galéria megtekintése

Az MTVA mégse sarcolja meg a kiskocsmákat, de egy csúsztatás belefért

0 komment

NOL

Meglehetősen riasztóan hatott a vendéglátók és a futballrajongók körében is a hír, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit közvetítő közszolgálati csatorna pénzt követel azoktól a vendéglátóhelyektől, amelyek tévén vagy kivetítőn az egység műsorára tűznék az Eb-meccseket.

Az MTVA a vendéglátóhelyeknek hivatalos levelet küldött, amelyben kifejtette: a tv-közvetítési jogok mellett megvette a nyilvános vetítések kizárólagos jogát is, ezért bárki, aki Magyarországon nyilvános Eb-vetítést tart, csak a társaság beleegyezésével, díjfizetés ellenében teheti meg azt.

Mielőtt azonban a nyár csúcseseményeinek egyikét a kivetítők előtti sörözés nélkül elképzelni sem tudó futballrajongók nekiindultak volna megostromolni a tévészékházat, az MTVA sajtóosztálya közleményben igyekezett megnyugtatni mindenkit: „A nyilvános Eb-vetítések 99 százaléka ingyenes lesz a vendéglátóhelyek számára." Kiderült ugyanis, hogy a kapacitás alapján a helyszíneket öt kategóriába sorolják. A legfelső kategóriába a tízezer vendégnél is többet fogadni képes helyek tartoznak, és a legalsó kategória tagjai, a 300-nál kevesebb férőhelyesek mentesülnek a fizetési kötelezettség alól. Az utóbbiak teszik ki a vendéglátóhelyek túlnyomó többségét, vagyis az MTVA nem vegzálja majd az összes kiskocsmát, ahol tévézni is lehet.

A második kategóriások – a 300 és az 1000 férőhely közöttiek – viszont már kötelesek fizetni, mégpedig 200 ezer forintot; az összeget a köztévé – közleménye szerint – az Európai Labdarúgó Szövetség ajánlása alapján határozta meg.

 
Fotó: Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

Ugyanakkor az MTVA saját kegyességét „bizonyító" megjegyzése, hogy „bár az UEFA már a kis befogadó-képességű, akár egyszáz fős nyilvános vetítésekre is tarifát határoz meg, ennek megfizetésétől azonban eltekintünk azokban a vendéglátó-ipari egységekben, amelyekben normál üzletmenetben is lehetőség van közös televíziózásra", nem teljesen helytálló. Az UEFA – amely egyébként a nyilvános kivetítésekért járó díjakat az egész világon maga igyekszik beszedni egy marketingcégen keresztül – azt írja a honlapján, a nyilvános kivetítésekért elvileg ugyan mindenkinek fizetnie kellene, de az európai szövetség nem kér pénzt azoktól a helyektől, amelyek befogadó-képessége 300 alatti, s ahol se belépőt nem szednek, se szponzor nincs.

Amúgy azoknak a kocsmáknak is van kiút, amelyek a már fizetős kategóriába esnek: 2011-ben Karen Murphy, egy portsmouthi pubtulajdonos precedens értékű pert nyert Luxemburgban, az Európai Bíróságon. A hölgy nyolcezer fontos – két és fél millió forintnak megfelelő összegű – bírságot kapott, amiért a kocsmájában nézni lehetett az angol bajnokság meccseit, holott ezért nem fizetett a liga közvetítési jogait értékesítő szervezetnek, az FAPL-nek. Kiskocsmájában ugyanis nem a Sky Sports vagy az ESPN csatornán nézték a vendégek a mérkőzéseket, hanem egy görög szolgáltató dekóderével hozták be a képet.
Rossz belegondolni, milyen felzúdulást okozna – kis hazánktól, mondjuk, Indonéziáig –, ha az NB I-esnek nevezett meccsek nyilvános közvetítéséért is pénzt kérne az MTVA...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.