galéria megtekintése

El Bosque

0 komment


Bodnár Zalán

Nyolc esztendő után önként távozik a spanyol válogatott éléről a korábban sikert sikerre halmozó kapitány.

Megtörtént az, ami sokak szerint két, mások szerint négy évet késett: távozott a spanyol szövetségi kapitányi posztról Vicente del Bosque. De senki nem veti a szemére, hogy eddig maradt a posztján: a salamancai születésű 65 éves úriembernél többet aligha köszönhet bárkinek is a spanyol labdarúgás. A válogatott történetének négy nagy trófeájából kettőt vele nyert meg a bíbor-arany együttes: a 2010-es világ- és a 2012-es Európa-bajnokságot. Ezúttal véletlenül sem bántak vele olyan mostohán, mint a Real Madridnál, ahol három esztendő alatt két Bajnokok Ligája-serleget nyert a csapattal, a második siker után egy évvel, 2003-ban mégis menesztették. Ezúttal is maradhatott volna, a döntést rábízták. Az Olaszország elleni nyolcaddöntős vereség (0-2) után még azt nyilatkozta: nem zárult le egy korszak a spanyol futball történetében, csak annyi történt, hogy egy erős ellenfél jobbnak bizonyult aznap, de az országnak ­óriási tartalékai vannak a futballban, és kiváló az utánpótlása is.

A szakvezető magánya
A szakvezető magánya
Christian Hartmann / Reuters

Hazaérve azonban elbeszélgetett Angel Maria Villar szövetségi elnökkel, és közölte vele: nem folytatja kapitányként, s nem fogad el más állást sem a szövetségben – legfeljebb külsős, szerződés nélküli szerepkört, ha igényt tartanak rá.

 

Egyelőre nehéz megítélni szerepét a spanyol kudarcban. Egyes szakértők szerint nem tudott már megújulni, mások szerint valójában a rövid, lapos passzokra és labdabirtoklásra épülő spanyol stílusnak, a tiki-takának áldozott le, miközben sokak meggyőződése, hogy az aranygeneráció tagjainak (Xavi, Puyol, David Villa, Fernando Torres) lassú kikopása, illetve a többiek sikeréhségének tompulása hordozta magában a bukást. Ugyanakkor sokan szemére hányják, hogy épp neki kellett volna tennie az aranygeneráció egyben tartásáért, vagyis nem száműzni a keretből az Atletico Madridban 32 évesen is jól játszó, idén a BL-döntőben is szereplő Torrest, vagy nem szorítani perifériára az 167-szeres válogatott kapuslegendát, Iker Casillast. A búcsúzó kapitány be is vallotta: megromlott a viszonya volt madridi játékosával. „A csapattársakkal rendesen viselkedett, azzal nem volt probléma, de a szakmai stábbal szemben ez nem volt elmondható. Dühös volt, amiért elvesztette a kezdő pozíciót, és a mérge rajtunk csapódott le. Ezért ő az egyetlen, akinek nem köszöntem meg a szereplését" – idézte a Marca Del Bosquét.
Neki viszont egy 45 milliós nemzet rebeghet el egy halk graciast.

Bajnokok bajnoka

A salamancai születésű Vicente del Bosque pályafutása jórészt Madridhoz kötődik. Játékosként is a „királyiak" nevelése volt, a felnőttcsapatban pedig 1970 és 1984 között 312 meccsen szerepelt középpályásként, egy-egy fél évre került csak kölcsönbe. Edzőként 1985 és 1990 között a klub utánpótlásában dolgozott, majd rövid ideig 1994-ben és 1996-ban irányította a királyi gárdát is, de ott az ő ideje 1999 és 2003 ­között jött el, amikor együttesével kétszer (2000, 2002) is BL-t nyert. A friss Európa-bajnok spanyol válogatottat 2008-ban vette át, 2010-ben ­vb-, két év múlva pedig Eb-győzelemig vezette az együttest. Játékosként ötszörös, edzőként kétszeres spanyol bajnok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.