galéria megtekintése

BBC vagy Hollywood

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 23. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Folytatódik a madridi őrület: ma este a királyi gárda és a Bayern München randevúzik a spanyol fővárosban a BL második elődöntőjében.

„Még egyszer sem léptem be úgy a Bernabeu stadionba, hogy az én csapatom lett volna a favorit” – mondta udvariasan Pep Guardiola, a Bayern München jelenlegi és a Barcelona korábbi edzője a labdarúgó BL-elődöntő második felvonása előtt. (A második felvonás a ma este pályára lépők számára az első a legjobb négy között, de Madridban az Atletico–Chelsea után folytatódik az e heti „őrület”.)

„Nem vagyok boldog, hogy a Bayernnel kell játszanunk” – említette Carlo Ancelotti, a „királyi gárda” itáliai mestere, azaz nyilvánvaló, hogy szíve szerint a szakvezetők egyike sem hozta volna előre a döntőt.

Mert szinte mindenütt annak tartják a spanyol–német párharcot, melyen sokat veszthet a Real Madrid és még többet a Bayern München.

 
Legutoljára 2012-ben találkoztak a BL elődöntőjében, akkor a bajorok nyertek (felső panorámaképünkön Münchenben várják haza a győztes csapatot)
Legutoljára 2012-ben találkoztak a BL elődöntőjében, akkor a bajorok nyertek (felső panorámaképünkön Münchenben várják haza a győztes csapatot)
Susana Vera / Reuters

A házigazda fehérek tizenkét hosszú esztendeje várják, hogy újra finalisták legyenek az első számú európai klubtornán, s bár volt idejük hozzászokni a szakadatlan távol kerüléshez – már, ami a hajdanán az emblémájukká váló, kilencszer elhódított trófeát illeti –, minden újabb évadnak úgy vágnak neki, hogy talán majd most... (A most vagy sohát már kabalából elfelejtették.)

A Bayern pedig a címvédő csapat, s Guardiola a legkevésbé sem akar lemondani arról, amit elődje, Jupp Heynckes megszerzett...

A feladatot azonban hatalmasnak látja. „A madridiak közül nem lehet szabadon hagyni Xabi Alonsót. Cristiano Ronaldót sem. Senkit sem” – szögezte le tagoltan, és szavai alapján az sem keltett volna meglepetést, ha Diego Lopez kapushoz is bodyguardot vezényel képletesen.

A Madrid reméli, Ronaldo és Bale is játszhat
A Madrid reméli, Ronaldo és Bale is játszhat
Andrea Comas / Reuters

A spanyol fővárosban viszont úgy vélik: bármilyen erős is a Bayern, a müncheni „FC Hollywood” első számú sztárja maga Guardiola. S amennyire tisztelik a szakvezetőt a spanyol fővárosban, annyira fontosnak tartják a ma esti meccset.

Mégpedig azért, mert a Real Madrid németországi mérlege – a Schalke legutóbbi, 6-1-es gelsenkircheni „megsemmisítése” ellenére is – keserves: huszonhat meccsből tizennyolcat nyert meg a német résztvevő és csak kettőt a „királyi gárda”. Ebből kitetszik: döntetlen is csak hat akadt...

Szóval Madridban – ahol a bajnokság legutóbbi mérkőzése alól felmentést kértek és kaptak az európai elődöntő miatt – legalább minimális előnyre várnak, egyúttal aggódnak, hogy a visszatérő Cristiano Ronaldo mellett játszhat-e az immár „Wales hercegeként” emlegetett, napok óta influenzás Gareth Bale.

A választ a kívülről belekotyogó Guardiola már megadta: ő a BBC-hármas, a Bale, Benzema, Cristiano trió ellen (is) készül. Igaz, a katalán szakvezető talán még a madridi masszőrök mellé is kíséretet állítana, pedig – megkérdőjelezhetetlen szerepük ellenére – nem az izmok ápolóinak kezében van a meccs.

De gyúrni kell, az biztos.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.