galéria megtekintése

Csillagos jég

0 komment


Bodnár Zalán

A sportág legnagyobb sztárjaival rendezik az észak-amerikai profiliga Világ Kupáját, amelyet – szándékuk szerint – a válogatottak csúcseseményévé avatnának a szervezők.

Legfőbb ideje lenne, hogy megnyugtató választ kapjunk a kérdésre: melyik a földkerekség legjobb jégkorong-válogatottja? A vasfüggöny leomlása óta egyértelmű, hogy a klubok között az észak-amerikai profi­liga, az NHL aktuális bajnoka képviseli a legmagasabb színvonalat, de a nemzeti csapatoknál kusza a helyzet: 1990 előtt olimpiai vagy vb-meccsen nem csaptak össze a keleti blokk csapatai Észak-Amerika legjobbjaival, hiszen a téli olimpiára 1998 előtt nem utazhattak el az NHL játékosai, az évenkénti világbajnokságokat pedig áprilisban rendezik, amikor javában zajlik a rájátszás a tengerentúlon, vagyis csak a már kiesett együttesek sztárjai vehetnek rajta részt. S noha a Summit Series, a Challenge Cup vagy a Kanada Kupa nevű meghívásos torna mérföldkő volt a hokiban, mert a szovjet válogatott tönkrezúzta azt az elméletet, hogy az NHL a legjobb a világon – az 1979-es Challenge Cup New York-i döntőjében 6:0-lal intézte el az észak-amerikai liga All Star csapatát, míg az 1981-es Kanada Kupa montreali csúcstalálkozóján 8:1-re verte Kanada legjobbjait, köztük a nagy ­Gretzkyt –, ezekre a rendezvényekre (jelentőségük és hatásuk ellenére) nem lehetett úgy tekinteni, mint az olimpiákra vagy a világbajnokságokra.

Sidney Crosby, a házigazdák sztárja. Fotó: Reuters – USA Today Sports

A mától legkésőbb október elsejéig tartó Világ Kupát viszont a válogatottak legrangosabb eseményévé avatná az NHL. Noha a Kanada Kupa jogutódjának sztorija eddig korántsem sikertörténet – 1996-ban szervezték meg először, 2004-ben másodszor és most jön a harmadik sorozat –, a liga a jövőben négyévenként megrendezné az égisze alá vont eseményt, amellyel még az olimpiai hokitornát is a háttérbe szorítaná. Azzal két legyet is üthetne egy csapásra: egyrészt lenne jó indoka nem elengedni az NHL-csillagokat a játékokra, s így kiküszöbölné a kéthetes februári leállás veszteségeit, másrészt olyan előkészületi viadalt tartana az október 12-i szezonrajt előtt, amelyen – számítások szerint – 60 millió dollárt keresne. (Hozzátehetjük: miközben az NHL holtszezonját felvillanyozza az esemény, a rivális szerepre vágyó, orosz többségű liga, a KHL évadába belerondít, hiszen ott már tart a bajnokság.)

 

A Világ Kupán – amelynek Toronto ad otthont – tényleg mindenki ott lesz, aki számít: a házigazdák sorai­ban ugyanúgy tiszteletét teszi Sidney Crosby, Joe Thornton vagy Steven Stamkos, mint az amerikai csapatban Patrick Kane, Joe Pavelski, ­Ryan Kesler, akárcsak az oroszban Alekszandr Ovecskin, Pavel Dacjuk, Jevgenyij Malkin, és a többi világklasszis.

A nyolc csapat huszonhármas keretében, vagyis a 184 hokis között csak egy van, aki nem az NHL-ben vagy a KHL-ben szerepel: a cseh Roman Cervenka Svájcban játszik. A jégkorongozók egészen elképesztő értéket képviselnek: a kanadai keret tagjai a hamarosan kezdődő szezonban összesen 153,5 millió dollárt (több mint 42 milliárd forintot) keresnek majd, de az amerikaiak és az oroszok sem szégyenkezhetnek a 134, illetve 87 millió dolláros (36, illetve 24 milliárd forintos) éves összfizetésükkel (az oroszok négy KHL-játékosának keresete becsült adat). Hogy senki nem hiányzik a fedélzetről, azt az is bizonyítja, hogy a kanadaiakat a Toronto Maple Leafs edzője, az a Mike Babcock irányítja, aki Stanley Kupát, olimpiai és világbajnoki címet is nyert már, s az amerikaiakat is egy Stanley Kupa-győztes mester, John Tortorella vezeti.

A tizenkét évvel ezelőtti tornához képest újítás, hogy a szlovák és a német válogatott kikerült a nyolc résztvevő közül. E kettő helyét az Észak-Amerika nevet viselő, huszonhárom évesnél fiatalabb amerikai és kanadai hokisokat felvonultató csapat, valamint Európa együttese veszi át; ez utóbbiban azok kaptak helyet, akik Csehországon, Finnországon, Oroszországon és Svédországon kívüli nemzet jégkorongozói.

Így játszanak

A csoport: Kanada, Egyesült Államok, Csehország, Európa-válogatott.

B csoport: Oroszország, Finnország, Svédország, Észak-Amerika (U23).

A Világ Kupa magyar idő szerint ma 21.30-kor kezdődik az Európa-válogatott–Egyesült Államok mérkőzéssel. A csoportok első és második helyezettje jut tovább az elődöntőbe. A döntő két győztes meccsig tart.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.