galéria megtekintése

Egyik olimpia, másik Eb

0 komment


Őri B. Péter

Ebben az esztendőben sem kell unatkozniuk a sportrajongóknak. Sőt: hihetetlenül gazdag választékból – amelyből kiemelkedik az olimpia és a labdarúgó Európa-bajnokság – állítottuk össze az év top 10-es listáját.

1. Nyári olimpia

(Rio, augusztus 5–21.)

Dél-Amerikában még sohasem rendeztek olimpiát. A két évvel ezelőtti labdarúgó-vb után Brazília ismét világeseménynek ad otthont, így ne csodálkozzunk, ha a nyáron a rádióadók mind több szambaszámot játszanak. Eddig nem túl népes a Rio de Janeiró-i magyar küldöttség: 63 sportoló szerzett kvalifikációt (ilyen még nem volt: pillanatnyilag egyetlen csapat sem). Kérdés, közülük hánynak lesz majd kedve táncra perdülni.

 

2. Labdarúgó Eb

(Francia­ország, június 10.–július 10.)

Az esztendő hatodik havában nagyon sok szurkoló veszi majd célba Franciaországot. Hosszú volt a böjt: negyvennégy évet kellett várni arra, hogy a magyar válogatott ismét Eb-szereplő legyen. ­Június 14-én, 18-án és 22-én bizonyosan kiürülnek a hazai utcák: az, aki itthon marad, a televízió előtt izgul majd az osztrák, az izlandi és a portugál csapat elleni meccsen. Vajon június végén, jú­lius elején is ­lehet-e honfitársainkért szorítani?

3. Jégkorong-vb, A csoport

(Moszkva és Szentpétervár, május 6–22.)

Hét esztendeje, Svájcban már megismerte az elit világa, milyen a magyar módi. Ha nem is feltétlenül a jégen, a lelátón mindenképpen. Fantasztikusan szurkolt a drukkerhad, a táborról még a 9:0-ra nyerő kanadaiak is elismerően beszéltek. A világ legjobbjainak egyikével az idén is találkozik a válogatott; bármilyen eredménnyel zárul a parti, jutalomjáték lesz a javából.

Rióba csalogat az olimpia két kabalafigurája, Vinicius és Tom
Rióba csalogat az olimpia két kabalafigurája, Vinicius és Tom
Pilar Olivares / Reuters

4. Tenisz Grand Slam-tornák

(januártól szeptemberig)

Rég volt, hogy valaki (1969-ben az ausztrál Rod Laver, 1988-ban a nyugatnémet Steffi Graf) egyazon naptári évben megnyerje a négy nagy tornát (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open). A szerb világelső Novak Djokovics talán utánozhatja őket, de ha nem, akkor is káprázatos ászok, tenyeresek, fonákok kábítják majd az úri közönséget, s akkor még az amerikai Serena Williamsről nem is beszéltünk...

5. Forma–1-es vb 

(márciustól novemberig)

Huszonegy futam, tizenegy csapat, huszonkét pilóta, köztük többszörös világbajnokok. A brit ­Lewis ­Hamilton negyedik vb-címének a megszerzésére készül, ahogyan Azerbajdzsán fővárosa, Baku a visszatérő Európai Nagydíjra jú­nius 19-én, a Hungaroring pedig a jú­lius 24-i nagy bulira.

6. Az ötvenedik Super Bowl

(Santa Clara, február 7.)

Aranynap lesz néhány hét múlva Kaliforniában. Ezúttal nem az aranyásók főszereplésével, hanem sisakos, kifestett arcú behemót fickókéval, akik a jubileumi, ötvenedik döntő tiszteletére aranyszínűre festett 50 yardos vonalon rohanhatnak a halhatatlanságba. A finalista szereplésben még négy csapat (Arizona Cardinals, Carolina Panthers, Denver Broncos, New England Patriots) reménykedhet.

7. Atlétikai Eb

(Amszterdam, július 6–10.)

Egy hónappal az olimpia előtt rendezik a versenyt a holland városban. Az, aki még nem teljesítette az ötkarikás szintet, megpróbálkozhat vele az Európa-bajnokságon. Kérdés, mennyire strapálja majd magát – vagy egyáltalán rajthoz áll-e – az, akinek már van kvótája. A tervek szerint a magyar válogatott a legerősebb összeállításban szerepel.

8. Vizes Eb


(London, május 9–22.)

Úszók, műúszók és műugrók randevúznak Albionban. (A vízilabdázók most játszanak a kontinenstornán.) Ott is érvényes lesz, hogy az, aki még nem szerezte meg riói repülőjegyét, az ­Európa-bajnokságon megválthatja.

9. Női kézilabda Eb

(Svédország, december 4–18.)

Ami nem sikerült a múlt decemberben a magyar hölgyeknek, az – valóságos csoda esetén – sikerülhet a magyar uraknak: ötkarikás kvótát szerezhetnek. Bár ahhoz muszáj lenne megnyerni a most zajló Eb-t... Különben a tavaszi kvalifikációs tornarészvételért is nagyon meg kell küzdeni. A nők december negyedikétől két héten át Svédországban, az Európa-bajnokságon feledtethetik (már amennyire) a siralmas vb-szereplést.

10. Asztalitenisz Eb

(Budapest, október 18–23.)

Több mint harminc esztendővel ezelőtt, 1982-ben az akkor átadott Budapest Sportcsarnokban rendeztek legutóbb itthon pingpong-kontinensviadalt. A magyar férfi- és női csapat aranyérmet nyert. Most a Tüskecsarnokban hasonló eredmény elképzelhetetlen, már csak azért is, mert csupán egyes és páros számokban rendezik meg a vetélkedőt...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.