galéria megtekintése

Vén Európa, büszke nők

1 komment

NOL
NOL

Hollandia 9:7-es legyőzésével tizenöt esztendőt követően újra Euró­pa-bajnoki aranyérmes lett a magyar női vízilabda-válogatott. A belgrádi diadallal Bíró Attila együttese megváltotta a jegyét a ­riói olimpiára is.


Nyilván az egymást követő súlyos csapások is vezettek ahhoz, hogy az M4 sportcsatorna „magyar csodaként" harangozta be a női vízilabda-válogatott kontinensdöntőbe jutását. Kétségtelen: valamelyes kárpótlást jelentett ez a női kézilabda-válogatott vb-leszerepléséért és olimpiai kimaradásáért, a férfi kézilabda-együttes megannyi viszontagságáért, nyolc-, majd tízgólos Eb-kudarcáért, valamint a férfi vízilabdacsapat Eb-elődöntős vereségéért.

Koedukált medence
Koedukált medence
Koszticsák Szilárd / MTI

Amúgy jobban is nézett ki – értsd: csapatként – a női pólógarnitúra, mint a csalódást keltő többi alakulat, hiszen a belgrádi döntő első negyedében háromszor vezettek honfitársaink, és egyetlen másodpercen múlt, hogy nem zárták előnnyel a bevezető szakaszt. Smit szó szerint az utolsó pillanatban egyenlített 3:3-ra, miután Antal góljára Megens, míg Kistelekiére Genee válaszolt, hogy aztán Illésére feleljen az a Smit, aki a második játékrészben Bujka ötméterese után egalizált (4:4). A holland büntető viszont kimaradt, de Gangl hiába védte az ötméterest, a következő holland akció alkalmával „nokedlit" kapott a hét-nyolc méterről próbálkozó Genee-től (4:5).

 

A mérkőzésen először jutott vezetéshez a holland együttes, ám a nagyszüneti állás nem zavarta meg a magyar csapatot, a folytatásban ugyanis Bujka- és Takács-gól következett (6:5). Létszámhátrányban egy ideig két mezőnyjátékos posztolt a képzeletbeli kapuvonalon Gangl mellett, és ez használt egészen addig, amíg Van der Sloot már-már férfiasan erős lövést küldött a léc alá (6:6). Szoros volt a meccs, s nemhogy valamennyi gólért, de minden labdáért küzdeni kellett. A magyarok kiválóan védekeztek, kevésbé kitűnően támadtak, ám semmivel sem voltak gyengébbek hátul ugyancsak erőteljes, elöl szintén tétova ellenfelüknél. Hosszú percek teltek el gól nélkül, aztán fél perccel a harmadik etap vége előtt Kisteleki a bal felső sarokba lőtt, de az utolsó másodpercben – megint az utolsó másodpercben... – Genee a „Kígyó térről" egyenlített (7:7).

Ám nem ingott meg a magyar válogatott, sőt az utolsó negyed harmadik percében Tóth finom húzással a hálóba juttatta a nyolcadikat. Meg a kilencediket (9:7). A hölgycsokor a diadallal – 2001 után – Euró­pa-bajnoki címet nyert, és az elsőséggel megváltotta olimpiai repülőjegyét.

Csoda vagy sem, mindenképpen aranyos történet...

A harmadik helyért: Olaszország–Spanyolország 10:9.

Az ötödik helyért: Görögország–Oroszország 13:12 (ötméteresekkel).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.