galéria megtekintése

Előnnyel kezdünk, de nagyon nehéz lesz a szlovén meccs

0 komment

MTI

A magyar férfi kézilabda-válogatott három góllal, 25-22-re nyert a vendég szlovén csapat ellen a világbajnoki selejtező első, vasárnapi mérkőzésén, Veszprémben. Az utolsó tizenegy percben csak egyszer volt eredményes Mocsai Lajos együttese.

Császár Gábor a magasban
Császár Gábor a magasban
Kovács Anikó / MTI

A két csapat négy éve hasonló helyzetben találkozott, akkor drámai körülmények között lépett tovább minimális különbséggel a magyar csapat, és végül egészen a londoni olimpia negyedik helyéig jutott. Akkor a visszavágó volt Veszprémben, most viszont másodszor a szlovénok játszanak majd hazai környezetben.

Zubai szép gólja után Mikler parádézott a kapuban, ettől "lebénultak" a vendégek, az első találatukat csak a 7. percben, 3-0 után szerezték. Ahogy azonban magukhoz tértek, felzárkóztak 4-3-ra. A beállós Zubai továbbra is jól mozgott a falban, vagy ő maga talált be, vagy hétméterest harcolt ki, amelyeket Harsányi rendre értékesített. Schuchot 6-3-nál kiállították, de alig csökkent a különbség. A játékrész derekán sorra maradtak ki a ziccerek mindkét oldalon, a játékosok a nagy hőségben többször kérték a bírókat, hogy töröljék meg az izzadságtól csúszó labdát. 8-5-nél időt kértek a szlovénok, aztán Ilyés ült ki szabálytalanság miatt, ráadásul az addig négy gólt szerző Harsányit rövid időre térdsérülés miatt le kellett cserélni.

 

Zvizej kiállítása alatt nem ment a magyaroknak a játék, Natek révén 10-9-re feljöttek a vendégek, Mocsai kapitány pedig időt kért. Ez sem segített, a 23. percben jött az egyenlítés (10-10), Ancsin büntetése alatt pedig a fordítás (12-13). Amikor aztán Bundalo ült ki, visszavette a vezetést a házigazda. A félidőt Ilyés távoli bombája zárta.

A szünetben a visszavonuló Mocsai Tamást és Pásztor Istvánt köszöntötte a magyar szövetség elnöke, Vetési Iván.

A második játékrész elején sok volt a pontatlanság, de ebből jobban jöttek ki a hazaiak (35. perc: 19-16). A fülsüketítő hangzavarban állandósult a különbség, mígnem Császár beállításával gyorsabbak és pontosabbak lettek a magyar támadások. A 44. percben először lett négygólos a hazai előny (23-19). Mikler újra remekelt, és ez is erőt adott a csapatnak. A 48. percben időt kértek a magyar védelemmel szemben tehetetlen szlovénok, akik majdnem tíz percig képtelenek voltak betalálni és közben kaptak három gólt.

Ahogy a magyar rohamok intenzitása kicsit alábbhagyott, Mocsai újból időt kért (54. p: 24-20). Harsányi kilencperces gólcsendet zárt le, de a végjáték így sem sikerült. Az utolsó 11 percet a szlovénok 3-1-re nyerték, így rendkívül nehéznek ígérkezik az egy hét múlva esedékes idegenbeli visszavágó.

Harsányi Gergely és Dragan Gajic egyformán kilenc gólt szerzett.

Vb-selejtező, 1. mérkőzés:

Magyarország-Szlovénia 25-22 (16-15)

Veszprém Aréna, 4800 néző, v: Stolarovs, Licis (lettek)
Gól: Harsányi 9/6, Zubai 3, Ilyés 3, Iváncsik 3, Császár 2, Putics 2, Nagy 1, Vadkerti 1, Lékai 1, illetve Gajic 9/3, Natek 4, Bezjak 3, Zvizej 3, Skube 2, Bombac 1

A visszavágót egy hét múlva rendezik Velenjében. A párharc győztese vehet részt a 2015-ös katari vb-n, ahonnan olimpiai kvóta, illetve olimpiai selejtezős helyezések szerezhetők. Az a csapat, amely lemarad a jövő évi vb-ről, sokkal nehezebb körülmények között kerülhet ki a 2016-os riói ötkarikás játékokra.

Fifty-fifty

A találkozó utáni sajtótájékoztatón mindkét szövetségi kapitány, Mocsai Lajos és Boris Denic is kiemelte, hogy nem volt elégedett a játékkal, ez szerintük részben annak tudható be, hogy a szezon végén nagyon nehéz magas színvonalon teljesíteni. Ráadásul mindkét oldalon vannak sérültek is. Magyar részéről Gulyás, Zubai, Harsányi és Ilyés szenvedett sérülést, míg Nagy Lászlóra - ahogy Mocsai kiemelte - külön pihenő vár, mert az elmúlt időszakban rengeteget játszott a klubjában.

A válogatotta nagyon kemény meccs vár Szlovéniában
A válogatotta nagyon kemény meccs vár Szlovéniában
Kovács Anikó / MTI

Mocsai hozzátette: a héten csupán négy napot tudott együtt edzeni a válogatott. "A mai meccs után 50-50 százalék az esély a továbbjutásra. Kiélezett összecsapásra számítok Velenjében. A támadójátékunkban és a visszarendeződésben javulnunk kell, ezeket kiemelten fogjuk kezelni a jövő héten" - fogalmazott.

Boris Denic, a vb-negyedik szlovénok mestere utalt rá, hogy sok volt a hiba a játékukban, ezek számát minimalizálni kell a visszavágón.

Mikler Roland, a magyar válogatott kapusa azt mondta: azt kapták, amit vártak. "Jó szlovén csapat lépett pályára Veszprémben, amely soha nem adja fel a küzdelmet. Nézőpont kérdése a háromgólos előny. Ha ezt a védekezést tudjuk nyújtani, és 25 gól alatt kapunk Szlovéniában, akkor van esélyünk" - vélekedett.

A magyar válogatott hétfői pihenőnap után kedden folytatja a munkát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.