galéria megtekintése

Ezüstös szombat

Három ezüst, egy bronz a szombati magyar mérleg Berlinben, de az úszó Eb utolsó napja még ennél is szebb víkendet ígér.

Igyekezniük kellett a leveskanalazással azoknak az úszóknak, akik az Európa-bajnokság szombati versenynapján délelőtt és délután is érdekeltek voltak, mert a berlini szervezők a hét végén két órával előrehozták a második felvonás startját. Ezt azt jelentette, hogy annak, aki az előfutamok valamelyikében sikerrel szerepelt, vagy már pénteken bejutott számának másnapi döntőjébe, éppen csak arra volt ideje, hogy futólépésben hazasiessen az uszodából, belapátolja az ebédet, félórát sziesztázzon, majd rohanjon vissza a medencébe.

Cseh László útban az ezüst felé
Kovács Anikó / MTI

Hál' istennek szép számmal akadtak a magyarok között is olyanok, akiknek ez a feszített program jutott osztályrészül.

 

De nem csak az Eb-nek otthont adó Velodrom környéke, hanem Berlin belvárosa is felbolydult méhkashoz hasonlított déltájban, tudniillik a cityt megszállták a brémai futballdrukkerek, akik a Werder Hertha elleni Bundesliga-meccsére érkeztek melegíteni a Brandenburgi kapuhoz.

Kapás Boglárka viszont a 3-as rajtkő mögött végzett erőteljes karmozdulatokat az első döntőt megelőzően, mert nem akármilyen feladat várt rá: harminc hosszon kellett minél gyorsabban túlküzdenie magát. Aztán harmadtávnál kiderült, hogy – ha csak valami csoda nem történik – három sportoló belügyévé szelidül az 1500 m gyors, s az élen tempózó trióban ott volt a BVSC úszója is. Ezer méternél még a harmadik helyre szorult a spanyol Belmonte Garcia és az olasz Caramignoli mögé, háromszáz méterrel később azonban már jó testhosszal az itáliai előtt hasította a vízet. A sorrend a folytatásban nem változott, így a magyar csapat női „maratonistája" a 800 m-en szerzett bronza után ezüsttel gyarapította kollekcióját.

Ahogyan Cseh László is a sajátját 100 m pillangón. A szám fináléjába emlékezetes kerülővel – a „szétúszást" megnyerve – bejutó, huszonkilenc éves korelnök rajtja ezúttal is közepesre sikeredett csak, ennek megfelelően az első ötven méteren a mezőny talpát nézte. Nyolcadikként ért a túloldali falhoz, ám a forduló után ötödik sebességbe kapcsolt, és 51,89-cel a ő is a második helyen ért célba. „Szerintem nem volt rossz a rajt, a második hossz pláne nem, ami viszont közötte történt, azt felejtsük el" – adott gyorsértékelést a ligehőben, egyúttal elárulta, hogy a vasárnapi zárónapon a 4x100 m-es vegyes váltóban ő úszik háton, Biczó Bence pillangón, Gyurta Dániel mellen, Kozma Dominik pedig gyorson.

Kisvártatva Hosszú Katinka újabb, korábban kevéssé favorizált vállfajban készült maradandót alkotni, hiszen a start előtt három arannyal és egy bronzzal büszkélkedő extra klasszisnak eddig a 200 m gyors sem tartozott a specialitásai közé. De majd mostantól... Ötven és száz métert követően egyaránt az ő neve villant fel legelőször a nagytáblán, százötvennél aztán elé került a toronymagas esélyes, olasz Pellegrini, akinek már nem is állt szándékában távozni az élről. Az ezüsteső meg tovább zuhogott Berlinben: ezúttal Hosszúnak jutott a második legfényesebb medálból. Abból még úgy sem volt neki addig...

Balog Gábor és Bernek Péter a célban
Kovács Anikó / MTI

Beértük volna 200 háton is azzal, ha a mieink megszerzik a nap a negyedik ezüstjét, de egészen kicsivel lejjebb kellett adnunk az igényekből. Balog Gábor szokásához híven erősen, Bernek Péter szintén saját hagyományaihoz méltó módon visszafogottan kezdett, s féltávnál előbbi a második, utóbbi a nyolcadik pozícióban tempózott. A százas forduló után viszont méterről méterre közeledett az élbolyhoz Bernek is, de már csak a negyedik helyig sikerült föleveznie magát. Balog azonban – pályafutása első világversenyen érmét nyerve – a harmadik helyen ért célba, és a különleges délután kétségkívül legboldogabb magyarjának fülig ért a szája az interjúzónában. „Az első négy hely valamelyikét céloztam meg, és tessék, beletaláltam" – mosolygott a dunaújvárosi úszó.

Három ezüst, egy bronz futballmeccsnyi idő alatt (összességében pedig már négy első, négy második és három harmadik hely a medencében): soha rosszabb mérleget, ráadásul az Eb vasárnapi zárása is előtt is tűkön ülünk. A 200 m pillangó döntőjében ott lesz Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna, 400 m vegyesen várhatóan Verrasztó Dávid, 400 m gyorson Hosszú meg Kapás, nem beszélve a már emlegetett férfi vegyes váltóról.

Tudják követni? Nem könnyű, de megéri!

Férfiak
100 m pillangó: 1.Konrad Czerniak (lengyel) 51,38, 2. Cseh László 51,89, 3. Sankovich (fehérorosz) 51,92.
50 m mell: 1. Adam Peaty (brit) 27,00, 2. Titenis (litván) 27,34, 3. Dogonjic (szlovén) 27,48.
200 m hát: 1. Radoslaw Kawecki (lengyel) 1:56,02, 2. Diener (német) 1:57,16, 3. Balog Gábor 1:57,42, 4. Bernek Péter 1:57,47.
4x200 m gyors: 1. Németország 7:09,00, 2. Oroszország 7:10,29, 3. Belgium 7:10,39.

Nők
200 m gyors: 1. Federica Pellegrini (olasz) 1:56,01, 2. Hosszú Katinka 1:56,69, 3. Heemskerk (holland) 1:56,81.
1500 m gyors: 1. Mireia Belmonta Garcia (spanyol) 15:57,23, 2. Kapás Boglárka 16:03,04, 3. Caramignoli (olasz) 16:05,98.
50m hát: 1. Francesca Halsall (brit) 27,81, 2. Davies (brit) 27,82, 3. Nielsen (dán) 27,87.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.