galéria megtekintése

Már 30 éve is központilag doppingolták a sportolókat

5 komment

Munkatársunktól

CCCP: súlyos kérdések
CCCP: súlyos kérdések
Dmitryi Donskoy / AFP

Már az 1984-es Los Angeles-i olimpiára is központilag szervezett doppingprogram készült a szovjet atléták számára – állítja az akkori válogatott főorvosa. A nyolcvanhat éves Grigorij Vorobjov egy chicagói idősek otthonában két napon át adott interjút a The New York Timesnak arról, miként próbálták javítani a szovjet sportolók győzelmi esélyeit. A sportvezetők 1983 végén levélben adtak erre konkrét instrukciókat – derül ki a dokumentummásolatokkal is illusztrált cikkből. Az említett okmány szerint „a szájon át szedett anabolikus szteroidok nem garantálnak megfelelő teljesítménynövekedést", ezért injekciókúrákat állítottak össze azoknak az atlétáknak, akiknek – eredményeik alapján – éremesélyeik lettek volna Los Angelesben.

A levél előírta, hogy a kúrát február utolsó és március első két hetében kell végigcsinálni, és – sportágtól függően – az olimpia kezdete előtt 145-157 nappal kell abbahagyni. A kezelést elutasítani csak akkor lehet, ha nincsenek pontos adatok arról, mennyi idő alatt tisztul ki a szervezetből a szer – áll a dokumentumban, amelyet egy Szergej Portugalov nevű orvos írt alá. Ő a legutóbbi orosz doppingbotrányban is főszerepet játszott: személyét összefüggésbe hozták az orosz atléták és úszók által használt tiltott szerekkel, és tavaly ősszel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség jelentése nyomán felfüggesztették az atlétikai válogatott mellett, illetve az orosz testnevelési kutatóintézetben betöltött állásából – írja a lap.

 

Vorobjov arról is beszélt, hogy a vele dolgozó több száz sportoló nagy többsége már az 1970-es években érdeklődött a doppinglehetőségek iránt, főleg a nemzetközi versenyekről visszatérve. Akkor ugyanis még gyerekcipőben járt a teljesítménynövelő szérumok elleni harc. A doppingellenes ügynökség csak több mint húsz évvel később jött létre, de az anabolikus szteroidokat már betiltotta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Vorobjov doktor – mint mondta – csak minimális mennyiség beszedését javasolta a sportolóknak, és figyelmeztetett a túladagolás jeleire, például a hang megváltozására. Ha lebeszélte volna őket az ajzószerekről, akkor a gyenge eredmények miatt elbocsátották volna – magyarázta. Azt nem tudja, végül hányan doppingoltak, de az biztos, hogy nem mindenki – állította, érzékeltetve, hogy nem az egész szovjet sportvilág volt fertőzött.

A régi titkokat most feltáró orvos az 1990-es évek közepén maga is doppingbotrány miatt volt kénytelen távozni az atlétikai válogatott mellől. A Los Angeles-i olimpiára ajzószerrel készülő szovjet sportolók pedig hiába tették kockára az egészségüket: 1984 májusában egyebek közt „az Egyesült Államokban felkorbácsolt szovjetellenes hisztériára" hivatkozva a Szovjetunió – és vele együtt a szocialista országok többsége – lemondta részvételét a játékokon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.