galéria megtekintése

Bajnokok La Ligája

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 01. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Barcelona–Atletico Madrid és MU–Bayern München mérkőzéssel kezdődik a BL-negyeddöntő.

A tavasz első kulcsmérkőzése következik ma este a Barcelona és az Atletico Madrid között. Várhatóan lesz még több is: a labdarúgó BL-negyeddöntő visszavágóján túl a spanyol bajnokság záró fordulójában szintén a Nou Campba látogat a La Liga jelenlegi éllovasa, amely egy pont előnnyel vezet a katalán együttes előtt.

Brazil keretben. Song Daniel Alves és Neymar között a Barcelona edzésén
Brazil keretben. Song Daniel Alves és Neymar között a Barcelona edzésén
Albert Gea / Reuters

A mostani randevút óvatos várakozás előzi meg a házigazda vörös-kékek körében. Xavi kijelentette: „Nem szeretünk európai kupamérkőzést játszani spanyol ellenféllel, mert túlságosan jól ismerjük egymást.” A visszafogottság mögött nyilván az is meghúzódik, hogy a Barcelona eddig tizenhárom alkalommal találkozott spanyol vetélytárssal a nemzetközi porondon, és hétszer a rövidebbet húzta. (A BEK-ben és a BL-ben öt „hazai” párharcból kétszer jutott tovább.) Az Atletico mérlege ennél jóval kedvezőbb: négyszer ejtette ki spanyol vetélytársát a kontinens klubtornáin, és csak egyszer maradt alul, akkor is csak háromfelvonásos küzdelemben (1959-ben, a Real Madriddal vívott BEK-elődöntőben 1-2, 1-0, 1-2-vel búcsúzott).

 

„Nüanszok döntenek majd” –mondta még Xavi, aki arra is kitért, hogy Diego Simeonének, az Atletico trénerének „győztes mentalitása” minden rivális dolgát megnehezíti. Kétségtelen, a madridi csapat – melynek közel sincs annyi extraklasszisa,mint a Barcelonának – szívós, eltökélt és roppant nehezen átjátszható, mert többszörösen megerősített, mozgó ellenőrző pontokat alkalmaz a pálya különböző pontjain. Elöl pedig ott van az évad nagy kiugrását produkáló, a labdát nemegyszer egyedül is fölényesen megtartó és szembeszökően eredményes Diego Costa, akivel jól járt Vicente del Bosque spanyol szövetségi kapitány (ellentétben Luiz Felipe Scolari brazil szakvezetővel).

Az persze látszik, hogy az Atletico ritkán van ilyen magaslatokon. Koke meg is jegyezte: „Nem minden nap játszunk BL-negyeddöntőt, és az a legkevesebb, hogy megpróbálunk a ritka lehetőséghez méltón futballozni.” Filipe Luis, a madridiak brazil balhátvédje a Barcelonát tartja esélyesebbnek, de kifejtette azt is, hogy mostanában mindkét csapat hasonlóképpen sikeres, bár eltérő stílust képvisel. Azaz kikapcsolódásra senki ne számítson...

Nem lesz könnyű szórakozás Manchesterben sem – vélik egyöntetűen a müncheniek, jóllehet egész Európa már az elődöntőben látja a Bayernt. A SID német hírügynökség ugyan kedélyesen közelít a másik mai mérkőzéshez, megemlítve, hogy David Moyes, a United edzője nagy rajongója a bajor „FC Hollywoodnak”, ám a Münchner Merkur tegnapi főcíme az volt: „A Bayern első idei döntője”. A címvédő együttes berkeiben tilos „altatni”, azaz az MU válságáról beszélni; azzal amúgy is eleget foglalkoznak Angliában. Legutóbb például egy repülőgép körözött az Old Trafford stadion felett, a következő feliratú molinót hordozva: „Wrong One – Moyes out”. A kiválasztottból a megtestesült rosszá vált szakvezető menesztése nem csupán légből kapott szöveg lesz, ha nem sikerül csodát tenni a Bajnokok Ligájában.

A mágikus változásra nincs sok remény, de azt sem hitte volna senki, hogy Brazíliában tízezrek tüntetnek a labdarúgó-világbajnokság „fölösleges” megrendezése miatt. Sőt a szerző-előadó Edu Krieger már protestdalba foglalta, micsoda felelőtlenség vb-t tartani a tagadhatatlan fejlődés ellenére még mindig hatalmas tömegeket érintő gazdasági és szociális gondokkal küzdő országban. A szerzemény címe: Sajnálom, Neymar.

Ezt szeretnék énekelni az Atletico Madrid játékosai is...

BAJNOKOK LIGÁJA

 

NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

Ma Manchester United–Bayern München (tv: Sport1, 20) Barcelona–Atletico Madrid (Digisport1, 20.15)

Holnap Real Madrid–Dortmund (Digisport1, 20.15) PSG–Chelsea (Digisport2, 20.40)

Édes nápolyi

A Napoli – Callejon és Mertens góljával – 2-0-ra legyőzte a Juventust az olasz futballbajnokság harmincegyedik fordulójának rangadóján. Az élmezőny: 1. Juventus 31 mérkőzés/81 pont, 2. AS Roma 30/70, 3. Napoli 31/64.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.