galéria megtekintése

Djokovics tigris, Kerber oroszlán

0 komment

Árvay Sándor

Vizsgafeladatra vállalkoztak az idei Australian Open tenisztorna egyéni döntőiben a kihívók: azt kellett bizonyítaniuk, mire mennek a címvédő világelsők ellen. Angelique Kerber kisasszony megfelelt a próbatételen – 6:4, 3:6, 6:4-re nyert Serena Williams ellen –, Andy Murray azonban ötödször is elbukott a szigorlaton, ezúttal sem bírt Novak Djokoviccsal.

Kerber öröme
Kerber öröme
Issei Kato / Reuters

Mindkét trónkövetelő megdolgozott azért, hogy a csúcstalálkozó szereplője lehessen. Nem csupán e két hét alatt, hanem évtizednél is hosszabb pályafutása során. S mindkét döntőben mákszemnyi különbség döntött csupán a nyertes javára, még akkor is, ha a férfiak három játszmája (6:1, 7:5, 7:6) könnyebb sikert valószínűsít. De csak annak, aki nem látta a mérkőzést. Ami a futópályán vagy a medencében tizedmásodperc, az a teniszben akár egyetlen rosszul kivitelezett ütés.

Gondoljunk csak arra, hogy a női torna első fordulójában bizonyos Misaki Doi (64. a világranglistán) meccslabdához jutott, de hibázott, s ellenfele döntő szettre mentette a meccset, majd nyert. A 6:7, 7:6, 6:3 akkora lendületet adott a nyertesnek, hogy meg sem állt a tornagyőzelemig. A japán hölgy azonban aligha gondolja úgy, hogy Kerber helyett akár ő is lehetne most az ünnepelt sztár, hiszen a német klasszis – hetedik kiemeltként – rászolgált a sikerre; nemcsak annál a kritikus pontnál, de későbbi győztes meccsein, a többi között a kétszeres Australian Open-bajnok Azarenka ellenin is. Azon világszínvonalú játékkal múlta felül korántsem formán kívül teniszező fehérorosz vetélytársát.

 
Djokovics mámora
Djokovics mámora
Jason Reed / Reuters

Mert elhitte, hogy nem csupán akarja, de le is tudja győzni az esélyesebbet. S ezért képes volt minden tudását, energiáját mozgósítani. Nem néhány pont erejéig: az egész torna során. Még az abszolút esélyes, verhetetlennek gondolt ­Serenával szemben is. A teniszben a technikai tudás, a lábmunka, a fizikai kondíció az élversenyzők több százas táborában szinte azonos. A legjobbak azzal emelkednek ki az igazán jók közül, hogy fejben is verhetetlenek. Mentálisan sziklaszilárdak. Ahogyan Federer hatalmas „alázás" után vissza tudott jönni a meccsbe, s ismét nyílt küzdelemmé alakította a Djokovics elleni találkozót, ahogy Murray 0:2-es szetthátrányból és elveszített adogatás után is hinni tudott magában, ahogyan Kerber sem ijedt meg, amikor a borzasztóan kezdő Serena a második játszmára magára talált.

A német csak ment előre, nem foglalkozott az amerikai favorit fantasztikus karrierjével, huszonegy Grand Slam-sikerérével. Csak ­arra figyelt, hogy az aktuális ütésváltást megnyerje; ez hozta el számára a trófeát. Győzelme nem abba a körbe tartozik, amelybe Samantha ­Stosur öt évvel ezelőtti US Open-dia­dala vagy Roberta Vinci tavalyi sikere sorolható. Azokra a meccsekre úgy emlékezünk, hogy Williamsen múlott minden, a mostani döntőt viszont legalább annyira Kerber nyerte meg, amennyire a világ legjobbja elveszítette.

Murray esete más történet. Ő évek óta a nagy trió mögött somfordál. Már befutott sztárjátékos. Két GS-címe, olimpiai bajnoki aranya, Davis Kupa-elsősége önmagáért beszél. Ám a 17-szeres Grand Slam-nyertes Federer, a 14 nagy trófeát őrző Nadal, s az immár 11-nél tartó Djokovics mögül soha nem sikerült az élre jutnia.

Fotó: Issei Kato / Reuters

A szerb hatból hat döntőt nyert Ausztráliában, a skót ötből ötöt elveszített ugyanitt (egyet Federer, négyet „Djoko" ellen). Miért? Mert a „Háromkirályok" mentálisan erősebbek nála. Az újdonsült királynő, Kerber sokkal nyugodtabban viselte a terhet, mint Murray. Kétségtelen, neki kevesebb vesztenivalója volt, mint az immár kétes dicsőséggel „büszkélkedő" skótnak (a profi tenisz történetében csak Murray és korábbi edzője, Ivan Lendl kapott ki öt döntőben ugyanazon a Grand Slam-tornán). Ennek megfelelően nyugodtan és türelmesen játszott az elsőtől az utolsó percig, míg Murray szinte végig perben volt önmagával és a világgal.

Mégsem maradt trófea nélkül a Murray család, hiszen Andy ­fivére, Jaime az elveszített wimbledoni és US Open páros döntő után a Rod Laver Arénában tornagyőztes lett a brazil Bruno Soares társaként.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.