galéria megtekintése

Hatalmas blamázs érte Mourinhót

4 komment


Hegyi Iván

Kerek harminc év után kapott ki a Manchester United a Watford együttesétől, José Mourinho szakvezető tizenkét esztendő múltán vesztett csapatával szériában háromszor.

Az MU szempontjából vészesen emlékeztet az angol Premier Liga táblázata a 2014-es végeredményre: 1. Manchester City, ...7. Manchester United.

Igaz, még csak öt forduló telt el.

Ám az is igaz: nyolc nap leforgása alatt háromszor maradt alul a United, méghozzá úgy, hogy összesen két gólt szerzett, és a legutóbbi bajnokin mindössze két alkalommal találta el a vetélytárs kapuját. Pedig az ellenfél nem éppen a nagyágyúk közül került ki: a Watford az előző évadot tizenharmadikként zárta, mostani 3-1-es győzelmével is csak a kilencedik helyen áll. Amúgy akkor szintén kilencedik volt, amikor legutóbb le tudta győzni a Manchester Unitedet (1-0), az pedig nem napjainkban, hanem harminc esztendővel ezelőtt, 1986 szeptemberében történt.

 

Kínos ez az eredmény (is) az újonnan szerződtetett José Mourinho számára, akinek ezt megelőzően 2002-ben kellett elviselnie, hogy csapata – akkor a Porto – szériában három alkalommal kapott ki. A Watford-blamázs a Cityvel vívott bajnoki derbin (1-2) és a Feyenoord elleni Európa Liga-találkozón elszenvedett vereség (0-1) után érte az együttest, és az Old Trafford stadion környékén máris nagy az aggodalom, hogy esetleg a „Special One-nal” sem változik az új idők keserves tendenciája, és az MU megint érem nélkül marad a bajnokságban (az előző három évadban hetedik, negyedik, majd ötödik volt).

Fotó: Eddie Keogh / Reuters

A brit kritikusok nem futnak tiszteletköröket a portugál tréner előtt. A The Independent leszögezi: „Mourinho nem vonta le a tanulságokat.” (Azaz figyelmen kívül hagyta az előző két mérkőzés tapasztalatait.) A Daily Telegraph pedig megjegyezte: „Az igazán kiváló játékosok sárgában játszottak.” Vagyis abból a Watfordból tűntek ki inkább a labdarúgók, amely klub 36 millió fontot költött a nyáron játékosvásárlásra, míg a Manchester United 150 milliót utalt át. A támadó szekciót nem ezért jellemzi a bőség változatlan zavara, hiszen az örmény Henrik Mkitarjanon kívül már eddig is a Unitednél volt Memphis Depay, Ander Herrera, Jesse Lingard, Anthony Martial, Juan Mata, Marcus Rashford, Ashley Young, valamint az újabban rengeteget bírált Wayne Rooney. Ezek a fiúk a Feyenorddal, illetve a Watforddal szemben lehetőséget is alig alakítottak ki, igaz, Mourinho csapatait sohasem a rivális kapuja előtti kivételes kreativitás jellemezte. A Manchester Evening News mindenesetre sem elöl, sem hátul nem volt megelégedve a futballistákkal, mert legutóbb a következő osztályzatokat adta: De Gea 5 – Valencia 5, Smalling 5, Bailly 5, Shaw 6 – Rashford 6, Fellaini 5, Rooney 3, Pogba 5, Martial 3 – Ibrahimovic 5 (cserék: Young 4, Depay 5, Mata 6).

Rooney, Ibra, Pogba

Volt olyan internetes karikatúra, amely – a Real Madrid Bale, Benzema, Cristiano Ronaldo triója, azaz a „BBC” nyomán – „RIP-nek” nevezte el a Rooney, Ibrahimovic, Pogba hármast. Az R. I. P. jelentése: rest in peace, nyugodjék békében.

Mourinho persze nem esett kétségbe, a szokásos modorában kommentálta a kudarcokat. „Ha elemezzük a Rotterdamban és a Vicarage Roadon lejátszott mérkőzést, akkor csak arra juthatunk, hogy mindkét meccsen a miénk volt a jobbik csapat a második félidőben. S mindkétszer a szünet utáni szakaszban kaptunk ki.” Természetesen hozzátette: a játékvezetők kiáltó hibái fölött nincs hatalma, s megemlítette, hogy „olykor a dolgok ellened fordulnak”. Majd kiemelte: „A szezon első három győzelme után is tudtam, a Manchester United pillanatnyilag nem világverő csapat.”

A kimenetel ismeretében: mit tudott még? 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.