galéria megtekintése

Elkápráztatja és tönkreveri a világot az amerikai tornászsztár

1 komment


Őri B. Péter

Tíz vb-aranyérméhez két olimpiai bajnoki címet tett hozzá a tizenkilenc éves amerikai Simone Biles, aki a szerenkénti döntők többségében ugyancsak első számú favorit.

„Nem a következő Usain Bolt vagy Michael Phelps: én első Simone Biles vagyok."

Az amerikai tornászsztár nem szenved önbizalomhiányban, tisztában van különleges képességeivel. Fantasztikus gyakorlatok után óriási fölénnyel szerezte meg az aranyérmet a női egyéni összetett versenyben. Diadala után nyilatkozta a fentieket. A jamaicai csodafutóhoz vagy az eddig huszonkétszeres ötkarikás aranyérmes amerikai úszóhoz hasonlítani valakit nem ér fel sorscsapással, de a sportág üdvöskéje nem más, önmaga akar lenni.

Biles akár még három-négy aranyérmet is szerezhet Rióban. Eddig kettővel büszkélkedhet. A tizenkilenc éves tornász már az előző esztendőkben is elkápráztatta a világot, ám mostani teljesítményére nehéz jelzőket találni. Tagja volt a Egyesült Államok győztes csapatának, mielőtt az egyéni összetettben 2,1 ponttal előzte meg honfitársát, Aly Raismant. E számban egyébként 2004 óta csak amerikai győztest avattak.

 

– Elképesztő a különbség – mondta a Népszabadság érdeklődésére Csisztu Zsuzsa, a korábbi olimpiai nyolcadik helyezett tornász, a riói Magyar Ház háziasszonya. – Hihetetlen, hogy ekkora előnnyel győzött. Simone fantasztikus sportoló, nagyon okos, könnyen tanuló, pozitív gondolkodású lány. A szakma nagyágyúi már egy évvel a mostani játékok előtt látatlanban odaítélték neki az összetett egyéni aranyérmet. Nem kockáztattak túl sokat. Az amerikai szupertornász valóságos energiabomba. Nem a sportágban megszokott balerinatípus: rendkívül izmos. Akrobatikus elemeket is belesző gyakorlataiba, amelyek anyagerőssége rendkívüli. A felemás korláton kívül a többi három szeren is nagy esélyes.

Csisztu hozzátette: – Az amerikai női csapat 1996-ban és 2012-ben is megnyerte az olimpiát, és a sikerek kapcsán feltétlenül meg kell említeni az Erdélyből áttelepült Károlyi házaspár szerepét. Béla felesége, Márta irányítja a női válogatottat amolyan koordinátorként, aki az edzőkkel egyezteti a programot. Sikerült megértetnie a trénerekkel: fontos hogy a lányok azonos stílusban tornázzanak, hasonló szisztéma szerint készüljenek. Márta szerint Biles már most minden idők legjobb tornásznője.

Amerikai akrobata
Amerikai akrobata
Mike Blake / Reuters

A győztes története hollywoodi forgatókönyvért kiált. Édesanyja nem vetette meg az italt, s előszeretettel használt drogot is. Nem véletlen, hogy a kislány hároméves korában a nagyszüleihez került, akik később örökbe fogadták. A nagymama és a nagypapa rendkívül vallásos volt, a kis Simone minden vasárnap elment velük a templomba, a táskájában a mai napig ott a rózsafüzér. Sportágválasztásában nagy szerepet játszottak a lakás bútorai, amelyeken Simone kedvére ugrándozott. A nagymama egy idő után kijelentette: a kanapé és a fotel nem játszótér, s elvitte őt tornázni. A középiskolában már heti több mint harminc órát edzett, a sulit magántanulóként fejezte be.

Mára a tinédzser Biles páratlan gyűjteménnyel büszkélkedhet: tízszeres világbajnok, a világon egyedüli női tornászként sorozatban háromszor nyerte meg a vb-n az egyéni összetettet. Ez még olyan nagyságoknak sem sikerült, mint az orosz Larissza Latinyina, Ljudmila Turiscseva vagy az amerikai Shannon Miller. A szintén orosz Szvetlana Horkina háromszor győzött ugyan, de nem egymás után.

Ám minek sorolni más neveket, amikor első Simone Bilesról van szó...

Meg tudta csinálni

Károlyi Béla aki sohasem tornázott – kalapácsvető volt –, több mint harminc évvel ezelőtt disszidált Romániából az Egyesült Államokba, ahol ragyogó eredményeket ért el tanítványaival. Az edző, aki már Kolozsváron is forradalmasította az edzésmódszereket, Nadia Comaneci-ből tizenöt éves korára olimpiai bajnokot nevelt. Amerikát is meghódította. Texasi birtokán található tréningcentrumában gyakorol rendszeresen a női válogatott. A Károlyi-tanítványok tizenkét olimpiai bajnoki címet és több mint nyolcvan vb-érmet szereztek. A tréner leghíresebb sztorija: amikor az atlantai játékokon az ugrás döntőjében Kerri Strug megsérült, You Can Do It!-tal biztatta sportolóját, aki meg is nyerte a versenyt. A Meg tudod csinálni! szöveget Károlyi elmondása szerint később Bill Clinton akkori amerikai elnök is szlogenként használta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.