galéria megtekintése

Berki Krisztián nem védheti meg olimpiai bajnoki címét Rióban

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 27. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Erre kevesen számítottak: Berki Krisztián, a lólengés olimpiai és háromszoros világbajnoka, hatszoros Eb-aranyérmese nem jutott a nyolcas döntőbe a glasgow-i kvalifikációs tornász-vb-n, így száz százalék, hogy nem védheti meg címét a riói játékokon.

Mint köztudomású, Berki Krisztiánnak az év elején megoperálták a vállát, emiatt a lólengés olimpiai aranyérmese hónapokig pihenőre kényszerült, majd amikor a gyógytornaidőszak után elkezdhetett edzeni, szintén a vállában becsípődött egy ideg, ezért nem szerepelhetett az országos bajnokságon.

A skóciai utazás előtti nyilvános tréningen rendkívül jó hangulatban volt a klasszis lovas; úgy tetszett, minden rendben van. Berki akkor elmondta: fizikailag kell még erősödnie, de már alig érez fájdalmat. A szakemberek is bizakodtak, Kovács István szövetségi kapitány például arról beszélt: mivel Krisztián a riválisai után, azok eredményeinek ismeretében, a selejtező második napján tornázik Glasgow-ban, a helyszínen döntik el, az alacsonyabb vagy a magasabb induló pontszámú gyakorlatát mutatja-e be az ötkarikás bajnok. (Tudni kell: a riói részvétel jogát érmes helyezéssel lehetett volna megszerezni.)

Lóesés
Lóesés
Matthias Schrader / Reuters

 

A brit Louis Smith, aki 2012-ben, a londoni játékokon második lett Berki mögött, nem remekelt vasárnap, csupán 15,533 pontot kapott, ezért Krisztián és edzője hétfőn úgy határozott: a versenyző az alacsonyabb értékű (6,7-es) produkciójával száll versenybe. Berkinek az elején többször kellett korrigálnia, emiatt a végére nem maradt ereje, és elrontotta a leugrást. Gyakorlatát csak 6,3 kiinduló pontszámúnak fogadta el a zsűri, összpontszáma pedig 14,966 lett, amellyel lapzártakor a tizenegyedik helyen állt. Vagyis már bizonyos: nem jutott be a szer szombati döntőjébe, azaz a lólengés királya saját jogon nem tudta kivívni az olimpiai szereplés jogát.

„Nagyon sajnálom, egyelőre még fel sem fogtam az egészet. Sajnos a sérülésem miatt jóval kevesebbet tudtam edzeni, de bíztam magamban, hiszen volt, hogy a tréningen 7,0 kiinduló pontszámú gyakorlatot is meg tudtam csinálni. Egyszeres olimpiai bajnok vagyok, nem leszek kétszeres. Bánt a dolog, de nem tudok vele mit kezdeni” – olvasható Berki nyilatkozata a szövetség hírlevelében. Ugyanebben Magyar Zoltán, a lólengés korábbi olimpiai bajnoka, a szövetség elnöke megjegyezte: „Két dolgot szeretnék kiemelni. Az egyik, hogy nagyon rossz a kvalifikációs rendszer; a másik, hogy Berki Krisztián csodálatos sportember, továbbra is minden kétséget kizáróan a világ legjobb tornászainak egyike.”

Ebben a sportágban valóban bonyolult a kvótaszámítás. Berki helyzetét rontja, hogy a magyar csapat nem szerepelhet a jövő évi tesztversenyen, valamint az is, hogy ő nem összetett versenyző, hanem szerspecialista. Altorjai Sándor, a magyar szövetség főtitkára lapunk érdeklődésére elmondta: biztosra veszi, hogy honfitársaink közül egy-egy férfi és női tornász ott lehet a játékokon, ám a kvóta névre szóló, így ez sem segít Berkin. A nemzetközi szövetség kioszt egy szabad kártyát, de azt a coubertini szellemben teszi, az efféle kategóriához a magyar tornász túl jó...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.