galéria megtekintése

DjoKO

1 komment

Árvay Sándor

A férfiak és a hölgyek mezőnyében is bejutott az ausztráliai Grand Slam-tenisztorna döntőjébe a címvédő világelső. Így van rendjén. Mégis – főként a férfiak elődön­tője kapcsán – akad ebben valami különös is.

Sajnálhatja, aki nem látta! ­Afféle ­élményt mulasztott el, melyhez foghatót talán soha nem tapasztalhat ismét. Novak Djokovics bő egy órán át olyan magasságokban szárnyalt, ahová felnézni is nehéz. Ötvennégy perc alatt ezen a szinten általában egyetlen játszma sem ér véget, ám a szerb a szűk órán belül kettőt is dűlőre vitt úgy, hogy ellenfele labdát ­szedett.

Fotó: Tyrone Siu / Reuters

Nem akárki: a 17-szeres Grand Slam-bajnok Roger Federer vergődött megalázó helyzetben.

 

S nem azért, mintha gyengén játszott volna. Ám „Djoko" pillanatnyi kihagyás nélkül, gyorsan, keményen, tudatos tervszerűséggel, kíméletlen erőszakossággal, egészen egyszerűen hibátlanul teniszezett. Szóhoz sem engedte jutni vetélytársát, akit a ringben technikai KO-val leléptettek volna.

Federer lelki erejét, sportolói nagyságát, ma is kivételes tenisztudását jelzi: a földbe döngölés elmaradt, mert a harmadik szettben a svájci talpra tudott állni. Ahogyan visszatért belé az energia, úgy csökkent valamelyest a szerb lendülete, így aztán az alpesi klasszis szépített. A csoda azonban nem következett be: Federer a negyedik játszmában néhány kulcsszituációban rontott, miközben Djokovics ismét bekapcsolta a turbómotorokat (6:1, 6:2, 3:6, 6:3).

Nem csupán a mostani elődöntő, hanem az utóbbi esztendő igazolja: majdnem olyan megingathatatlan a szerb király trónusa, mint a hölgyteniszt uraló Serena Williams királynőé. A US Open múlt szeptemberi startja óta Djokovics 37 meccset nyert, és csak egyet veszített el (a vb csoportkörében Federer ellen, ám még ugyanott, a döntőben visszavágott a svájcinak). Ausztrália kiváltképp kedvenc terepe: 2008-ban Tsonga, 2011-ben Murray, 2012-ben Nadal, 2013-ban és tavaly ismét Murray ellen nyerte az aranycsatát.

Magyar idő szerint péntek délelőtt fél tíztől tisztázódik, hogy a második helyen kiemelt, négy melbourne-i döntőt elbukó brit Andy Murray vagy a tizenharmadik helyen jegyzett, a versenyre Sydney-ben szerzett tornagyőzelemmel melegítő kanadai ászspecialista, Milos ­Raonic ­szerez-e jogot a döntős szereplésre. De bármelyikük jut is tovább, a tizenegyedik Grand Slam-győzelmére törő Djokovics ellen iszonyatosan nehéz dolga lesz vasárnap.

Fotó: Tyrone Siu / Reuters

Miként a német Angelique Kerber (7.) sem számíthat sok jóra a szombatra kiírt női döntőben. A hatszoros (2003, 2005, 2007, 2009, 2010, 2015) Australian Open-győztes amerikai Serena Williams a csütörtöki elődöntőben esélyt sem adott a WTA-világbajnok Agnieszka Radwanskának, és 6:0, 6:4-gyel intézte el negyedikként kiemelt lengyel ellenfelét. A másik ágon az Azarenkával szemben brillírozó, ezúttal csak magas nívón kiegyensúlyozott Kerber a brit-magyar Konta Jo­hanna mesés ausztráliai előmenetelének vetett véget (7:5, 6:2). Az élete első Grand Slam-döntőjére készülő, brémai születésű, ám Lengyelországban, a Poznantól tíz kilométernyire lévő Puszczykowóban élő huszon­nyolc éves játékos – akinek édesapja, Slawomir Kerber lengyel – 2012-ben Cincinnatiben 6:4, 6:4-re legyőzte a finalista favoritot, de kettejük további öt meccsét Se­rena ­nyerte, méghozzá játszmaveszteség nélkül...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.