galéria megtekintése

BL: Bejutni Lehetetlen

5 komment


Bodnár Zalán

Talán nem nélkülözi a cinizmust sem, hogy az ­Európai Labdarúgó Szövetség Evolúció névre keresztelte legújabb reformcsomagját.

Miként arról a napokban beszámoltunk, ennek leghangsúlyosabb eleme, hogy 2018-tól a BL-ben a kontinens négy topligájának, az angol, a német, az olasz és a spanyol bajnokságnak az első négy helyezettje automatikus résztvevője lesz az elit sorozatnak, vagyis a negyedikeknek sem kell selejtezőt játszaniuk. Az olaszok kiváltképp örülhetnek, hiszen ők az utóbbi években már csak három csapatot delegálhattak – a bajnoki bronzérmesnek a selejtezőkben kellett szerepelnie –, s mivel az idén az AS Roma kiesett a Portóval szemben, csupán két itáliai csapat vehet részt a csoportküzdelmekben.

Az AS Roma idén elbukott a Portóval szemben, két év múlva már ilyen veszély nem fenyegeti az olasz csapatokat
Max Rossi / Reuters

De nem szomorkodhatnak a másik három liga elöljárói sem: a legnagyobb pénzösszegeket mozgató bajnokságok és klubok régóta keresik a lehetőségét annak, hogy az anyagi szempontból sem megvetendő sorozatban minél tartósabb jelenlétet teremtsenek maguknak, méghozzá lehetőleg a pályán elért eredményektől függetlenül.

 

Az európai futballélet többi szereplője korántsem fogadta kitörő lelkesedéssel a változást, amelynek egyik olvasata az, hogy még nincs is új elnöke az UEFA-nak, a szervezet máris látványosan szakít a korrupció miatt négy évre minden sporttevékenységtől eltiltott Michel Platini megértő reformjával, hogy a kis csapatok, illetve a futball szempontjából marginális országok képviselői is esélyt kapjanak, oda-odaférkőzhessenek legalább a húsosfazék körzetébe. Erre szolgált a bajnoki és nem bajnoki ág elkülönítése is, hiszen így a nagy bajnokságok nem kiemelt helyezettjei egymással találkoztak a harminckettes főtáblára kerülésért, míg a kicsik aranyérmesei egymás között döntötték el, melyikük jut a csoportkörbe.

Ezt használta ki a bevezetés évé­ben, 2009-ben a mindmáig utolsó – egyébként a FTC után második – magyar BL-szereplő, a Debrecen is, amely hét éve a bolgár Levszki Szófia kiejtésével került a Bajnokok Ligájába. Ott egyetlen pontot sem szerzett, ám azóta egyetlen magyar csapat sem járt még a BL előszobájában sem, és két év múlva még nehezebbé válik a helyzet, hiszen a mezőny fele, tizenhat csapat eleve körön belül lesz. A kiszámítható következmények: a gazdasági olló mind nagyobbra nyílik, az anyagi különbségek nemhogy állandósulnak, de emberi időmérték szerint behozhatatlanná válnak. (Illúziónk­ e tekintetben ma sem lehet.)

Ugyanakkor ne legyünk képmutatók: védhető az a nézet, hogy a BL a klubfutball csúcsa, a legjobb csapatok illenek oda, a nézők a sztárokra kíváncsiak, és a spanyol vagy olasz negyedik – de ez vélhetően a tizennyolcadikra is igaz – erősebb együttes, mint a zágrábi Dinamo vagy a varsói Legia, hogy az idei résztvevők közül említsünk egyet-kettőt. Amikor ezek a csapatok a csoportkörben összefutnak a Bayern­ Münchennel vagy a Barcelonával, csak az a kérdés, hogy négy, hat vagy nyolc gólt kapnak-e. Miközben az látható, hogy a kímélő ágon bejutók fejlődését semmiben sem szolgálta a BL-tapasztalat és az UEFA-tól kapott pénzdíj: a Debrecen, az APOEL Nicosia vagy a kolozsvári CFR ugyanott vagy még hátrább tart, mint a BL-szereplés előtt. A periférián lévő országokból érkező csapatok közül a keretében rendszeresen csapatnyi brazilt sorakoztató ukrán Sahtyor Donyecken kívül egyetlen más együttes sem tudta megvetni a lábát a BL-ben.

Akár tetszik, akár nem: a jövőben még kevesebb csapatnak lesz erre esélye.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.