galéria megtekintése

Beugróiskola

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 14. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Az utóbbi hónapokban divat lett Magyarországon olyan külföldi állampolgárságú vagy huzamosabb ideje idegenben élő honfitársunkat szövetségi kapitányként alkalmazni, aki főállásban klubcsapathoz tartozik.

Mint köztudomású: Dárdai Pál előbb a Hertha U15-ös fiataljait gardírozta, miközben leült a magyar labdarúgó-válogatott kispadjára, majd a múlt héten, ha egyelőre csak ideiglenesen is, kinevezték a berlini felnőttcsapat szakvezetőjének. Talant Dujshebaev, a korábbi kiváló kirgiz-spanyol kézilabdázó az ősztől a magyar férfiválogatott szakvezetője lett, miközben a Bajnokok Ligája-csoportban a Szeged előtt az első helyen álló lengyel Kielce csapatát edzi.

A kosárlabda-szövetség néhány napja állapodott meg a szlovák Stefan Svitekkel, aki jelenleg a krakkói női csapat trénere. Pikáns helyzet az övé: annak a Farkas Sándornak a helyére hozták, aki megbízatása alatt egyetlen tétmeccsen sem ült a kispadon. Svitek 2012-ben már volt nálunk a nők szövetségi kapitánya, de társulatát nem tudta kijuttatni az Eb-re. S ha már kosárlabda: Sztojan Ivkovics, a férfi válogatott szerb mestere évtizedek óta Magyarországon él, jelenleg a Kecskemét férficsapatának a szakmai igazgatója.

 

A mondás szerint egy fenékkel két lovat nem lehet megülni, ám más országokban is találni hasonló példákat. Igaz, a futballban párját ritkítja a magyar módi: jelentős és kevésbé jelentős válogatottat senki sem dirigál mellékállásban. Kézilabdában viszont nem egyedi eset Dujshebaevé: Manolo Cadenas, a spanyol férfiak trénere a szintén BL-résztvevő Wisla Plock együttesének az edzője. Az izlandi Dagur Sigurdsson, a német férfiválogatottat vezényli, miközben a Füchse Berlin férfi csapatának a kispadján is ül.

Kim Rasmussen, a lengyel női válogatott irányítója a Vardar Szkopje női alakulatát is edzette két teljes hétig; azért csak ilyen rövid ideig, mert a macedón együttes a BL-középdöntőben kikapott a Lipcsétől, a dán szakve zetőt pedig kirúgták. Kosárlabdában Lucas Mondelo,az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes spanyolok szakveze tője a Shanxi Xing Rui Flame trénereként is dolgozott a most véget ért kínai bajnokságban, míg az Eb-második franciák kapitánya, Valerie Garnier a Bourges edzője is. Több sportágban nyilván anyagi megfontolás alapján (magyarul: spórolásból) nem alkalmaznak főállású kapitányt. A kérdés: valóban ez a jó megoldás?

– Az álláshalmozás mindig az első számú munkahely szempontjából aggályos – mondja Kemény Dénes, aki igazán autentikus szövetségi kapitányi kérdésekben: háromszor segítette olimpiai bajnoki címhez a vízilabda-válogatottat, egy ideje pedig a hazai szövetség elnöke.

Szabadon választott. Dujshebaev kézilabdával dekázik
Szabadon választott. Dujshebaev kézilabdával dekázik
Korponai Tamás / Népszabadság

– Ha klubvezető lennék, nem örülnék, ha az edzőm nem koncentrálna teljes intenzitással a feladatára. Szerintem mindkét beosztás teljes embert kíván, és valószínűsít hető: előbb-utóbb valahol feszültség keletkezik.Megoszlik a figyelem, és ez semmiképp sem jó. Az érintett szövetségi vezetőknek biztosan megvolt az okuk arra, miért választottak mellékállású kapitányt. Nem ismerem valamennyi eset hátterét, de el tudom képzelni: az összes megoldás közül ez volt a legjobb. Sportemberként természetesen szurkolok nekik, hogy sikeresek legyenek, de az biztos: amíg én vagyok a pólóelnök, addig kapitány nálunk kizárólag főállásban dolgozhat. Új divatfogalom is született: a Skype-kapitány. Ahhoz ugyanis, hogy egy külföldi vagy külföldön élő tréner tisztában legyen az itthoni történésekkel, nem kell feltétlenül idehaza tartózkodnia. A mai világban az interneten mindennek utána lehet nézni. Ám Keménynek erről is más a véleménye.

– A net valóban remek segítség. Csakhogy néha meg kell inni egy kapucsínót, egy pohár sört a kollégákkal, muszáj személyesen beszélni a játékosokkal, fontos minden arcrezdülés, félmondat. Az efféle kapcsolattartás a távolból nem működhet. Sokan azzal érvelnek: olyan sűrű a versenynaptár, hogy nincs idő hosszabb összetartásokra, nem kellenek tehát főállású kapitányok. A valaha volt legsikeresebb hazai tréner ezzel sem ért egyet.

– A szakmai irányítónak nemcsak az edzések megtartása a feladata. Benedek Tiborral hetente kétszer-háromszor is beszélünk, mert mindig van miről tárgyalni. De ha a válogatott szakvezetője, mondjuk, az Eger edzője lenne, klubfőnökként biztosan nem örülnék annak, ha a beosztottam a munkaidejében a szövetség elnökével diskurálna...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.