galéria megtekintése

Kézi BL: simán nyert a Buducsnoszt Podgorica

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 11. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Simán győzött a Larvik elleni döntőben, így 2012 után ismét elnyerte a női kézilabda Bajnokok Ligája trófeáját a Buducsnoszt Podgorica együttese. Noha volt ok az aggodalomra, a budapesti Final Fourról végül is semmi nem hiányzott, csak a magyar csapat. Igaz, az nagyon.

Különös érzésekkel készülődött a magyar kézilabdabarát ezen a hétvégén a Papp László Sportarénába, mert bár klubszinten a sportág európai csúcseseménye szerepelt a programban, magyar szereplő nélkül olyasmi volt az egész, mint a bagós számára az első nap a kocsmában a dohánytilalom bevezetése után.

Nem az igazi. A rendezők előtt mindenesetre le a kalappal, elvégre annak ellenére sem fulladt kudarcba a közönségszervezés, hogy a legutóbbi két kiírásban győztes Győr negyeddöntőbeli búcsúja nyomán a hazai drukkernek nem volt kiért szorítania, s a Final Four négy résztvevőjét sem kísérték el nagy tömegek Budapestre. A hangulatra mindenesetre szavunk nem lehetett a jó háromnegyed részig megtelt csarnokban már fél órával az első helyről döntő vasárnap délutáni mérkőzés előtt sem; olyannyira, hogy a helyi szpíkerek jóvoltából a norvég Larvik és a montenegrói Buducsnoszt szimpatizánsai is élő „énekkoncertet” adtak.

Nem kisasszonysport: Cvijics (balra) és Breivang csatája
Nem kisasszonysport: Cvijics (balra) és Breivang csatája
Szabó Miklós

 

Ezt a külön versenyt kétségkívül a jelentős létszámfölényben lévő podgoricai szurkolók nyerték azzal a dallal, amelynek rém egyszerű szövege szabad fordításban úgy szólt: „A Buducsnoszt az új bajnok!” Mielőtt megnéztük volna, hogy valóban így lesz-e, rögzítettük, hogy az előző napi elődöntőben egyaránt kiütéses vereséget szenvedő csapatok bronzmérkőzésén a valamivel esélyesebb győri „mumus”, a macedón Vardar társulata két góllal felülmúlja orosz ellenfelét, a Dinamo Volgográdot. Aztán már csak annyi volt hátra, hogy elegáns „kibicként” hátradőljünk, és átadjuk magunkat a felhőtlen szórakozásnak.

Hogy azért ne maradjunk teljesen kívülállók, arról Horváth Péter és Marton Balázs gondoskodott: a honfitárs bírópárost érte ugyanis a megtiszteltetés, hogy a legrangosabb kupasorozat döntőjét dirigálhatta. És a magyar játékvezetői duónak mindjárt az elején dolga is akadt, mert a montenegróiak első támadásánál megsérült Cristina Neagu, a BL gólkirálynője. Noha a Podgorica-hívek közül a gyengébb idegzetűek a kezükbe temették arcukat, a bombázó hamarosan visszatérhetett a pályára, ráadásul addigra kolléganői már 4:0-ra vezettek.

A már-már tarthatatlan Bulatovics, továbbá Mehmedovics, Petrovics meg a többiek jóval tempósabban és kreatívabban kézilabdáztak, mint a BL-sorozatban a mostani meccsig hozzájuk hasonlóan veretlen norvégok, akiknek az 5. percig kellett várniuk első góljukra. Az északiak tíz perc múltán ugyan felzárkóztak egygólnyi különbségre, de a folytatásban annak dacára is a délszlávok akarata szerint történt szinte minden, hogy a skandinávokat jó néhány alkalommal kisegítette a kapufa.

A szünetbeli 14:8-as Podgorica-vezetés jó eséllyel előrevetítette a végkimenetelt, s mivel gyökeres fordulat a térfélcsere után sem következett be (a Larvik a hajrában csak ráijeszteni tudott ellenfelére), a Montenegróból érkezettek a 26:22-es győzelmet konstatálva immár megfelelő indokkal zendíthettek rá teli torokból a nótájukra: „A Buducsnoszt az új bajnok!” Mi pedig irigykedve hallgattuk őket, ahogyan ők minket tavaly és tavalyelőtt, a Győr diadalai után...

Elődöntő: Larvik–Dinamo Volgográd 31:22, Buducsnoszt Podgorica–Vardar Szkopje 27:17. Döntő: Buducsnoszt Podgorica–Larvik 26:22. A harmadik helyért: Vardar Szkopje – Dinamo Volgográd 28:26.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.