galéria megtekintése

Argentína: semmi után minden

1 komment

Munkatársunktól

Elmaradt a holland csodacsere, Messiék büntetőpárbajban jutottak a döntőbe.

A keddi történelmi döbbenet után arra akár a ciánt is bevehettük, hogy az argentin és a holland válogatott kevésbé emlékezetes mérkőzést vív egymással, mint tette azt a német és a brazil csapat. Ezzel együtt tempósan kezdett mindkét együttes, s ekkor még úgy gondolhattuk: talán azért is, mert a riválisok egyike sem akarta a ráadásra hagyni a dolgot. Hihető verzió volt azok után, hogy a dél-amerikaiak csak különleges kínok után múlták felül a belgákat, a hollandok meg végletekig kiélezett krimi végén jutottak túl a Costa Rica-iakon.


A Sao Pauló-i elődöntő első húsz percében az argentinok vezették a több támadást. Negyedóra múltán Vlaar a tizenhatos előtt buktatta Perezt, a megítélt szabadrúgást Messi végezte el, de a tizenegyesvédő hős, Krultól saját helyét visszaszerző Cillessen jól helyezkedett. A 24. percben aztán ismét a kék-fehér mezesek veszélyeztettek: a szögletből Lavezzi által beívelt labdára az ötösön bevetődve érkezett Garay, a labda azonban a léc fölött hagyta el a játékteret. A kockázatkerülő hollandok a folytatásban sem alkalmatlankodtak sokat a vetélytárs térfelén, s bár továbbra is Messi és társai uralták a játékot, az eredményjelző kezelőjének a szünetig nem akadt dolga.

Ricardo Moraes / Reuters

 

Van Gaal tréner a második félidőre pályára küldte Daryl Janmaatot, a Feyenoord huszonnégy éves védőjét, akinek az a legfontosabb ismérve, hogy – noha már tizenkilencszer öltötte magára narancs színű mezt – amikor ő játszott, soha nem kapott ki Hollandia válogatottja... A lassanként méla unalomba fulladó meccset ekkor már az égiek is siratták, és ezen semmi csodálkozni való nem volt. Az európaiak legaktívabb embere például minden kétséget kizáróan Van Gaal volt, aki egyórányi „játék" múltán újabb cserére szánta el magát: ezúttal annak a Clasie-nak szavazott bizalmat, aki a világbajnokságon addig egyetlen percet sem töltött még a gyepen.


De történhetett bármi az oldalvonalon kívül, azon belül változatlanul nem történt semmi. A szándékukat a legkevésbé sem palástolták a felek: itt is, ott is az ellenfél hibájára vártak, annak híján pedig a hosszabbításra, vagy még inkább az „igazságot" mindenképpen elhozó tizenegyesekre.

Sergio Romero, a tizenegyesölő
Dominic Ebenbichler / Reuters

Már egy szögletnek is úgy tudott örülni a szemlélő, mint a kisiskolás az első biciklijének, de hiába dörzsöltük a tenyerünket Robben sarokrúgásánál, az is csak a nihil részeként került a meccs krónikájába.
A „tapogatózás" végül is kilencven percen át tartott (az utolsó pillanatokban Robben került helyzetbe, de Mascherano tisztázott előle), így a keddi gólzápor után szerdán a sivatagban érezhettük magunkat, mígnem Cakir, a török játékvezető véget vetett a rendes játékidőnek.


A kétszer tizenöt perces „túlmunkában" valamivel aktívabbak voltak az együttesek, ám az argentinok legyintgethettek többször: ez is kimaradt, az is kimaradt. Bár akadtak holland helyzetek is, különösen Palacio tehetett szemrehányást magának, hiszen a 116. percben öt méterről, senkitől sem zavartatva csúsztatott Cillessen kezébe. Bár Van Gaal most nem hozhatta be Krult, tekintve, hogy már mindhárom cserelehetőségét kihasználta, azért annak rendje és módja szerint tizenegyesrúgások következtek.


Pedig kiderült: nagy szükségük lett volt a hollandoknak Krulra, Cillessen ugyanis egyetlen lövést sem tudott hárítani. Nem úgy a másik oldalon Romero, aki kifogott előbb Vlaaron, majd Sneijderen is, így Argentína 4-2-es összesítéssel megnyerte a párbajt, és készülhet a vasárnapi, németek elleni döntőre.

ARGENTÍNA–HOLLANDIA
0-0, 11-esekkel 4-2

Elődöntő, Sao Paulo, 62  100 néző.
Jv.: Cakir (török).
Argentína: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Biglia, Mascherano, Perez (Palacio, 81.) – Messi, Higuain (Agüero, 82.), Lavezzi (Maxi Rodriguez, 100.).
Hollandia: Cillessen – Kuyt, De Vrij, Vlaar, Martins Indi (Janmaat, 46.), Blind – Wijnaldum, Sneijder, De Jong (Clasie, 62.) – Van Persie (Huntelaar, 96.), Robben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.