galéria megtekintése

Big brand

1 komment


Őri B. Péter

Minden eddiginél nagyobb bevételre számíthat az Európai Labdarúgó Szövetség a jövő héten kezdődő, Franciaországban zajló kontinensviadalon. Fontos azonban azt is tudni: a rendező ország szinte sosem jön ki veszteség nélkül egy ilyen léptékű esemény megszervezéséből.

Pénz, pénz, pénz. Miközben a szurkolók alig várják, hogy június 10-én elkezdődjék az esztendő második legnagyobb sporteseménye, a labdarúgó-Európa-bajnokság, az utóbbi időben sok vihart megélt kontinentális szervezet, az UEFA rekordbevételre számíthat az egy hónapos rendezvényen.

– Bizonyos szempontból az UEFA könnyebb helyzetben van, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vagy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség

– mondja a Népszabadságnak Szabados Gábor sportközgazdász. – Mégpedig annak köszönhetően, hogy míg a NOB-nak csak az ötkarikás játékok, a FIFA-nak a futball-vb az igazán eladható terméke, addig az UEFA az Eb mellett a mind több pénzt termelő Bajnokok Ligájával is büszkélkedhet. Ha a két vb közötti négyéves ciklust tekintjük, akkor a világbajnokság termeli ki a FIFA bevételeinek kilencven százalékát. Az európai szövetség esetében egészen más a helyzet. A kontinenstorna az UEFA-nak a húsz százalékot jelenti, s egy-egy Eb szinte ugyanannyit hozott a konyhára, mint a BL-sorozat: a 2014–15-ös évadban másfél milliárd eurót.

 

Éppen ezért az európai szövetségnek sokkal kisebb veszteség lenne, ha például a terrorveszély miatt elmaradna a rendezvény. Erről persze szó sincs, de ha egy-egy meccset zárt kapuk mögött rendeznének vagy elhalasztanának, a pénzkiesés miatt akkor sem lennének idegesek a szervezet korifeusai. A NOB sokkal nagyobb bajba kerülne, ha valamely ok – Zika-vírus, feszült brazil belpolitikai helyzet, szennyezett vizek – miatt augusztusban nem lobbanna fel az olimpiai láng Rio de Janeiróban. Nem véletlen, hogy a szervezet vezetői minden egyes alkalommal azt szajkózzák: nem kell aggódni, az eredeti időpontban és az eredeti helyszínen tartják meg az ötkarikás játékokat.

Fotó: Jean-Paul Pelissier / Reuters

Az UEFA gazdasági szakemberei remekül használják ki az erős brand, az Európa-bajnokság adta lehetőségeket. A 2016-os sorozat selejtezőit is központosították: minden egyes meccset – legyen az akár a nem túl nagy érdeklődést kiváltó Gibraltár–Grúzia, akár a jegyüzérek figyelmét is felkeltő Olaszország–Horvátország találkozó – ugyanolyan díszletek, ugyanolyan forgatókönyv szerint rendezték és közvetítették csütörtöktől keddig, Magyarországon a Sport TV-ben. Tették ezt azért, hogy a televízió minél több meccset közvetítsen, s hogy a szponzorok ne csak az egy hónapig tartó rendezvényen, hanem a kvalifikáció két éve alatt jelen legyenek, így sokkal több pénzt lehet bevasalni. Az UEFA-nak az Eb-vel kapcsolatos költségei valamivel meghaladják a félmilliárd eurót; ennek legnagyobb része rendezvényszervezésre megy el, míg a játékvezetők és más tisztviselők díjazása csaknem 10 milliót tesz ki. Az UEFA a nyereségből valamennyi tagszövetségnek – tehát a selejtezőkben kiesetteknek is – juttat, évente összesen több mint 100 millió eurót.

A világversenyek előtt rendre téma: nyereséges lesz-e a rendezvény a vendéglátó ország számára?

– Tudni kell: pénzügyi szempontból sem az olimpia, sem a futball-világbajnokság, sem a labdarúgó-Eb nem lehet pluszszaldós a rendező város vagy ország számára

– válaszolja Szabados. – A jogtulajdonos pénztárcáját gazdagítja ugyanis a tévéjogdíj, a jegyeladás, a hivatalos termékekből származó valamennyi bevétel. A házigazda tehát szigorúan pénzügyi szempontból veszteséget könyvelhet el, de az esemény összességében évek múltán akár hasznot is hozhat. Persze euróban, dollárban szinte lehetetlen a pontos összeget megállapítani. Öt fő, nem közvetlen hasznot előidéző forrásra lehet számítani: a sportlétesítmények későbbi kihasználtsága, a kiegészítő infrastrukturális beruházások – úthálózat, tömegközlekedés fejlesztése –, a turizmus, munkahelyek létesítése, valamint a nem elhanyagolható PR-hatás.

