galéria megtekintése

Tizenegyesrúgásos dráma után a Real Madrid Európa ura!

4 komment

Munkatársunktól

Tíz perccel a rendes játékidő vége előtt kiegyenlített az Atletico Madrid a Real Madrid ellen a Bajnokok Ligája milánói döntőjében, de a fáradt fehéreket nem tudta a hosszabbításban maga alá gyűrni a Simeone-csapat, és a tizenegyespárbajból a Real Madrid jött ki jobban, amely így 11. alkalommal nyerte meg a legértékesebb európai klubtrófeát. 

Semmilyen meglepetéssel nem szolgáltak a csapatok a kezdőcsapatukkal, az előzetes „rémhírekkel" ellentétben Cristiano Ronaldo is ott volt a pályán, holott sérüléssel bajlódik. Az viszont már némileg váratlan volt, hogy a Real Madrid kezdte agresszívebben a mérkőzést, az első tíz percben Sergio Ramos és Daniel Carvajal is kemény belépővel jelezte: ezen a téren is hajlandó felvenni a „versenyt" a Simeone-féle csapattal.

Fotó: Susana Vera / Reuters

Egyébként is jóval magabiztosabban kezdte a meccset a „királyi" együttes, az Atletico az első félidőben nem tudta a saját játékát játszani. A semleges szurkolók többsége előzetesen azt mondta: akkor lesz jó a meccs, ha a Real szerez vezetést, mert akkor a piros-fehérek kénytelenek lesznek futballozni. Nos, a 15. perctől kénytelen volt Atletico, mégsem ment neki...

 

Merthogy az első negyedóra végén megszerezte a vezetést a BEK/BL-történelem legsikeresebb csapata! Toni Kroos végzett el egy szabadrúgást 28 méterről, Gareth Bale belecsúsztatott a labdába, amely így az előrehúzódó Sergio Ramos elé került, aki Jan Oblak kapus alatt a kapuba kotorta közelről. Nehéz még a visszajátszás alapján is eldönteni, ám könnyen lehet, hogy a gól lesről született.

Fotó: Susana Vera / Reuters

A labdabirtoklási arány nagyjából hasonló volt, nem dominálta ezután sem a játékot Zinedine Zidane csapata, de az Atletico is nagyon ritkán tudott ellenfele kapuja elé kerülni. A 25. percben Juanfran, a 34. percben pedig Griezmann próbálkozott lövéssel, ám előbbi esetben csúnyán fölé szállt a labda a 20 méteres lövés után, utóbbinál pedig Navas védett magabiztosan. Az Atleticónak egyetlen ordító gólhelyzete sem akadt az első 45 percben, de a Real sem bűvölt el bennünket. Kevesen gondoltuk volna, hogy a meccs előtti showban a felejthető Alicia Keys után fellépő Andrea Bocelli utánozhatatlan előadása lesz az első félidő legélvezetesebb produkciója, pedig így történt.

Tömény izgalmakkal indult viszont a második játékrész! Máris az első percben Pepe a 16-oson belül belerúgott Fernando Torres sarkába, így az angol Mark Clattenburg játékvezető – akinek Kassai Viktor volt a tartalékja a meccsen – jogosan ítélt büntetőt az Atletico javára. Az egyenlítés azonban elmaradt, miután Griezmann lövése után a labda a lécet találta telibe.

Fotó: Susana Vera / Reuters

Ekkor már három csatárral játszott az Atletico, a szünetben Simeone ugyanis Torres és Griezmann mellé beküldte Carrascót is. Pár perc múlva a Real is cserélt, igaz, csak kényszerűségből, amikor a megsérülő Carvajal helyére Danilónak kellett beállnia.

A kihagyott tizenegyes sem törte meg az Atletico lendületét, egyértelműen átvette a kezdeményezést a Simeone-csapat. A Real Madrid próbálta volna feljebb tolni a védekezését, mégis nagyon magára vonta ellenfelét a fehér mezes együttes.

A 70. percben mégis eldönthette volna a meccset Karim Benzema révén a Real: a francia csatár ajtó-ablak helyzetben volt, de Oblakba vágta a labdát.

Cristiano Ronaldo nem sokat mutatott a mérkőzésen, igaz, sokszor segített be a védekezésbe is. A hajrában azonban nagy helyzetbe került, amit nem tudott értékesíteni, majd két perccel később a Realnak újabb veszélyes támadása volt, amely során a frissen beállt Lucas Vazquez és Bale is gólt szerezhetett volna, ám továbbra sem nőtt a különbség.

Fotó: Susana Vera / Reuters

Bő tíz perc volt hátra, Zidane mindhárom cserelehetőségét kihasználta már, emiatt pedig némi joggal vetődhetett fel a kérdés, mi lesz, ha esetleg hosszabbításra kerül a sor. És tessék: azonnal egyenlített az Atletico! A 79. percben történt, amikor is Juanfran jobbról tette be a labdát középre, a belga Carrasco pedig közelről a kapuba lőtt! Épp az a Lucas Vazquez maradt le róla, aki előtte nem sokkal kihagyta a helyzetét.

A kétszer 15 perces hosszabbítás ritkán hoz fergeteges játékot, így volt ez most is. A Real játékosai szemmel láthatóan borzasztóan fáradtak voltak: CR7 nem tűnt egészségesnek, a hosszabbításban pedig Bale-t, Modricot és Marcelót is kellett ápolgatni, nyújtani.

A döntés a tizenegyesekre maradt.

Fotó: OLIVER WEIKEN / MTI/EPA

A Real Madridból Lucas Vazquez, Marcelo, Bale és Ramos, míg az Atleticóból Griezmann, Gabi és Saúl nem hibázott, ám Juanfran igen, így Cristiano Ronaldo úgy futhatott neki az ötödik Real-rúgásnak, hogy ha belövi, nyer a csapata. Berúgta.

Fotó: Staff / Reuters

A Real Madrid 11. alkalommal nyerte meg a BEK-et vagy a BL-t, míg az Atletico harmadszor is veszített. Egyszer megismételt meccsen, egyszer hosszabbításban, most pedig tizenegyesekkel...

Labdarúgó Bajnokok Ligája-döntő

Milánó, Giuseppe Meazza Stadion, 71 500 néző.

Real Madrid–Atletico Madrid 1-1, tizenegyesekkel:

Real Madrid: Navas – Carvajal (Danilo, 52.), S. Ramos, Pepe, Marcelo – Modric, Casemiro, Kroos (Isco, 72.) – Bale, Benzema (Lucas Vazquez, 77.), C. Ronaldo.

Atletico Madrid: Oblak – Juanfran, Szavics, Godin, Felipe Luis (Lucas Hernández, 109.) – Saúl, Gabi, Fernandez (Carrasco, 46.), Koke (Partey, 116.) – F. Torres, Griezmann.

Gól: S. Ramos (15.), ill. Carrasco (79.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.