galéria megtekintése

Bajnokság albérletben

0 komment


Őri B. Péter

A franciaországi jó Eb-szereplés csak akkor ér valamit, ha a ma kezdődő  idényben a kluboknál a vezetők, az edzők és a játékosok valóban változtatni akarnak.

A magyar futball híveit a kupacsapatok szereplése hamar kijózanította az Eb-kábulatból. Az FTC a döntetlen ellenére gyatrán szerepelt, a Debrecen otthon vezetésről kapott ki, az MTK-nak volt a legerősebb ellenfele, várható volt a zakó, a Videoton ugyan nyert, de az első selejtezőkörben kikapott egy nem túl acélos moldovai klubtól.

A Lengyelországból hazatérő Lovrencsics Gergő üde színfolt lehet
A Lengyelországból hazatérő Lovrencsics Gergő üde színfolt lehet
Armando Babani / MTI/EPA

S miközben a topbajnokságok labdarúgói süttetik a hasukat, élvezik a nyarat, hazai kollégáik ma már az NB I első fordulójában lépnek pályára. A lebonyolítás hasonló az előző évihez, azaz a 12 csapat mindegyike háromszor játszik egymással, s 33 forduló után avatnak győztest. Legutóbb az FTC 21 pontos fölénnyel szerezte meg az aranyérmet, s most is a budapesti zöld-fehérek az esélyesek, annak ellenére is, hogy egyik legjobbjuk, Nagy Ádám a Bologna csapatához igazolt. Poznanból az Üllői útra tette át viszont a székhelyét az Eb-n jól játszó Lovrencsics Gergő. A Videoton, az előző idény második helyezett együttese új edzővel, a norvég Henning Berggel vág neki a sorozatnak, s a fehérvári csapathoz szerződött Debrecenből Bódi Ádám, akiért a fehérváriak hazai viszonylatban nagyon sok, 172 millió forintot fizettek. Idehaza nem szokás közölni a vételárat. A hajdúságiak azonban – nagyon helyesen – kivételt tettek.

 

A Nagyerdei stadionban és az ­5-0-ás győzelem hatására 12 ezren voltak kíváncsiak az EL-selejtező első fordulójának visszavágójára a San Marinó-i la Fiorota ellen, e hét csütörtökén viszont már csak hatezren látták a fehéroroszok elleni szenvedést és blamát. Abban azért bíznak a helyi vezetők, hogy a nézőszám nem feleződik mérkőzésről mérkőzésre, mert akkor a debreceni csapat üres lelátók ellen fogadja majd a Paksot.

Apropó, stadionok: az új idényt akár az albérletek bajnokságának is nevezhetnénk, hiszen a mezőny egyharmada az új aréna építése miatt nem saját pályáján játszik: az MTK Dunaújvárosban, a Szombathely Sopronban, az Újpest a Fáy utcában – a lila-fehérek dolgát nemcsak a költözés nehezíti, hanem az is, hogy a ­FIFA egy 2014-es szerződtetés miatt két évre kizárta a klubot az átigazolásból –, a Videoton Felcsúton fogadja aktuális ellenfelét, a tavasszal pedig a Vasas költözik majd be ideiglenesen az MTK addig remélhetőleg felépülő új stadionjába. Ez bizonyosan nem növeli az első osztály amúgy sem magas átlagnézőszámát (az előző sorozatban ez 2669 volt). Valószínűleg a két újonc sem, hiszen Gyirmótón és Mezőkövesden sem várható, hogy nézők ezrei rohanják meg a pénztárakat.

Nyitóprogram

Ma. 18: Mezőkövesd–Gyirmót (tv: M4 Sport), Újpest–Honvéd (Illovszky Stadion, stream: M4). 20.30: FTC–Szombathely (M4). Holnap. 18: MTK–Vasas (Dunaújváros), Videoton–Diósgyőri (Felcsút, M4 ), Debrecen–Paks.

Az MLSZ most is feltételekhez köti a csapatok premizálását: az együtteseknek két fiatal (1996-ban vagy később született) hazai játékost kell szerepeltetniük, s akkor járnak jól anyagilag, ha meccsenként csak három külföldit küldenek a pályára. A kuparésztvevők öt légióst játszathatnak, aktuális ellenfelük szintén.

Aki azt hiszi, hogy az Eb-szereplés hatására a színvonal varázsütésre megemelkedik, az téved. Ahhoz el kellene felejteni az évtizedek óta megszokott verbális futballt, s valóban teljesíteni kellene a pályán. Bernd Storck szövetségi kapitány és stábja megmutatta, hogy megfelelő hozzáállással mit lehet kihozni az addig rendre elég gyatrán teljesítő futballistákból. Kérdés, hogy az NB I-ben ténykedők akarnak-e változtatni. A klubvezetők elfelejtik-e: nem nekik kell összeállítani a csapatot; az edzők belátják-e: a labdarúgók mentális felkészítése, a helyes táplálkozás, az egészségügyi háttér, az adatok elemzése nélkül ma már nem lehet eredményt elérni. A játékosok megértik-e: végérvényesen vége a langyos vízben tapicskolásnak.

Jaj, Fortuna!

Nyonban kisorsolták a Bajnokok Ligája és az Európa Liga selejtezőjének a harmadik fordulóját. Ha az FTC az idegenbeli 1-1 után továbbjut a BL-ben az albán Partizani ellen, akkor a Salzburg (osztrák)–Liepaja (lett) összecsapás (1-0) győztesével találkozik. Az EL-ben: Videoton/Csukaricski (szerb)–Midtjylland (dán)/Vaduz (liechtensteini). Az első meccsek eredményei: 2-0, 3-0; Debrecen/Torpedo Zsogyino (fehérorosz, 1-2)–Rapid (osztrák); Lille (francia)–MTK/Qäbälä (azeri, 1-2).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.