galéria megtekintése

Bal oldali fordulat

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 31. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Berki Krisztiánnak, London olimpiai bajnok tornászának a bal vállát ízületi kopás miatt meg kellett műteni. A lólengéskirály operációja jól sikerült, a múlt hét végi szerbajnokságon már ott volt a Tornacsarnokban sportfelszerelésben, de gyakorlatot természetesen még nem mutatott be.

– Beszélgetésünk előtt a gyógytornász vette kezelésbe, most majd egy ideig ő irányítja az edzéseit. Mosolyogva jött ki a szobából, pedig sokak szerint nem túl kellemes a terápia…

Ló és lovasa
Ló és lovasa
Mirkó István / Népszabadság

– Örülök, hogy túl vagyok az operáción. A tavalyi világbajnokság után kezdett el fájni a bal vállam. Tudni kell, hogy ezt éri a nagyobb terhelés, az indítómozdulat mindig bal oldali. Az orvosok alternatív gyógymódokkal próbálkoztak, hogy ne kelljen műteni, de azok nem segítettek. Azt terveztük, az őszi vb-t követően fekszem be a kórházba, azonban mind jobban szenvedtem, ezért úgy döntöttünk, hogy márciusban legyen a beavatkozás. Ami pedig a gyógytornát illeti: annyira nem fájdalmas, bár a vállam még merev és húzódik.

 

– Így viszont ki kell hagynia az Európa-bajnokságot áprilisban Montpellier-ben, nem szerezheti meg hetedik Eb-aranyát. Gondolom, nem sajnálja, ha ez volt az ára annak, hogy az október végi, november eleji glasgow-i vb-n negyedszer is a dobogó tetejére állhasson.

– Az utóbbi természetesen sokkal fontosabb verseny, kvalifikál a riói olimpiára. Edzőmmel, Kovács Istvánnal mindent megterveztünk. A héten már erősíthetem a hasizmomat, majd szép fokozatosan térhet vissza minden a régi kerékvágásba, és ha jól alakul, májusban már tornászlóra is pattanhatok.

– Néhány napja a holland Infostrada Sports ügynökség jósolt a jövő évi nyári játékokra. Szakértői a korábbi eredmények alapján tippeltek, szerintük Magyarország tíz aranyérmet nyer majd, az olimpiai bajnokok egyike Berki Krisztián lesz. Teher ez az előrejelzés?

– Egyáltalán nem, sőt... Címvédőként mi más lehetne a célom, mint az, hogy Rióban újra a dobogó felső fokára álljak. Az újabb nagy sikerhez rengeteg edzésre van szükség, májusban már tréningeznem kell.

– Március 18-án ünnepelte harmincadik születésnapját. Volt egyáltalán buli?

– Nem, kis családi összejövetelt tartottunk csak, aztán a feleségem szervezett egy meglepetéspartit.

– Ha már szóba került a család, e „ló” nélküli időszak arra jó, hogy többet lehet a famíliával...

– Ennek szívből örülök. A kislányom tizennégy hónapos, nagyon aranyos, ügyel arra, hogy a szülei végig tudják aludni az éjszakát, de ha jön a foga, akkor előbb van ébresztőnk.

– Nemrégiben jelent meg egy cikk a Népszabadságban arról, hogy az iskolai testnevelés túlzottan tornacentrikus, és több élsportoló diáknak csak e tárgyból van négyese, mert nem tud mit kezdeni, mondjuk, a saslengéssel. Mint a legjobb magyar tornász, változtatna-e a tanterven, eltörölné az osztályzást?

Magyar és Berki. Igyekszik
Mirkó István / Népszabadság

– Mi nem nagyon profitálunk a tornaórákból, hiszen nálunk a gyerekek egészen fiatalon kezdenek el sportolni, én például négy és fél éves koromtól tornázom. Az osztályzást megtartanám, szerintem ugyanis – akárcsak a versenyeken – kell a pontozás.

– Harminc év múlva már több mint hatvanesztendős lesz, a mostani szabályok alapján esélyes lehet A nemzet sportolója címre. E téren is utánozza majd Magyar Zoltánt, aki nemrégiben lett tagja a jeles társaságnak?

– A szövetség elnöke szintén lólengésben kétszeres olimpiai bajnok, mindenesetre igyekszem...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.