galéria megtekintése

Aranylabda: V. Leó

4 komment


Bodnár Zalán

A brazil Kaká nem egy utolsó futballista. Egyvalamiben mégis: ő az utolsó játékos, aki úgy kapott Aranylabdát – 2007-ben –, hogy nem Lionel Messinek vagy Cris­tiano Ronaldónak hívják. Már tudjuk: legalább egy évig ez még így is marad.

Zürichben, a Nemzetközi Labda­rúgó Szövetség, a FIFA Aranylabda-gáláján ugyanis Messit, a Barcelona argentin csatárát „koronázták meg", vagyis ismerték el 2015-ben a világ legjobbjának. Immár ötödször. A 28 éves világklasszis már 2012-ben elnyert negyedik Aranylabdájával is egyedüli csúcstartó lett, újabb sikerével immár olyan gyűjtemény birtokosa, amely páratlan, még akkor is, ha tudjuk: 1995-ig csak az európai játékosok közül lehetett választani.

Háromszor is csak az olyan korszakos géniuszok nyertek, mint a két holland, Johan Cruyff (1971, 1973, 1974) és Marco van Basten (1988, 1989, 1992), valamint az idei gáláról eltiltása miatt „száműzött" UEFA-elnök, a francia Michel Platini (1983–1985). A „háromkoronásokhoz" csatlakozott aztán 2014-es díjával a portugál Cristiano Ronaldo is (2008 és 2013 után tavaly ilyenkor érte el a triplát), ám Messitől most már mindenki lőtávolon kívül van.

Cristiano Ronaldo ezúttal is vetélytársa volt Messinek, de most meg kellett hajolnia. Ketten együtt 2008 óta folyamatosan, zsinórban nyolcadszor „bérelik ki" az Aranylabdát. Kaká 2007-es győzelme óta csak a portugál és az argentin nyert, Messi 2009 és 2012 között sorozatban négyszer bizonyult a legjobbnak, és két év kihagyás után most visszafoglalta CR7-től a trónt.
Nem állítható, hogy újabb győzelmével különösebb meglepetést keltett volna az argentin.

 

A 2010 óta érvényes szisztéma – akkor vonta kebelére a FIFA a France Football által 1956-ban életre hívott díjat – ugyanis szinte konzerválja a két szupersztár elsőségét a szavazáson. Bár korábban is előfordult, hogy vitát kavart a győztes személye, de amíg az ­UEFA-tagországok újságírói szavazták meg a győztest, többnyire valóban az adott év legjobbja vihette haza a fénylő Aranylabdát. Most már azonban az összes FIFA-tagország válogatottjának szövetségi kapitánya és csapatkapitánya is leteheti a voksát, és valljuk be, ebben a rendszerben nem hátrány a globális ismertség és népszerűség.

Lionel Messi: zsebben az ötödik
Lionel Messi: zsebben az ötödik
Arnd Wiegmann / Reuters

Messi játéktudása elbűvölő, érdemei pedig elvitathatatlanok, ám feltételezhető, hogy a korábbi szavazási elvek alapján most nem tartana ötnél. Ha még az „ancien régime" alatt élnénk, bizonyosan nem nyert volna sem 2010-ben (amikor csúfosan leszerepelt Argentína színeiben a dél-afrikai világbajnokságon), sem 2012-ben, amikor valamelyik spanyol Eb-hősnek dukált volna a rangos díj. (Mint ahogy a tavalyi vb-n semmit sem mutató Cristiano Ronaldo helyett is egy német világbajnokot illetett volna meg a 2014-es Aranylabda.)

De tetszik, nem tetszik, Messi előtt hódol ismét a futballvilág, és ezt még az olyan ösztönös zseninek is el kell fogadnia, mint barcelonai csapattársa, Neymar. A brazil csatár oszthatta számolatlanul az esernyőket és a kötényeket, szerezhette nagyüzemben a gólokat (különösen Messi őszi sérülése idején), betalálhatott a Bajnokok Ligája elődöntőjében és döntőjében is a Bayern München, valamint a Juventus ellen, amikor májusban Berlinben lefújták a BL-döntőt és a Barcelona-játékosok emelték a magasba a trófeát, nyilvánvalóvá vált, hogy Messinek csak jelölttársai lehetnek a 2015-ös Aranylabda-szavazáson, ­valódi riválisai aligha.

A reménykedő és irigykedő utódok most leginkább annak örülhetnek, hogy Aranylabdából minden évben új készül, és nem az a szokás, ami a BL-trófeák esetében. Tudniillik, hogy zsinórban három vagy összesen öt siker után a győztes végleg elteheti.

Mert akkor a csöppnyi argentin most már vissza sem adná soha többé.

Díjról díjra

Az év tizenegye: Neuer (német) – Dani Alves (brazil), Sergio Ramos (spanyol), Thiago Silva, Marcelo (mindkettő brazil) – Iniesta (spanyol), Modric (horvát), Pogba (francia) – Messi (argentin), C. Ronaldo (portugál), Neymar (brazil).

Az év edzője a férfifutballban: Luis Enrique, a Bajnokok Ligája-győztes Barcelona szakvezetője.

Az év edzője a női futballban: az angol Jill Ellis, az Egyesült Államok szövetségi kapitánya.

Az év gólja (Puskás Ferenc-díj): Wendell Liráé (Goianesia) az Atletico-GO elleni, a brazil Goiás állami bajnokság mérkőzésén.

A női aranylabdás: Carli Lloyd (amerikai, Houston Dash).

A férfi aranylabdás: Lionel Messi (argentin, Barcelona).

A FIFA elnöki díját Sepp Blatter elnök eltiltása miatt ezúttal nem adták át.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.