galéria megtekintése

Brazília: 1-7-re 0-3

1 komment

Munkatársunktól

Katasztrofális játékvezetés, korán széthulló brazil csapat: Hollandia a világbajnokság bronzérmese.

„David Luiz nem nyugszik, amíg az utolsó brazil gyereket is meg nem ríkatja" – szólt az este alighanem leggonoszabb Twitter-bejegyzése, és elnézve a végeredményt meg az orbitális brazil védelmi hibákat, szemernyi igazságot felfedezhetünk a rosszindulat mögött. De csak szemernyit: Brazíliának valóban volt oka a sírásra, ám a rossz kedv fokozásához hozzájárult a gyengén teljesítő játékvezetői team is.

David Luizt még az ág is húzza
Ueslei Marcelino / Reuters

Míg Brazília nemzeti tizenegye utolsó mentsvárként tekintett a harmadik helyért vívott mérkőzésre, Louis van Gaal holland szövetségi kapitány és Arjen Robben egyértelművé tette: úgy hiányzik a csapatnak a bronzmeccs, mint Tim Krul az egyszeri Costa Rica-i futballistának.

 

A dél-amerikaiak nagyon várták vissza a németek ellen eltiltása miatt nem szereplő Thiago Silvát, ám sok örömük nem volt a visszatérésében: a csapatkapitány Robbent rántotta le a mérkőzés második percében a tizenhatos vonala előtt. A játékvezető úgy ítélte meg – helytelenül –, hogy az eset a büntetőterületen belül történt, így büntetőt adott. Az algériai bíró nagyot bakizott azzal is, hogy piros helyett sárga lapot mutatott fel a nyilvánvaló gólhelyzetben szabálytalankodó labdarúgónak. Mindenesetre Van Persie nem a furcsa ítéletekkel, hanem a feladatával foglalkozott, s magabiztosan értékesítette a büntetőt (0-1). Bekövetkezett az, amitől a leginkább óvták a pszichológusok a házigazdát: a németek elleni meccshez hasonlóan hamar hátrányba került.

A brazil rémálom a 16. percben folytatódott: David Luiz félresikerült felszabadítása (jó U8-as labdarúgóhoz méltó módon visszafejelte a labdát a mezőnybe) után Blind bevágta a másodikat (0-2). A bíró most sem állt a helyzet magaslatán: a gólt megelőzően De Guzman már lesen volt.

A tragikus kezdés ellenére a brazilok ezúttal nem omlottak össze, sorra gyártották a helyzeteket, Oscar pedig nagyüzemben végezte el a szabadrúgásokat, ám mindez hasztalan, mert a kapu előterében eluralkodott rajtuk a tanácstalanság. A legközelebb a 38. percben jártak az egyenlítéshez: Maicon passza után David Luiz lőtt jobbal, Cillessen azonban hárított.

A második félidő Robben-helyzettel kezdődött. Amennyire kikapcsolta Mascherano az elődöntőben a holland támadót, olyan szabadon mozoghatott ezen a mérkőzésen. Ramires helyzete után nem sokkal David Luiz próbált szépíteni, szabadrúgása azonban Cillessennél landolt.

Scolari: itt a vég
Ueslei Marcelino / Reuters

A játékvezető a 68. percben feltette ténykedésére a koronát: Oscar úgy kapott sárga lapot műesésért, hogy Blind valóban buktatta őt a tizenhatoson belül. A meggyötört brazil drukkerek és a szakmai stáb becsületére legyen mondva: nem tört ki palotaforradalom, a játékosok sem veszítették el önmérsékletüket. Miként a hollandok sem, amikor Robben felborításánál intett továbbot a zaklatott algériai.

Hulk 75. percbeli lövésének maximum az a hazai szurkoló örülhetett, amelyik elkapta a lelátó felé száguldó labdát – hogy mire kell neki ez a rossz emlékű játékszer, az persze jó kérdés. Talán jó áron eladja egy holland szurkolónak.

Wijnaldum a 90. percben megadta a kegyelemdöfést a másodszor is sárba tiport brazil válogatottnak (0-3). Louis van Gaal lovagiasan becserélte harmadik számú kapusát, Vormot, hogy a futballista is pályára léphessen a holland válogatott első vb-bronzérmét szerző csapatban. Bár a képek tanúsága szerint a hazai drukkerek már elsírták könnyeiket az elődöntőben, most még annak is megeshetett a szíve Brazília válogatottján, aki nem sajnálta meg Németország ellen.

Szolid ünneplés egy eleve utált meccs után
RUBEN SPRICH / Reuters

BRAZÍLIA–HOLLANDIA 0-3 (0-2)
Bronzmérkőzés, Brazíliaváros, 69 349 néző, Jv.: Hajmudi (algériai).
Brazília: Julio Cesar – Maicon, Thiago Silva, David Luiz, Maxwell – Ramires (Hulk, 73.), Paulinho (Hernanes, 57.), Willian, Luiz Gustavo (Fernandinho, 45.), Oscar – Jo.
Hollandia: Cillessen (Vorm 90.) – Vrij, Vlaar, Martins Indi – Kuyt, Clasie (Veltman, 90.), Wijnaldum, De Guzman, Blind (Janmaat, 70.) – Van Persie, Robben.
Gól: Van Persie (3.), Blind (16.), Wijnaldum (90.).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.