galéria megtekintése

Édes otthon: hét lépés a határ

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 31. számában
jelent meg.

0 komment

Árvay Sándor
Népszabadság

Magyar idő szerint ma délután ötkor a hetedikként kiemelt Ana Ivanovics és a két évvel ezelőtti Australian Open-döntős Dominika Cibulkova meccsével megkezdődik az esztendő utolsó Grand Slam-tenisztornája, mely – a hatórás időeltolódás miatt – bagoly életmódra kényszeríti a sportágat kedvelő magyar tévénézőket, hiszen a slágermeccsek zöme a hajnali órákban kerül képernyőre.

A szerb szépség leginkább korábbi világelsőségének köszönheti, a szlovák pedig a bizalom jelének tekintheti a nyitómeccses szereplés ritka lehetőségét. Cibulkova jelenlegi 58. helyezése nem ígérne centerpályás fellépést, ha nem tudnánk, hogy a top 10 mezőnyéből csak azért csúszott ki, mert Achilles-ín-műtétje miatt öt hónapig nem versenyezhetett.

Több egyéb kérdés már előzetesen tisztázódott. Mi, magyarok megtudhattuk, hogy ezúttal is hazánk fia nélkül zajlik majd a viadal, mivel Fucsovics Márton a selejtező második fordulójában kirostálódott. A hölgyeknél Babos Tímea saját jogon (WTA-73.-ként) ott lesz a 128-as mezőnyben. Kedden kiderül, mire jut. A 22. kiemelt ausztrál Samantha Stosur lesz az ellenfele, akiről tudni, hogy 2011-ben tornagyőztes volt ugyanitt; ne feledjük azonban azt sem, hogy két hete Cincinnati szuperversenyén Babos 7:6, 4:6, 7:5-re legyőzte őt.

Szintén a felvezető napok döntöttek arról a US Open menetét leginkább befolyásoló kérdésről is, hogy a férfiaknál a kiemelési listát vezető két sztár, Novak Djokovics és Roger Federer közül a sorsolásnál melyikük kapja saját táblafelére a harmadik kiemelt Andy Murray-t; a svájci mellé húzták be a 2012-es bajnok skótot. Az is kiderült, hogy a kétszeres US Open-nyertes, ám sérülései és formahanyatlása miatt csak nyolcadikként kiemelt Rafael Nadal vajon kit boldogít majd egy potenciális negyeddöntős meccsen; a szerb világelsőnek jutott e „szerencse”.

 

Bár vigyázat: az ibériai sztár már a nyitányon megszenvedhet a Dubajban élő zágrábi Borna Coric ellen. A tizenkilenc esztendős horvát tehetség, ha nem ijed meg saját árnyékától és Nadal hírnevétől, képes arra, hogy már kedd hajnalra szállítsa a torna első meglepetését. A férfiaknál hat korábbi US Open-győztes ragad teniszütőt: Federer ötször, Nadal kétszer, Djokovics, Murray és a címvédő horvát Marin Cilic egy-egy alkalommal emelhette magasba a trófeát.

Serena Williams a múlt évben New York tetején
Serena Williams a múlt évben New York tetején
Adrees Latif / Reuters

A hatodik a 2001-es bajnok, a harmincnégy éves Lleyton Hewitt, aki szabadkártyás szerepléssel búcsúzik az amerikai közönségtől, a visszavonulást pedig jövő januárra, az Australian Openre, hazai pályára tervezi. A nála csak néhány hónappal fiatalabb Federer az újbóli bevonulásban reménykedik. Nem is alaptalanul, hiszen második kiemeltként a nagy vetélytársak közül Tomas Berdych (6.) leghamarabb a negyeddöntőben, Murray (vagy az 5. helyen kiemelt svájci Stanislas Wawrinka) az elődöntőben akadhat az útjába.

A Djokovics elleni remélt álomdöntőn pedig nem az elveszített wimbledoni csúcstalálkozóra, hanem a közelmúltban rendezett párharcokra kell gondolnia, hiszen Cincinnati nagy versenyén két napon belül legyőzte az ATP-rangsor első két helyezettjét: előbb Murray (6:4, 7:6), majd a döntőben „Djoko” ellen nyert (7:6, 6:3). Ezzel együtt a szerb szupersztár a verseny favoritja. Ötször játszott már New Yorkban döntőt, s noha négyszer elbukta a záró meccset (2007 Federer, 2010 Nadal, 2012 Murray, 2013 Nadal), tudása, kiegyensúlyozott formája, világelső pozíciója egyaránt azt vetíti előre, hogy egyről a kettőre jut, s megismételheti 2011-es elsőségét.

Serena Williams más számokkal játszik. Ő hat egyéni US Open-bajnoki címét szeretné hétre gyarapítani, s e bravúrral több rekordot is elkönyvelhetne. Ha az amerikai világelső győzelmével zárulna a torna, akkor huszonhét év múltán után ismét valódi Grand Slamet ünnepelhetne a sportág (1988-ban a német Steffi Graf hódította el a naptári esztendő mind a négy nagy versenyének trófeáját).

A fiatalabbik Williams nővér – megengedő minősítés szerint – máris csúcstartó, mert ha nem a kalendáriumot vesszük alapul, akkor a legutóbbi négy megaviadal győzteseként már teljesítette a Grand Slamet (tavaly itt, az idén pedig Melbourne-ben, Párizsban és Wimbledonban győzött). S ha szűk két hét múlva őt avatják ismét bajnokká, akkor 22 egyéni Grand Slam-győzelmével befogná az Agassi-feleség Steffit, s már csak az örökrangsort 24 elsőséggel vezető Margaret Court állna előtte.

Nem puszta ábrándozás ilyesmiről álmodoznia. Sokszor elmondtuk, de most sincs másként: Serena sikerének útjában csak egyvalaki áll, saját maga. Ám amióta Patrick Mouratoglou irányítja edzéseit, már nemcsak az ütései erősek, a lelke is keményebb. Pszichikailag rengeteget fejlődött: 2015-ben már azokat a meccseket is megnyerte, amelyeket egy esztendővel ezelőtt még elveszített volna.

Flushing Meadow pedig egyébként is – másoknak bevehetetlen – hazai pálya a számára. A 2010-es kihagyás után 28 meccséből 27-et megnyert – a 2011-es döntőben Stosurtól kapott ki –, és ma 21 mérkőzés óta tartó nyerő szériával a háta mögött kezdi a sorozatot. Ha eljut a döntőig, hét meccs vár rá. Hét lépés a határ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.