galéria megtekintése

Főnyeremény

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 17. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

A Magyar Krikett Szövetség meghívására Budapesten járt és a Testnevelési Egyetemen tartott előadást Clare Barrel, a UK Sport brit sportfinanszírozási szervezet nemzetközi tanácsadója.

Sportfogadásból sportpénz
Sportfogadásból sportpénz
Reuters

A brit kormánnyal, alapítványokkal és civil szervezetekkel is együttműködő, 1997-ben alapított intézmény a szigetország sportéletének legfőbb finanszírozóinak egyike, évente mintegy százmillió fonttal gazdálkodik.

Hatékonyságáról elegendő egyetlen adatot említeni: míg Nagy-Britannia az 1996-os, atlantai olimpián az éremtáblázat harminchatodik helyét szerezte meg, a 2012-es londoni játékokon – a maga hatvanöt érmével – már a harmadik legtöbb dobogós helyezés birtokosa volt.

 

„Bármilyen meglepő, a UK Sport legfontosabb anyagi forrása a nemzeti lottó: az ebből származó bevételek hatvan százalékát fordítjuk sporttámogatásra” – mondta Barrell.

Számunkra talán az a legfurcsább a brit finanszírozási rendszerben, hogy az nem honoráló, hanem támogató jellegű. A brit olimpiai érmesek nem számíthatnak sokmilliós jutalmakra, mint magyar társaik, viszont egyetlen éremesélyes versenyzőnek sem kell aggódnia amiatt, hogy miből fizesse ki a csekkjeit, hiszen rendszeres juttatást kap a szervezettől.

„Megfelelő életminőség, mentális háttér és egészséges táplálkozás nélkül nincs kiemelkedő sportteljesítmény – hangoztatta Barrell. – A rendszer átlátható, a pénz útja pontosan nyomon követhető, az emberek pedig büszkék arra, hogy a sportolókat támogathatják. Azt érzik: ők is tevékeny részesei lehetnek a nemzetközi sikereknek, és jó helyre vándorol a pénzük.”

Az élsportolókon kívül a sportversenyek támogatása is a UK Sport prioritásai közé tartozik: erre évi négymillió fontot szán a büdzséjéből. Az intézmény a közvetlen idegenforgalmi profittermelés mellett gondot fordít a sportesemények rendezésében jártas önkéntesek, valamint a szervezési szakemberek gyakorlati képzésére is. Rájuk azért is szükség van, mert Nagy-Britannia a kenuszlalomtól a BMX-en át a triatlonig megannyi sportág versenyeinek, valamint az igazán nagy nemzetközi tornáknak a vendéglátói jogára is pályázik.

Glasgow rendezi a 2014-es nemzetközösségi játékokat (a résztvevők létszámát tekintve ez a második legnagyobb nemzetközi sportrendezvény a nyári olimpia után), továbbá a 2015-ös tornász-világbajnokságot, London pedig az atlétikai vb-nek ad otthont 2017-ben.

A UK Sport nem csupán a szigetország sportfejlesztésében vállal fontos szerepet. Szakemberei négy kontinens harminc országában – Jordániától Ugandáig, Indonéziától Brazíliáig – adták át tudásukat az utóbbi húsz évben. Filozófiája egyszerű: mindenkinek legyen joga és lehetősége a testmozgáshoz.

Barrell felidézte: „Tanzánia alaptantervéből 2000-ben kivették a testnevelést. Mire nyolc év múlva felmérték, mekkora járulékos károkat okoztak ezzel, már nem nagyon tudták, miként fogjanak hozzá az újjászervezéshez, és hogyan képezzenek annyi testnevelőtanárt, amennyire újra szükségük lett.” A helyzetet végül a UK Sport segítségével oldották meg. A szervezet mind ez idáig 42 248 fiatal sportvezetőt képzett ki a legkülönfélébb sportágakban – a netballtól a krikettig –, és eddig több mint 15,6 millió gyermek sportolási lehetőségeinek megszervezésében működött közre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.