galéria megtekintése

Benéz a szomszéd

2 komment


Hegyi Iván

Egyelőre csak ízlelgeti az ember: két Eb-résztvevő együttes találkozik ma este hattól az Üllői úton. Hogy a horvát csapat szerepel a kontinenstornán, az nem meglepetés. Az unikum az, hogy a magyar válogatott is ott lesz a labdarúgó Európa-bajnokságon.

Legutóbb negyvennégy éve játszott Eb-előkészületi mérkőzést a magyar labdarúgó-válogatott, úgyhogy különleges nap lesz a mai. Az előző, az 1972-es részvétel előtt persze csak hazai kis csapatokkal gyakorolgatott az együttes, olyan sűrű volt a programja a négyes döntőig. (Majd az azt követő olimpiai döntőig.) Tekintettel arra, hogy az idén húsz együttessel terebélyesebb lesz az Európa-bajnokság mezőnye a hajdaninál, a két fellépés értékét nem érdemes összevetni, még akkor sem, ha vannak, akik – nem kis részben politikai megfontolásból – összefüggést látnak a futballba ömlő forintmilliárdok és a franciaországi jelenés között. Pedig az mindenekelőtt a létszámemelésnek köszönhető, s ennek hangsúlyozása nem a mostani garnitúra kritikája, csupán az előző korosztályok iránti belátás akar lenni. Mert ha az a több mint négy évtized a jelenlegi körülmények között telik el, akkor bizonyosan nincs ilyen hosszú távollét a kontinenstornáról, sőt a tíz elszalasztott alkalomból akár ötször is kivívja a szereplés jogát a régebben a mostaninál nagyobb formátumú játékosokat felvonultató nemzeti együttes.

Csendélet Telkiben. Az Üllői út hangosabb lesz
Csendélet Telkiben. Az Üllői út hangosabb lesz
Hegedüs Gábor / MTI

Noha ötvencentis jég helyett, mondjuk, tízcentiset kellett törni, a monolit takarót darabokra zúzók előtt ma valószínűleg telt ház tiszteleg az Üllői úton. Ez részint azt tükrözi, hogy Király és udvartartása megnyerte a szurkolókat, akiket – érthetően – nem az újfajta szabály, hanem maga az Eb-részvétel érdekel; másrészt a zsúfolt lelátók újabb kérdéseket vetnek fel. Az NB I legutóbbi fordulójának hat mérkőzését ugyanis valamivel több, mint 12 ezer néző látta, ami arra utal – már csak azért is, mert minden egyes első osztályú rundóra az efféle „családi kör" a jellemző –, hogy a „zembereket" egyáltalán nem érdekli a magyar bajnokság. A válogatottra viszont kíváncsiak, mert abban több fantáziát látnak, jóllehet a selejtezők hagyományos szakaszában csak Feröer és Finnország legjobbjait győzte le az együttes. A nézőszámon egyébként a norvégok elleni pótselejtező sem „dobott", hiszen ugyanannyian voltak a feröeriekkel vívott találkozón, mint az Euro 2016-os ottlétről határozó mérkőzésen.

 

Ráadásul ezúttal az ellenfél is vonzó, elvégre a horvátok jó néhány nemzetközi hírű futballistával érkeztek Magyarországra. Noha Rakitic és Kalinic bizonyosan, míg ­Srna feltehetően nem játszik a magyarok ellen, még mindig ott van Modric, Kovacic, Mandzukic...

Ám a szurkolók most nem elsősorban miattuk mennek ki, hanem azért, hogy üdvözölhessék a hosszú ideje első magyar Eb-résztvevőket, akik a múlt évben egészen jó mérleget mutattak fel: öt győzelem, három döntetlen, egy vereség. A horvátokkal szemben a számok tekintetében hasonló, mégsem ilyen kedvező a statisztika: egy győzelem, öt döntetlen, három vereség. Az egyetlen sikert még 1940-ben érték el honfitársaink (jó jel, hogy a ferencvárosi pályán): a Hungária körúti Dudás Jánosnak a nyolcvanhatodik percben szerzett góljával 1-0-ra nyert a magyar csapat.

MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG

Barátságos mérkőzés, Üllői út, 18 (tv: M4 Sport). Jv.: Prihoda (cseh). Magyarország: Király (101-szeres válogatott) – Fiola (12), Guzmics (12), Juhász (90) vagy Lang (8), Korhut (3) – Kleinheisler (2), Nagy (5), Gera (86), Elek (37), Dzsudzsák (75) – Priskin (54). Horvátország: Subasic (19) – Vida (35), Corluka (86), Lovren (31), Vrsaljko (16) – Halilovic (8), Modric (88), Brozovic (15), Kovacic (25), Perisic (44) – Mandzukic (64).

Ezt az eredményt nyilvánvalóan elfogadnánk most is; pláne, hogy a horvát együttes az előző két évben – tizenhárom győzelem és négy döntetlen mellett – csak négyszer kapott ki. Tudják, melyik válogatottal szemben maradt alul legutóbb? A norvéggel. Ám a kockások hívei már feledték azt a 2-0-ás meccset (mi annál szívesebben idézzük az oslói 1-0-t meg a visszavágó 2-1-ét), és merész következtetéseket vonnak le abból, hogy U21-es csapatuk e héten 3-0-ra legyőzte a vendéglátó spanyol együttest. A felnőtt Eb-n ugyanis szintén csoporttárs lesz a horvát és a spanyol válogatott...

A magyarok azonban nem Ibériá­ra figyelnek.

Most erre a szomszédra, aztán júniusban a másikra.

Európa, Dél-Amerika

A 2018-as világbajnokság dél-amerikai selejtezőin:

Chile–Argentína 1-2 (gól: Gutierrez, illetve Di Maria, Mercado),

Peru–Venezuela 2-2 (Guerrero, Ruidiaz, illetve Otero, Villanueva),

Bolívia–Kolumbia 2-3 (Arce, Chumacero, illetve James Rodriguez, Bacca, Cardona),

Ecuador–Paraguay 2-2 (Erwin Valencia, Mena, illetve Lezcano 2).

A Brazília–Uruguay mérkőzést – magyar idő szerint – mára virradóra rendezték.

Az állás:

1. Ecuador 13 pont,

2. Uruguay 9,

3. Paraguay 8,

4. Argentína 8,

5. Brazília 7,

6. Chile 7,

7. Kolumbia 7,

8. Peru 4,

9. Bolívia 3,

10. Venezuela 1.

Barátságos találkozókon:

Olaszország–Spanyolország 1-1 (Insigne, illetve Aduriz),

Csehország–Skócia 0-1 (Anya),

Wales–Észak-Írország 1-1 (Church, illetve Cathcart).

További barátságos mérkőzések Európában.

Ma:

Ausztria–Albánia (tv: Digisport2, 17.30),

Németország–Anglia (Sport1, 20.45),

Oroszország–Litvánia,

Lengyelország–Finnország,

Azerbajdzsán–Kazah­sztán.

Holnap:

Románia–Spanyolország. A spanyol válogatott hiába szeretett volna nyilvános edzést tartani ma este Kolozsváron, a román hatóságok – terrorveszélyre hivatkozva – megtiltották, hogy nézők is jelen lehessenek az Európa-bajnoki címvédő együttes tréningjén.

Hétfőn:

Ukrajna–Wales,

Észak-Írország–Szlovénia.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.