzött, ha a Washington utolsó hazai meccsét megnyerte, és elbukott, ha a csapat is kikapott (noha legutóbb már nem működött a „Redskins-szabály”).

A sérülésekkel viszont nem lehet tervezni, máris két topirányító, a minnesotai Teddy Bridgewater és a dallasi Tony Romo kiesett, miközben az évek óta sérülésekkel bajlódó washingtoni Robert Griffin Cleve­landben igyekszik felállni a padlóról. De mindannyiuknál nagyobb reflektorfényt kapott a San Francisco 49ers játékmestere, Colin Kaepernick, aki olajat öntött a tűzre az Amerikát hónapok óta megosztó rendőrség kontra afroamerikai fiatalok ügyé­ben: az előszezon meccsein nem állt fel a himnuszra, mondván: olyan országban a nemzeti dalt sem tiszteli, amely elnyomja a feketéket. A sajtó nyomban emlékeztette: a világ legszabadabbnak tartott országában él, ahol egy fehér házaspár fogadta magához és nevelte fel.

Hosszú volt a holtszezon, talán legfőbb ideje, hogy a feszültségkeltő beszólások, a mind durvább elnökválasztási viharban egyébként is alacsonyan szálló pofonok, no meg a tányérok helyett újra a touchdownok röpködjenek!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.