galéria megtekintése

Elment a labdarúgás legnagyobb alakjainak egyike

3 komment


Hegyi Iván

Hatvannyolc éves korában elhunyt Johan Cruyff, az egyetemes labdarúgás legnagyobb alakjainak egyike. Az igazi futball rendre túlmutat önmagán, ahogyan a holland bálvány is több volt játékosnál vagy edzőnél. Maga volt az emberi alkotóképesség és nagyság.

„Adios, Johan!" – ez jelent meg tegnap a Real Madridhoz bevallottan közel álló Marca internetes kiadásának nyitóoldalán, jóllehet Cruyff az örök rivális Barcelona futballistája, majd edzője volt. Valójában meg mindenkié, akárcsak a futball. S hogy a labdarúgás globális szenvedéllyé, több milliárd ember legnagyobb passziójává vált, abban a holland ideál múlhatatlan szerepet játszott. Sőt azok közé tartozott, akik megszemélyesítették a játékok játékát.

Efféle szimbólumok talán tizenegyen sincsenek a több mint sportág páratlanul gazdag történetében. Vagy legfeljebb szűk keretet alkotnak. Johan Cruyff azonban minden Dream Teambe befér, mert olyasmi volt ő az Ajaxban és a holland válogatottban, mint Pelé a Santosban és a selecaóban: megannyi briliáns művész közül is kiragyogó virtuóz. Mindenekelőtt ő helyezte más dimenzióba az amszterdami klubcsapat és az „Oranje" játékát, hiszen a hetvenes évek elejéig sem az Ajax, sem a narancssárga mezes nemzeti együttes nem vitt prímszerepet a futballban.

Ezért történhetett meg, hogy 1966 szeptemberében súlyos bírálatokat kapott a magyar válogatott azért, mert az angliai világbajnokság utáni első mérkőzésén csak 2-2-t ért el Rotterdamban a Molnár, Varga Zoltán, Albert, Bene, Farkas csatárötössel. A helyzet volt rosszabb is: az Eb-selejtezőn a hollandok már 2-0-ra vezettek – a másodikat az azon a találkozón debütáló tizenkilenc éves Cruyff szerezte –, de Molnár Dezső a hajrában szépített, majd Mészöly Kálmán közvetlenül a záróra előtt egyenlített.

 

Öt évvel később az amilyen vékony, olyan gyors és technikás csatár kibabrált egy másik magyarral is: vezérletével aratta első BEK-dia­dalát az Ajax, mégpedig Puskás Ferenc szakvezető Panathinaikosza ellen. Igaz, annak a garnitúrának az Internazionale, majd a Juventus sem tudott ellenállni, így soha nem volt holland triplázást bámulhatott a kontinens az első számú európai klubtornán. Hátul Suurbier, Blankenburg, Hulshoff, Krol, középen Neeskens, Haan, Muhren, elöl Rep és Keizer, kettejük között pedig az etalon, aki egyszerre szervezte a játékot, és lőtte a gólokat.

A legnagyobb bemutatók egyike: Argentína 4-0-ás legyőzéséből két góllal vette ki a részét az 1974-es vb-n
AFP

Nem „ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit" alapon, hanem a teljességre törekedve, hiszen a hollandokat akkoriban a „totális futball" megteremtőinek nevezték. Az egész pályás játék és a BEK-mesterhármas nyomán a narancsosok már favoritokként utaztak az 1974-es vb-re, pedig az 1972-es Eb-re – szemben a magyarokkal – el sem jutottak, mert a csoportmérkőzéseken kikaptak az NDK és Jugoszlávia vendégeiként is. A keleti blokk átütő sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy Cruyff Drezdában (1-0) és Splitben (2-0) sem szerepelt...

A világbajnokságon viszont a kor leginkább emblematikus játékosává vált karmesteri képességeivel és lehengerlő szólóival. Noha csodálatosan cselezett, csak addig volt nála a labda, ameddig kellett; ha tökéletes térlátásával észrevette, hogy akármelyik társa nála szabadabban vagy jobb helyzetben van, már passzolt is tovább. Illetve, különleges reakciósebességével előbb adta, mint bárki kérte... S bár a holland válogatott a müncheni vb-döntőt elveszítette a nyugatnémetekkel szemben, Cruyff megint triplázott: 1974-ben harmadszor hódította el az Aranylabdát. (A vb-aranyérmes és szintén nem szerény tudású Franz Beckenbauer­ előtt.)

Abban az évben akadt másik aranya is: azt a Barcelonával nyerte. A katalán csapathoz 1973 nyarán szerződött, és mindjárt az első légiós­ évadában bajnoki címre vezette a vörös-kék együttest. Hiszik vagy sem, az legalább akkora bravúr volt, mint a világbajnokságon addig csak kétszer szereplő és mindkétszer az első körben kieső holland válogatottal a vb-döntőbe jutni, mert azt megelőzően a Barcelona 1960-ban – még olyan csatárbőségben, amilyet Kubala, Tejada, Kocsis, Martinez, Evaristo, Suarez, Czibor, Villaverde jelenléte nyújtott – szerezte meg az elsőséget.

Noha meggyőződésem, hogy Cruyff játékosként írta be magát a történelembe – igen, abba, hiszen le lehet-e írni Hollandia históriáját nélküle? –, edzőként is oxigénhiányos magasságokba jutott. Hogy mást ne mondjak, a Barcelona 1992-ig nem nyert BEK-et. S amikor először elvitte a pálmát a legtekintélyesebb európai klubsorozaton, a szakvezetője Voetbal úr, azaz Johan Cruyff volt. A diadal egy évvel az után következett be, hogy a láncdohányos stratégán szívműtétet hajtottak végre...
A cigarettát félretette, de a megannyi szivarka nyoma benne maradt a szervezetében, és nemrégiben tüdőrákot diagnosztizáltak nála. Félő volt, hogy már nem sokáig lesz köztünk.

Habár amíg élünk, itt van velünk az a 14-es mezt viselő, lobogó hajú, utolérhetetlen fiú, akit elsőre gyöngécske gyereknek néztünk, nemhogy totális futballistának, aztán két pillanat alatt kiderült róla: az örökkévalóságnak játszik...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.