8 millió euró

Az UEFA bőkezűen bánik a csapatokkal: az ­Európa-bajnokság mind a 24 résztvevőjének nyolcmillió eurót fizetett a bejutásért. Érdemes a csoportmérkőzéseken is győzni, hiszen ezért egymillió, a döntetlenért 500 ezer euró­ jár. A továbbjutást másfél millió euróval, a nyolc közé kerülést két és fél millióval honorálják. A négy elődöntős csapat egyenként négy-négymillióval gazdagodik, a döntő vesztesének újabb ötmillió áll a házhoz, míg az Eb győztese nyolcmilliót kap. A győztes válogatott optimális esetben összesen 27 millió euróval növeli hazája futballszövetségének a bankszámláját. Négy esztendeje ez az összeg 23,5 millió euró volt.

A létesítmények tekintetében Franciaország sokkal könnyebb helyzetben volt, mint az előző Európa-bajnokság két rendezője, Lengyelország és Ukrajna. A „keleti blokkban” többségükben új stadionokat kellett építeni, míg a franciák tíz helyszín közül Bordeaux-ban, Lille-ben, Lyonban és Nizzában húztak fel új arénát azóta, hogy megkapták a rendezés jogát. Öt stadiont – Lens, Marseille, St-Etienne, Toulouse, Párizsban a Parc de Princes – felújítottak, míg az 1998-as világbajnokságra átadott párizsi Stade de France-hoz hozzá sem kellett nyúlni. Az sem mindegy, hol rendezik a meccseket. Legutóbb a brazíliai vb-n másod- és harmadosztályú klubok stadionjaiban is játszottak meccseket, amelyekben azóta csak lézengenek a nézők, a beruházás teljes csődöt hozott. A franciáknál a rendező városok közül csak Lensnek nincs első ligás csapata, ám a stadionban többen férnek el, mint amennyien a településen laknak – Magyarországon is hallottunk már valami hasonlót –, de mivel regionális központ, jó a kihasználtsága.

– A stadionberuházás költsége 1641 millió euró volt, amelynek hatvan százalékát PPP-konstrukcióban (a közszféra és a magántőke együttműködésében – a szerk.) finanszírozták, huszonkilenc százalékát magántőkéből és csak tizenegy százalékát tisztán közpénzből – mondja sportközgazdász. – A finanszírozásba tehát az UEFA nem szállt be, s mint köztudott, a jegyeket is központilag értékesítette, tehát a rendezők e bevétellel sem kalkulálhatnak.

Az Eb kapcsán remélhetőleg a gólokról, a védésekről, a cselekről több szó esik majd, mint a terrorfenyegetettségről, de az bizonyos:

minden idők legellenőrzöttebb sporteseménye kezdődik június 10-én Franciaországban.

A hihetetlen biztonság árát a kilenc rendező város, a kormányzat és az európai szövetség közösen állja. A hírek szerint a költségek 30-35 millió euróra rúgnak majd, az UEFA hárommillióval akart hozzájárulni a kiadásokhoz, ám a novemberi véres párizsi merénylet után ezt az összeget megnövelte.

Mai világunkban minden a pénzről szól, a labdarúgás is óriási üzlet, ám a helyszínen és a képernyők előtt jó lenne azt látni, hogy nem a terrorveszélytől rettegő „bankautomaták" futballoznak majd.

Nem nyolc

Az MLSZ a bekerülésért eddig nyolcmillió eurót kasszírozott, s ki tudja, a magyar futballisták kedveskednek-e még főnökeiknek újabb eurókötegekkel. A csaknem 2,5 milliárd forint eddig sem rossz üzlet, s a vezetők arra törekednek, hogy az Európa-bajnokság végéig ebből minél több maradjon meg.

Tudni kell: az MLSZ-nek – akárcsak a többi szövetségnek – az UEFA-pénzből kell fedeznie az utazás, a szállás, az étkezés költségét, premizálni a játékosokat, a stábtagokat, és saját sajtóközpontot kell működtetnie. Lapunk információi szerint több millió forintra rúg csak az, hogy az újságírók a tájékoztatókon internetet használhassanak. Az UEFA adja a mérkőzésekre a labdákat, gondoskodik arról, hogy az öltözőben legyen ásványvíz. Az európai szövetség előírja a csapatoknak, hogy a torna kezdete előtt öt nappal meg kell érkezniük a helyszínre, s a meccsek előtt 24 órával az adott városban kell lenniük. Pontos számok még nem ismeretesek, egyelőre arról sem tudni, mennyi lesz a magyarok prémiuma. Értesülésünk szerint a nyolcmillió euró több mint negyven százaléka megy majd el utazásra, szállásra, étkeztetésre, s körülbelül ugyanannyi a játékosok jutalmazására, a stábtagok fizetésére. A megmaradó összegből az MLSZ a saját programjait tudja finanszírozni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.