galéria megtekintése

Amíg a lelküket nem kell eladniuk

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 10. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika
Népszabadság

Az egykori „szép játék” vezető nemzetközi szervezetét érintő lehangoló események közepette kifejezetten felemelő élmény volt az FC United of Manchester új stadionjának felavatásáról szóló tudósításokat látni és olvasni. Kevés futballkommentátor, sőt szurkoló mulasztotta el észlelni a zürichi és manchesteri fejlemények közötti éles különbséget.

Ahogyan arról annak idején a Népszabadság is beszámolt, az FC Unitedet éppen az amerikai Glazer családdal kapcsolatban érzékelt pénzsóvárság elleni tiltakozás hozta létre. A Manchester Unitedhez hű, jóérzésű drukkereket 2005 májusában kihozta a sodrukból, amikor Malcolm Grazer a klub stabilitását kockáztatva, óriási adósságot felhalmozva szerezte meg a százszázalékos tulajdonhoz szükséges utolsó részvényeket is.

A szurkolók nem tudták megakadályozni a bonyolult pénzügyi manővereket, még kevésbé felvásárolni az MU-t, de a demonstrációk összetartó erején felbuzdulva elhatározták, hogy együtt maradnak, és –a futball romlatlan szelleméhez visszatérve – létrehoznak az egész manchesteri közösség számára hozzáférhető, demokratikus, nem profitorientált új szervezetet.

Karl Marginson (középen): már bója is van
Karl Marginson (középen): már bója is van
Phil Noble / Reuters

 

A The DailyMail a döntést „a hit, a vízió, a büszkeség és az elszántság győzelmeként” könyvelte el. A Manchesteri FC United pedig a Broadhurst Park névre hallgató új stadionja átadásával és – stílusosan – a Benfica (igaz, annak tartalék gárdája) elleni mérkőzéssel ünnepelte tizedik születésnapját. Az eseményt negyvenhét évvel az után rendezték, hogy az MU és a lisszaboni együttes BEK-döntőt játszott a londoni Wembley stadionban. (A 90 perc 1-1-gyel zárult, a kétszer negyedórás hosszabbítás az angol csapat 4-1-es győzelmébe torkollt.) A kevésbé rangos „újrázás” az FC United nem alábecsülendő 1-0-ás vereségével ért véget.

Az ellenállásból fakadó, de arra ma már nem unos-untalan hivatkozó új klub rövid idő alatt bámulatosan eredményes volt. Az augusztus 8-án kezdődő idény már a Vanarama Conference North-ban, két divízióra a Football League-től találja. Ahogyan a csapathoz kezdettől ragaszkodó tréner, Karl Marginson erre emlékeztetett, óriási lépés ez ahhoz képest, hogy egy évtizede még labdájuk sem volt.

Az FCUM Anglia legnagyobb, kizárólag a szurkolók kezében lévő futballklubja. A több mint négyezer nézőt befogadó stadion 6,3 millió fontos beruházási költségének a felét a lelkes rajongók „dobták össze”, míg a fennmaradó summára felvett kölcsönért Manchester városának önkormányzata, illetve a Football és a Sport England alapítvány vállalt garanciát. Az önkéntesek nem pusztán anyagi erejükkel, hanem két kezükkel is hozzájárultak a klub és a Broadhurst Park felvirágzásához. A bejáratnál amatőr kertészek ültették el a dísznövényeket, az öltözőben egy helybéli asztalos készítette el a padokat. A team táplálkozási tanácsadója és erőnléti trénere is társadalmi munkában dolgozik.

Máig érvényes az alapító mottó: „Miénk a klub, mi alkotjuk a szabályokat.” A futball világát átható anyagiassággal dacolva a következő évadra érvényes bérletekért mindenkinek a saját lehetőségeinek megfelelő összeget kell leperkálnia a kötelező minimumot jelentő száz font felett. A fiskális egyensúlyt elősegítő ajánlás 160 font, de aki csak teheti, ennél többet fizet. A Manchester Moston kerületében otthonos csapat nagy döntések előtt áll. Jelenlegi szerkezetében – értsd: szándékosan nincsenek hivatalos támogatói, és a játékosok mezét nem díszítik szponzorok emblémái – aligha tudna boldogulni a Football League-ben. Míg egyes szurkolók szívesen maradnának meg ebben az áldott, Old Traffordtól fényévnyi távolságban lévő állapotban, mások a realitások talajára helyezkedve, készek a kompromisszumokra.

Egészen addig, amíg a lelküket nem kell eladniuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.