galéria megtekintése

Bánatában világhíres

1 komment

Árvay Sándor

Ki gondolta volna, hogy Hódmezővásárhely összekapcsolható Párizzsal, Wimbledonnal, New Yorkkal, Melbourne-nel? Talán Novak Djokovics sem.

Akárcsak a múlt héten, tizenkét esztendővel ezelőtt is a Roland Garros-viadal idején rendeztek nemzetközi tenisztornát Hódmezővásárhelyen. Nem sok figyelmet keltett 2004-ben egy első fordulós meccs, melyen Melle van Gemerden 2:6, 6:4, 6:3-ra legyőzte nyurga belgrádi ellenfelét. Miközben a hollandus a döntőig jutott – az első helyért vívott mérkőzésen Bardóczky Kornéltól kapott ki –, az akkor tizenhét esztendős szerb bánatában meg sem állt a világhírnévig.

Nem minden szökőkútban történik ilyesmi
Gonzalo Fuentes / Reuters

Aktuális párizsi sikerével immár teljessé vált Novak Djokovics trófea­gyűjteménye; a jelenleg aktív játékosok közül csak Roger Federer és Rafael Nadal tudott mind a négy nagy tornán nyerni, s a régi klasszisok közül is sokan hiába álmodoztak erről. John Newcombe, Jimmy Connors, Boris Becker, Stefan Edberg és Pete Sampras mindig elbukta a salakos Roland Garrost, míg Ken Rosewall, Ivan Lendl vagy Mats Wilander soha nem tudott győzni a füves Wimbledonban.

 

Tizenkét Grand Slam-trófeájával „Djoko” kilépett a Rod Laverrel és Björn Borggal közös, 11-es számú „albérletből”, felzárkózott Roy Emerson mellé, s csupán Sampras, Nadal (egyaránt 14), valamint Federer (17) áll előtte.

Ha ilyen ütemben halad, nem sokáig marad a vetélytársak mögött. A legutóbbi nyolc GS-viadalból hatot megnyert, csak a 2014-es US Open-bajnok horvát Marin Cilic és a tavalyi Roland Garros-nyertes svájci Stan Wawrinka szakította meg különleges menetelését, melynek során most elért a karrier-Slamhez.

Vasárnap óta azon tűnődik a világ, vajon hova helyezhető ez a teljesítmény a sport értékrendjében. Mihez hasonlítható e produkció (már ha összevethető bármivel)? Az úszó Mark Spitznek a müncheni olim­pián elért hét aranyérméhez? Kárpáti Rudolf és Gerevich Aladár kardvívó dominanciájához? A zsinórban három olimpián legyőzhetetlen ökölvívó-fenomén Papp László nagy sorozatához? A labdarúgó-világbajnoknak járó Jules Rimet Kupát harmadik tornagyőzelmével 1970-ben végleg elhódító brazil válogatottéhoz?

Ami biztos: a szerb Dzsóker fel­ért a Parnasszusra. Nem feltétlenül a mostani döntőben látott produkciójával, hanem a legutóbbi évtizede alapján. Vasárnap a rangsormásodik Murray nem tudta tesztelni Djokovics uralkodói alkalmasságát, ám az ezúttal is kitetszett: vitathatatlan technikai tudásán és erőnlétén kívül az összpontosítás, a mentális erő az, ami a többi sztár fölé emeli. Most is ezzel tette túl magát az első játszma hullámvölgyén, hogy a folytatásban lemossa a pályáról a skótot. Úgy, ahogyan az a sportág korszakos klasszisától elvárható...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.