galéria megtekintése

FTC-siker az Újpest ellen

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 13. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Az FTC csapata örülhetett az Üllői úton a labdarúgó NB I 23. fordulójában, miután – 21 217 néző előtt, Hajnal és Varga góljával – 2-0-ra legyőzte az Újpest együttesét. A két csapat ultrái távollétükkel tüntettek, ám a hangulat nélkülük is első osztályú volt.

Középkorú házaspár figyelte a tömeg gyülekezését a sasszobor mögött. Mindkettejük kezében nordic walking-bot volt. Nem tudni, milyen célzattal érkeztek ezekkel az eszközökkel; ha tegnap délután akartak stadiontúrát tenni, akkor nagyon elnézték az időpontot.

Régen a kettős rangadók idején a Népstadionban a pénztárak előtt kígyóztak hosszú sorok, most a beengedőkapuknál volt hatalmas a tömeg. Technika ide, technika oda, bizony nem könnyű a bejutás. Bent az arénábanmár énekeltek azok, akik túljutottak a procedúrán, a helyi kikiáltó éppen a születésnapját a múlt csütörtökön ünneplő Thomas Dollt, az FTC edzőjét köszöntötte, igaz, csak magyarul.

Zöldövezet
Zöldövezet
Hegedűs Gábor

 

Aztán a kemény helyetti puhább mag sem jött zavarba, ha az ellenfelet kellett szidni: a műsorközlő háromszori „hajrá!” felszólítására rendre következett a „Fradi!”, ám utána még véletlenül sem maradt el a „mocskos lilák!”. A negyedik kerületi megszólítottak a filozófiai mélységű „hol a csirke?” kérdést tették fel, utalva arra, hogy az FTC vezetői lecserélték a régi kabalát, a sast egy új madárra, amely sokak szerint tépett baromfira hajaz. Az új „állat” – amely kritikusai szerint megvalósítja a saskabarét – amúgy nem tette tiszteletét a mérkőzésen.

Petárdázás és füstbomba sem volt, a meccs elején elmaradtak a hazai rohamok is. A vendégcsapat kétszer is megszerezhette volna a vezetést, de Andrics és Perovics egyaránt Dibusz kapusba lőtte a labdát. A félidő végén Böde alakításánál hördült fel a nép, de a csatár Hajnal beadása után a kapu mellé fejelt. A szünet után mintha egy másik FTC jött volna ki a pályára, egymást követték a forró pillanatok az újpesti kapu előtt. Újra Böde és az ő fejese keltett izgalmat, ezúttal Balajcza védett.

A kapus később sem unatkozott: Lamah lőtt, a labda a háló őréről Böde felé pattant, ám Forró a gólvonal közeléből mentett. A 61. percben Lamah újból próbára tette Balajczát, aki csak kiütni tudta a labdát, s Hajnal közelről megszerezte a vezetést (1-0). Balogh, az újpestiek középpályása megmutatta, hogyan kell úgy elvégezni egy szabadrúgást, hogy közben hanyatt essen az ember, ám az akció végén Dibusznak kellett tornáznia: Ojo fejesét hárította bravúrral. Az ellentámadásnál Böde ugrott ki, s a centert a lila-fehérek középpályása, Suljic csak lerán tani tudta. Piros lap, majd szabadrúgás következett: Varga huszonöt méterről mesterien lőtt a bal felső sarokba (71. perc: 2-0).

Eldőlt a meccs, már csak egy tumultus keltett felhördülést, minek nyomán Máté Csabának, a hazai edzők egyikének és újpesti kollégájának, Zoran Camparának el kellett hagynia a kispadot.

A 21217 szurkolót vonzó meccsen bebizonyosodott: az ultrák nélkül is lehet hangulatos egy futballmérkőzés.

Benn a bárány?

A ferencvárosi ultrák többezres csoportja a klubkártya, a vénaszkenner és Kubatov Gábor klubelnök, Fidesz-pártigazgató ellen, valamint a régi kabalaállat, a Fradi-sas mellett tüntetett a Népligetben, miközben kivetítőn nézte a meccset. Megfogalmazódott egy kiáltvány is, melyben a ferencvárosi szurkolói csoportok kriminalizálásának, kitiltásának beszüntetését, a biztonsági szolgálat teljes körű reformját, az eredeti Fradi-induló visszaállítását, a klubmodell átalakítását és a belépési lehetőségek leegyszerűsítését követelték. Az újpesti kemény mag és a drukkertörzsgárda szintén a távolból szurkolt: tagjai a IV. kerületi Szent István téren tiltakoztak a helyszíni meccslátogatás körülményei ellen.

Fehérvári hét

Győr–Nyíregyháza 2-3 (0-2) Győr, 2000 néző. Gól: Lipták (62.), Mayer (78.), illetve Lang (3., öngól), Fodor (31.), Pekár (94.).

Pápa–Felcsút 0-1 (0-1) Pápa, 500 néző. Gól: Lencse (26.)

Paks–Pécs 2-0 (2-0) Paks, 1238 néző. Gól: Báló (9., 11-esből), Könyves (32.).

Honvéd–Diósgyőr 1-1 (1-1) Bozsik József stadion, 1047 néző. Gól: Hidi (31.), illetve Marjanovics (7.).

Dunaújváros–MTK 0-0 Dunaújváros, 1247 néző.

Videoton–Szombathely 7-0 (1-0) Székesfehérvár, 2510 néző. Gól: Nikolics (23.), Feczesin (52. és 62.), Trebotic (69. és 73.), Filipe Oliveira (86.), Fehér (88., öngól).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.