galéria megtekintése

Elmúlthuszonkilencnap

0 komment


Dési András
NOL

Bom dia Brazil! Kezdődjön a karnevál. Csukafejes. Van Persie. Robben még a kapufát is kicselezi. Hollandia-Spanyolország 5-1. Costa Rica 0-1-ről hármat rúg Uruguaynak. A németek négyet a portugáloknak. A világbajnoki címet védő csapat a csoportkörből kiesik.

Zidane-ék 2002-es dél-koreai tragédiája utoléri Xavit és Iniestát. Vége az aranygenerációnak. Nem így kellett volna, de Chile jobb volt. Olaszország, Anglia, Uruguay gyorsan pakolhat. Úristen, hol vagyunk?

Brazíliában, de ez nem az a Brazília. Ez nem az a szamba. Nem bírnak Mexikóval. Kiütik Kamerunt. Chilébe belebotlanak. És ha három centivel arrébb van a kapufa? És ha Jara tizenegyese mégis bemegy? Akkor nincsenek a negyeddöntőben sem. Akkor nem rúgják orvul hátba Neymart. Nem törik a harmadik ágyékcsigolya. S nem az 1-7-tel omlik össze az álom. És egy 200 millió lakosú ország. És nem mutatnak annyiszor lelátón zokogó gyerekeket.

A németek vörös-fekete mezben. Nem ördögök, viszont ördögien szépen játszanak. Rémisztő árnyak a gyönyörű horizonton. Belo Horizontéban a brazilok ellen ők a brazilok. Algéria ellen fehérben voltak és szenvedtek. Az USA ellen vörös-feketében, nagy kínnal győztek 1-0-ra. Arról persze már senki se beszél. Csak arról, hogy 7-1-re verték az aranysárgákat. A Mineirao stadion egy második Wankdorf, egy másik kontinensen. Ugyanúgy fogják emlegetni, ahogy az 1954-es berni csodát. Történelmi tettként.

 

„Csókolom, jó estét, foglaltam asztalt. Igen, közel a tévéhez". Sörök, fröccsök, rágcsálnivalók. Otthon is, a fotelben, a tévé előtt. Várva várt éjjeli közvetítések. Karfaszorítások, lebukó fejek, sorozatos elalvások. Elmulasztott drámák, kihagyott hosszabbítások, átszuszogott tizenegyespárbajok. Hajnalban, reggel, az első kávéval a kézben az interneten visszanézve.

Kicsiknek mondták őket, meg „alkutyáknak", ám valóban nagy csapatok. Algéria, Chile, USA, Costa Rica. Leszünk mi Costa Rica? Nekünk jó esetben marad az Európa Liga. Selejtező, élő közvetítés a Dunán. Micsoda játék! – tombol a riporter, amikor a Diósgyőr gólt rúg a szerencsétlen máltai amatőröknek. Micsoda játék! – tombolunk, látva, hogy mit nyújt Algéria, Chile, az USA és Costa Rica. Főhajtás, kalapemelés. Gyors elkapcsolás a Dunáról.

Nézzük inkább a hollandokat. Van Gaalt és a bőrmappáját. Neki nincs olyan – eredményekkel teleírt - programfüzete, mint nekünk, de bejött a nagy húzása, a kapuscsere. Krul, aki sose volt tizenegyesölő, Salvadorban azzá vált. Robbenék már csak adogatnak. A száguldásnak vége, három labdaérintésből többé nem rúgnak gólt. Arra várnak, hogy az ellenfél hibázzon. De ez nem az ő játékuk. Ez az argentinok stílusa. Ami nem szép, de hatékony. Higuainék ravaszak, néha alattomosak, húzzák az időt. Nehéz őket szeretni, mégis ott vannak a döntőben. Mindig csak egy góllal akarnak jobbak lenni az ellenfélnél.

Szövetségi kapitányok. A legnagyobb színész Alejandro Sabella. Tartása, mozdulatai, arcjátéka –Hollywoodban lenne a helye. A Costa Rica-i Jorge Luis Pintónak pedig a karmesteri pulpituson. Csuklómozgása verhetetlen, született dirigens.

Arcok. Nekem inkább Thomas Müller, mint Miroslav Klose. Meg James Rodriguez. Szemkápráztató gólok. És Andrea Pirlo. Micsoda elegancia. Meg két kapus. Tim Howard és Guillermo Ochoa. Neymar külön eset. És a könnyekben úszó David Luiz.

Negatív hősök. A harapó Luis Suarez. A Cápa. Cipel magában valami szörnyűséget, segítségre volna szüksége. Lehet, hogy Juan Zunigának is. A kolumbiai védő utóbb bocsánatot kért. A hazájáért küzdött, nem szándékosan rúgta hátba Neymart. Mégis rajta ragad a bélyeg.

Elmúlt huszonkilenc nap, eddig játszottak hatvankét meccset. Még maradt kettő. És micsoda kettő!

Ha azokat is lefújták, kezdődhet újból a visszaszámlálás. Kevesebb mint negyvenhét hónap a következő világbajnokságig. Keleti nyitás, irány Oroszország. Egy másik világ.

Zdrásztvujtye!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.