galéria megtekintése

Három arany, további tíz magyar érem Milánóban

2 komment

NOL

Három arany-, hat ezüst-, négy bronzérem, valamint tizenöt riói kvóta – ez a magyar kajakosok, kenusok mérlege a sportág Milánóban rendezett világbajnokságán. A teljesítmény nagyszerű, tudvalevő azonban, hogy ebben semmi különös nincs, hiszen a sportágban idehaza magasan van a mérce.

Hogy az adatsort tovább árnyaljuk, az ötkarikás számokat nézve két első és négy második hely a „zsákmány". Az olimpiai indulási jogot hat férfi és öt női kajakos mellett négy kenus vívta ki. A mostani kvótaszám rá­adásul még gyarapítható a jövő májusi, duisburgi regattán. A statisztikai felvezetés zárásaként: Magyarország a harmadik helyet szerezte meg az éremtáblázaton Fehéroroszország és Németország mögött.

Kozák Danuta, Szabó Gabriella
Kozák Danuta, Szabó Gabriella
Kovács Tamás / MTI

A részletek előtt muszáj rögzíteni: nincs irigylésre méltó helyzetben az, aki egy-egy világversenyen szimplán dobogós helyezést ér el a magyar kajak-kenus küldöttségből, mert rendre annyi az arany, hogy a másodikokra, harmadikokra szinte alig vetül figyelem. Nincs ez másként Milánó után sem...

 

Az első napi döntők után két honfitársegységet emelhetett a vállára a delegáció: a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kettős 500 méteren, míg a Tótka Sándor, Molnár Péter (szintén kajakos) duó a legrövidebb távon, 200 méteren volt gyorsabb valamennyi vetélytársánál. Utóbbi páros egyébként – mivel az első nekirugaszkodást megnyerte, ám a bírák szabálytalannak ítélték a rajtot – kétszer is maga mögé utasította az egész mezőnyt, s ezért a különleges bravúrért minimum dupla kalaplengetés is dukál nekik.

Medveczky Erika
Medveczky Erika
Kovács Tamás / MTI

„Nem hallottuk, hogy visszalőtték volna a versenyt, csak a beérkezés után tudtuk meg, hogy ismétlés lesz. Persze nem örültünk, de a köztes időben sikerült regenerálódnunk" – mondta Molnár. Kozákék már a rajt után az élre eveztek, s magabiztos győzelmet arattak. „Már otthon nagyon jól mentek a közös edzések, és úgy jöttünk ki, hogy éhesek vagyunk a sikerre" – nyilatkozta az MTI-nek a londoni „hős" Danuta, majd hozzáfűzte: „Kicsit nyomasztott minket, hogy mindenki győzelmet várt tőlünk, de ezt félre kellett tenni, és sikerült is."

Szombaton további egy ezüst és két bronz volt a termés: Kárász Anna másodikként ért célba 500 méteren, Takács Kincső és Lakatos Zsanett az 500 m-es kenupárosok, Sarudi Alíz és Bodonyi Dóra pedig az 1000 m-en szereplő kajakpárosok mezőnyében végzett a harmadik helyen.

Vasárnap aztán sikerült megfejelni a szombati produkciót is: újra született magyar aranyérem, s a tetejébe öt ezüst meg két bronz is!

A győzelem Medveczky Erika nevéhez fűződött 1000 méteren. A két éve már világbajnok sportoló a hajrában robbantott, és a riválisok nem is tudták utolérni. „Az utolsó kétszázötven méter már örömkajakozás volt" – mosolygott a célba érkezés után.

Tótka Sándor, Molnár Péter
Tótka Sándor, Molnár Péter
Kovács Tamás / MTI

Ugyanakkor a 2009 óta veretlen 500 méteres női négyes „csak" második lett, miként a férfi kajak­kvartett is. Szintén ezüstérmet akasztottak Vasbányai Henrik és Mike Róbert nyakába C–2 1000-en, ahogyan az emelvény második fokára állhatott fel 200-on a kenus Takács Kincső és a 16 éves kajakos, Homonnai Luca a jóval tapasztaltabb Douchev-Janics Natasa párjaként. Az 1000 m-es számban rajtoló férfi kenunégyes a feleakkora távon érdekelt, Hérics Dávid, Somorácz Tamás összetételű kajakos duóhoz hasonlóan harmadik helyet szerzett.

Győztesek és magyarok

Férfiak. 200 m. K–1: 1. Mark de Jonge (kanadai), ...11. Dudás Miklós. K–2: 1. Tótka Sándor, Molnár Péter. C–1: Artyom Kozir (fehérorosz), ...7. Hajdu Jonatán. C–2: 1. Alekszej Korovaskov, Ivan Stil (orosz), ...4. Lantos Ádám, Nagy Péter. 500 m. K–1: 1. Rene Holten Poulsen (dán), ...7. Hufnágel Tibor. K–2: 1. Kenny Wallace, Lachan Tame (ausztrál), ...3. Hérics Dávid, Somorácz Tamás. C–1: 1. Martin Fuksa (cseh), ...7. Korisánszky Dávid. C–2: 1. Pavel Petrov, Mihail Pavlov (orosz), ...4. Sarudi Pál, Forgó Christopher. 1000 m. K–1: 1. René Holten Poulsen (dán). Kugler Attila a középfutamban kiesett. K–2: 1. Max Rendschmidt, Marcus Gross (német), ...14. Nádas Bence, Boros Gergely. C–1: Sebastian Brendel (német), ...7. Vajda Attila. C–2: 1. Erlon De Souza Silva, Queiroz dos Santos I. (brazil), 2. Vasbányai Henrik, Mike Róbert. K–4: 1. Szlovákia, 2. Magyarország (Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel). C-4: 1. Románia, ...3. Magyarország (Vass András, Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid) 3:24.442. 5000 m. K–1: 1. Kenny Wallace (ausztrál), ...22. Ceiner Benjámin. C–1: 1. Sebastian Brendel (német), ...11. Vajda Attila.

Nők. 200 m. K–1: 1. Lisa Carrington (új-zélandi), ...9. Vad Ninetta. K–2: 1. Margarita Mahnyeva, Marina Litvincsuk (fehérorosz), 2. Homonnai Luca, Douchev-Janics Natasa. C–1: 1. Sztanilia Sztamenova (bolgár), 2. Takács Kincső. 500 m. K–1: Lisa Carrington (új-zélandi), 2. Kárász Anna. K–2: 1. Szabó Gabriella, Kozák Danuta. C–2: 1. Darina Kasztjusenka, Kamila Bobr (fehérorosz), ...3. Takács Kincső, Lakatos Zsanett. K–4: 1. Fehéroroszország, 2. Magyarország (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Kárász Anna). 1000 m. K–1: 1. Medveczky Erika. K–2: 1. Sabrina Hering, Steffi Kriegerstein (német), ...3. Sarudi Alíz, Bodonyi Dóra. 5000 m. K–1: 1. Marina Litvincsuk (fehérorosz), ...4. Medveczky Erika.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.