galéria megtekintése

Bukarest: jó volt a hajrá, magyarok!

15 komment

Munkatársunktól

A szokásos hangulatban kezdődött szombaton Bukarestben a labdarúgó Eb-selejtező: a magyar Himnuszból – ahogyan már a románok elleni legutóbbi győzelem évében, 1981-ben is – egyetlen taktust sem lehetett hallani.

Most vagy 25 ezerrel kevesebben fütyültek, mint harminchárom esztendővel ezelőtt, mert az Augusztus 23. sporttelep hajdanán 75 ezer szurkolót fogadhatott, míg a Nemzeti arénába csak 55 ezer ember fér be, és a létesítmény nem telt meg teljesen. Petárdából viszont ezúttal volt (összehasonlíthatatlanul) több, és az első negyedóra szinte semmi másról nem szólt, csak a szüntelen durrogtatásról.

Dzsudzsák és Dárdai Pál szövetségi kapitány
Dzsudzsák és Dárdai Pál szövetségi kapitány
Bogdan Cristel / Reuters

Noha a vendéglátók mezőnyfölényben játszottak, a pázsiton a kezdeti szakaszban nem lehetett román tűzijátékot tapasztalni...

 

Igaz, magyart sem, de az elmúlt évtizedek keservei után már az is eredmény volt, hogy a vetélytárs nem csupán gólt nem szerzett, de helyzetet sem tudott kialakítani. A kivételt Maxim bal oldali megugrása jelentette, ám az sem hozott szívrohamot a magyarokra, mert a szabadon hagyott középpályás nyolc méterről messze mellé-fölé lőtt. Még a 99-szeres válogatott Rat „hazaadását" kellett hárítania a nemzeti együttesben 90-edszer szereplő Király kapusnak, különben nyugodtan telt az első fél óra a magyar térfélen. A román oldalon a legritkább esetben zajlott a játék, és akkor is, amikor a rivális tizenhatosának közelében szabadrúgáshoz jutottak honfitársaink, Dzsudzsák – kideríthetetlen okból – a vakvilágba rúgta a labdát.

Dzsudzsák Balázs lőtte az egyenlítő gólt
Dzsudzsák Balázs lőtte az egyenlítő gólt
Bogdan Cristel / Reuters

A csapatkapitány sokkal veszedelmesebben emelt a kapu elé a harminckilencedik percben, és beívelését a szövetségi kapitányok közül előszeretettel válogató Szalai menthetetlenül a jobb sarokba fejelte. De mire felugrottak volna a magyar drukkerek, hogy „gól!", Collum skót játékvezető sípolt, majd lesállás miatt szabadrúgást rendelt el a románok javára. (Ha valóban off-side volt, az centiken múlott, de az is lehet, hogy a sors is skótnak bizonyult a magyarokhoz...)

Bezzeg a házigazdák érvényes gólt értek el! A negyvenötödik percben Rat robinsoni magányban maradt a bal oldalon, és Rusescu is egyedül érkezett középen, így nem csoda, hogy a csatár könnyűszerrel küldte a hátvéd átadását tíz méterről a jobb sarokba (1-0).

A román Ovidiu Hoban és Nemanja Nikolic
A román Ovidiu Hoban és Nemanja Nikolics
Bogdan Cristel / Reuters

A második félidőben a románok taktikát változtattak: előnyüket őrizve hátrahúzódtak, és kontratámadásokat próbáltak indítani. Akciót vezetniük nem sikerült, viszont nem engedték a kapujuk közelébe a szünet után két cserecsatárt is bevető magyarokat. (Dárdai Pál, az ezúttal debütáló átmeneti kapitány előbb Nikolicsot, majd az újonc Simon Krisztiánt küldte a pályára.) Sokáig eseménytelenül telt az idő, mígnem a hatvankilencedik percben Rat beadását Rusescu a jobb felső sarokba fejelte. A románok ünnepeltek, ki is írták, hogy 2-0-ra vezetnek, de Glasgow sasszeme, Collum jelezte: Rusescu lesen állt. Azaz maradt az 1-0...

Illetve, dehogy maradt! A nyolcvankettedik percben húsz méteres szabadrúgáshoz jutott a magyar válogatott, és Dzsudzsák védhetetlen lövést küldött a jobb sarokba (1-1). Negyvenkét hosszú esztendő elteltével, az 1972 májusában 2-2-vel zárult Eb-negyeddöntő óta ez volt az első magyar gól Romániában... S 1981 után először szerzett pontot Bukarestben a válogatott. Úgyhogy ezt az „ikszet" van miért megbecsülni, még akkor is, ha a nyolcvanhetedik percben Nikolics eldönthette volna a meccset, de közelről mellé lőtt.

Ezzel együtt is azt kell mondani: jó volt a hajrá, magyarok...

ROMÁNIA–MAGYARORSZÁG 1-1 (1-0)

Labdarúgó Eb-selejtező, Bukarest, 50 000 néző. Jv.: Collum (skót).

Románia: Tatarusanu – Chiriches, Goian (Gardos, 5.), Grigore, Rat – Maxim (Stancu, 84.), Pintilii, Chipciu, Hoban, Sanmartean (Tanase, 67.) – Rusescu.

Magyarország: Király – Varga József, Korcsmár, Juhász, Kádár – Lovrencsics (Simon, 63.), Gera (Tőzsér, 77.), Stieber (Nikolics, 46.), Elek, Dzsudzsák – Szalai. Gól: Rusescu (45.), Dzsudzsák (82.).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.