galéria megtekintése

Egy-két tanács segíthetett volna Imre Gézának – interjú Kulcsár Győzővel

1 komment


Őri B. Péter

Magyarország a második helyet érdemelte ki a sportág éremtáblázatán. A párbajtőröző Szász Emese és a kardozó Szilágyi Áron olimpiai bajnoki címet nyert, a párbajtőröző Imre Géza második, a férfi párbajtőrcsapat harmadik lett, miután 39:37-re legyőzte Ukrajna legjobbjait.

Mester és tanítványa: Kulcsár és Szász
Mester és tanítványa: Kulcsár és Szász
Czeglédi Zsolt / MTI

Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány, a vívás népszerű "Fouchéja" szerint soha ilyen jó körülmények között nem készülhettek fel, s ennek is az eredménye, hogy 1972 után ismét két aranyérmet szereztek a magyar vívók. Münchenben a párbajtőröző Fenyvesi Csaba és a férfi párbajtőr-válogatott állhatott fel a dobogó tetejére, amelyben Kulcsár Győző, Szász Emese mestere is szerepelt.

 

Az egyedüli, aki a csúcsnak és a beállításnak is a részese...

Nagy élmény maradt mindkettő – mondta a Népszabadság érdeklődésére a négyszeres olimpiai bajnok, aki edzőként Nagy Tímeát és az olasz Maurizio Randazzót is ötkarikás aranyéremhez segítette. – Ám trénerként nehezebb dolgom volt.

Szász Emese versenyzése során adódott-e olyan pillanat, amikor nem volt biztos tanítványa végső győzelmében?

Töretlenül hittem benne. Kemény előkészületeken voltunk túl, Emese önbizalmával sem akadt gond. Igaz, az első csörtében az észt Julija Beljajeva 5:4-es vezetésénél és a döntőben, az olasz Rossella Fiamingo 11:7-es előnyénél el kellett mondanom: váltani kell, nem ezt beszéltük meg. Szerencsére mindkétszer fordítani tudott, büszke vagyok rá.

Elégedett a magyar válogatott teljesítményével?

A két aranyérem a régi szép időket idézi. Úgy érzem, a csapat kicsit a realitások fölött teljesített. Emese és Szilágyi Áron produkciója fantasztikus, miként a negyvenegy éves Imre Gézáé is. Szigorúan privát véleményem: a döntő végén, négytusos vezetésénél csőlátás állhatott be nála, talán egy-két tanács segíthetett volna.

Senki nem keltett csalódást?

A kardozó Márton Anna kissé megilletődötten vívott, de fiatal, tapsolunk még neki. Knapek ­Edina és Mohamed Aida szerencsésebb sorsolással tovább mehetett volna.

Mind több olyan ország versenyzője is jól forgatja a fegyverét, amelyben nem tradicionális sport a vívás. Vége az európai hegemóniának?

Sok minden változott az utóbbi időben. A technika rovására jóval dinamikusabb, akrobatikusabb lett a sportág.

Négy éve Szilágyi győzelme után sok gyerek kezdett el vívni. Most Szász is nyert, még nagyobb rohamra számít?

Ha kétszer annyian jönnek, mint 2012-ben, akkor például a Vasasnál bajban leszünk, de jöjjenek csak, valahogyan megoldjuk.

Több magyar sportoló azzal magyarázza gyengébb szereplését, hogy nem bírta el a nyomást. Mit tanácsol nekik?

Hosszú éveken át edzősködtem Itáliában. Tapasztaltam, az olaszokat a nagy tét feldobja. A magyarok sokszor megilletődnek, visszafogottak lesznek, s csak a felét tudják ­nyújtani valódi képességeiknek. A megoldás? Kétszer annyit kell gyakorolni. ­Munka, munka és munka. Ez vezet sikerre, ahogyan ezt ­Hosszú Katinka, Szász Emese és Szilágyi Áron remekül bebizonyította.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.